Hopp til innhold

Eksperter: – Et desperat angrep som kan gjøre at Taliban mister støtte

Astrid Sletten, Røde Kors stedlige representant i Pakistan, tror Taliban valgte et gisselangrep for å få mer oppmerksomhet. Både PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken og terrorforsker Helge Lurås tror Taliban vil tape på det brutale angrepet.

Såret etter Pakistan-angrep

En såret gutt behandles ved et sykeshus etter angrepet i Peshawar.

Foto: A Majeed / Afp

Internasjonale nyhetsbyråer melder at over 130 personer, de fleste av disse barn, er drept, etter at Taliban gikk til angrep på en militærskole i Peshawar i Pakistan.

– Dette er en barne – og ungdomsskole, en militær og offentlig skole. Det er primært barn av militærpersonell som går der, fra 1. til 10. klasse. Flesteparten er altså barn av pakistansk militærpersonell, som jobber i det området der Taliban har blitt angrepet, sier Astrid Sletten.

– Mer spektakulært enn vanlig

Astrid Sletten i Røde Kors

Astrid Sletten har jobbet for Røde Kors i Pakistan i to perioder.

Foto: Presse / Røde Kors

Sletten er Røde Kors' stedlige representant i Pakistan. Hun snakker med NRK på telefon fra Islamabad, om lag to timers kjøring fra Peshawar. Sletten har også jobbet i Peshawar i perioden 2003 – 2006, og kjenner godt til de mange Taliban-angrepene mot skoler i landet.

– Angrep fra Taliban er dessverre alt for vanlig. Det som er unormalt i denne situasjonen, er at angrepet pågikk i mange timer. Normalt går de inn med en selvmordsbombere som blåser seg i lufta, og skaper maksimum skade, eller de sender inn noen soldater som skyter vilt rundt seg, for så å forsvinne. Det at de forskanset seg inne i bygningen er relativt uvanlig, sier Sletten til NRK.

Ifølge Sletten har rundt 400 skoler blitt angrepet av Taliban de siste to årene. Angrepene rettes primært mot jenteskoler, eller skoler som tilbyr utdanning for jenter.

– Dette er en situasjon som er mer spektakulær enn vanlig. En gisselsituasjon får mer oppmerksomhet, og det er de ute etter, sier Sletten.

– Ønsker å ramme de militære

Den pakistanske fløyen av Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), har tatt på seg ansvaret for angrepet og gisseltakingen. Ifølge TTP er angrepet en hevn for angrep i Nord-Waziristan, hvor den pakistanske hæren i sommer innledet en offensiv mot opprørere tilknyttet Taliban og Al Qaida.

Kristian Berg Harpviken er direktør for Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) og ekspert på Afghanistan og Pakistan. Harpviken sier til NRK at angrepet er en respons mot den kraftige offensiven den pakistanske hæren har satt inn i grenseområdene til Afghanistan.

– Nå er dette en skole som henvender seg til barn av de militære, antagelig en av de militære enklavene i Peshawar. Så her rammer man barn, men man rammer også indirekte de militære, og det er vel det signalet man antagelig ønsker å sende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skadd jente i Pakistan

En såret jente bæres vekk fra skolen som har blitt angrepet i Peshawar.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

Tror Taliban kan miste støtte

Harpviken sier det er svært uvanlig for Taliban å ramme barn på denne måte. Et slikt angrep kan nemlig koste organisasjonen mye støtte blant folk.

– Jeg kan ikke gjenkalle at de har gjennomført denne type angrep som har barn som mål, og jeg vil tro at dette vil koste dem ganske mye av den oppslutningen som de har i det bredere lag av den pakistanske befolkningen.

– Jeg tror dette vil ende med at man får en stor diskusjon i det pakistanske samfunnet om terror som politisk virkemiddel. Det er en del av dem som har vært stille sympatisører av Taliban, som nok vil se at dette er et fenomen man ikke vil ha i sin midte, og nå blir mer tydelig i sin motstand, sier Harpviken til NRK.

Han mener det blir viktigere for pakistanske myndigheter å møte Taliban ved forhandlingsbordet, for å unngå at lignende angrep skjer i framtiden.

– Peshawar-området er i dag et veldig utrygt område fordi Taliban og andre grupperinger i stor grad dominerer gatebildet. Det er kidnappinger, terrorhandlinger, væpnede aksjoner relativt hyppig. Det er en faktor som allerede destabiliserer voldsomt og som viser verden at den pakistanske staten ikke er i stand til å holde kontroll og ivareta sikkerheten for egen befolkning.

Harpviken

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken tror Taliban indirekte er ute etter å ramme det pakistanske militæret.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Et uttrykk for desperasjon

Helge Lurås er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse. Lurås sier han tror på Taliban når de sier at angrepet er hevn for offensiven fra pakistanske myndigheter.

Samtidig mener han at angrepet, til tross for mange drepte, viser at Taliban i Pakistan står svakere enn de har gjort tidligere.

– Det er en refleksjon av pakistansk Talibans svakhet, i og med at de må angripe et såpass «mykt mål». Jeg tror dette kommer til å undergrave deres stilling i den pakistanske opinionen, sier Lurås, og legger til:

– Dette er også et uttrykk for desperasjon fra deres side, sier Lurås.

Helge Lurås

Helge Lurås mener angrepet er et uttrykk for desperasjon fra Taliban i Pakistan.

Foto: NUPI

Han er ikke overrasket over at det ikke ble fremsatt krav under aksjonen.

– De har ikke for vane å komme med krav, dette er en ren terroraksjon hvor det er om å gjøre å sørge for flest mulig drepte og sårede, for å skape sjokkeffekt og oppmerksomhet. De har ingen krav utover det å skape mest mulig skade og ødeleggelse.

Tror ikke på Malala-kobling

Også Sletten i Røde Kors trekker fram den pågående kampen mot Taliban i området som årsaken til angrepet.

– Pakistanske myndigheter kaller dette krigen mot terror, og man har holdt på et halvt års tid med angrep i området, for å bekjempe denne fraksjonen. Hensikten er å øke stabiliteten i Pakistan, sier Sletten.

Hun forklarer at Internasjonalt Røde Kors støtter pakistansk Røde Halvmåne, som bistår direkte i hjelpearbeidet.

BBC har snakket med Taliban-ekspert Ahmed Rashid, som kommer med tre mulige grunner til Talibans angrep. Dette kan ifølge Rashid være for å demoralisere Taliban, at Peshawar for øyeblikket er en svært ustabil by, og at pakistanske Malala Yousafzai har fått fredsprisen.

Malala har som kjent stått opp mot Taliban i kampen for jenters rett til utdanning, men Sletten tror ikke dette har noen sammenheng med angrepet.

– Nei, heldigvis er det ingen ting som tyder på at der er en sammenheng. Pakistansk Taliban har klart og tydelig uttalt at dette er en hevnaksjon på myndighetenes angrep på Nord-Waziristan, sier Sletten.

SISTE NYTT

Siste nytt