Hopp til innhold

Nederlandsk prins i livsfare etter snøskred i Østerrike

Prins Friso, som er sønn av dronning Beatrix av Nederland, er fortsatt i livsfare at han ble tatt av et snøskred på skiferie i Østerrike i ettermiddag. Han lå under snøen i over 15 minutter før han ble reddet ut.

Nederlandske kongelige i skibakken

Den nederlandske kongefamilien i skibakken i Østerrike i 2011. Prins Johan Friso er mannen til høyre i bildet.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Det nederlandske kongehuset bekrefter at det var den 43 år gamle prins Johan Friso av Orange-Nassau som ble begravd i skredet ved Lech i Arlberg-området vest i Østerrike i ettermiddag.

Johan Friso

Prins Johan Friso sammen med sine kone Mabel i bryllupet til kronprinsesse Victoria og prins Daniel i Sverige i 2010. Paret har to små døtre.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Lech

Snøskredet fant sted i Lech i Østerrike rundt klokken 12.15 fredag ettermiddag.

Foto: EBU

Fikk førstehjelp på stedet

Etter å ha ligget under snøen i rundt 15 minutter ble Friso hentet ut av skredet av redningsmannskaper.

Mannskapene utførte livreddende førstehjelp på stedet før den nederlandske prinsen etter kort tid ble flydd til akuttmottaket ved et sykehus i Innsbruck skriver den østerrikske avisa Österreich.

Ifølge nettavisa Österreich skal prins Johan Friso være i livsfare, men på plass ved sykehuset hvor han nå behandles.

– I ettermiddag ble et medlem av den nederlandske kongefamilien begravet av et snøskred, bekrefter borgermester Ludwig Muxel i Lech til den østerrikske kringkasteren ORF.

– Skredet gikk rundt klokken 12.15 . Det var omtrent 30 meter bredt og 40 meter langt, en person ble tatt av skredet, sier borgermesteren.

Prinsen skal tilsynelatende har dratt ut alene for å stå på ski utenfor de oppmerkede løypene, melder flere medier.

– Ikke utenfor livsfare

Det nederlanske kongehuset skriver i en pressemelding at prins Friso er innlagt på akuttmottaket ved sykehuset i Innsbruck etter å ha blitt tatt av snøskredet.

Legene med ansvaret for behandlingen av prinsen beskriver i kveld tilstanden hans som stabil, men ikke utenfor livsfare, skriver den offisielle nederlandske pressetjenesten.

Ifølge det nederlandske kongehuset kan det ta flere dager før de behandlende legene kan gi en mer konkret prognose rundt skadene.

Avisen De Telegraaf melder at dronning Beatrix er sammen med sønnen på sykehyset i Innsbruck. Og at dronningen var i Lech da ulykken skjedde.

Nederlands statsminister har ikveld meddelt at hele Hele Nederland har dyp medfølelse med kongefamilien.

Kong Haralds gudsønn

Prins Fris er dronning Beatrix' nest eldste sønn. Han er også kong Haralds gudsønn.

Det har i mange år vært et nært forhold mellom den norske og den nederlandske kongefamilien.

– Kong Harald er hans gudfar. Den norske og den nederlandske kongefamilien er ikke nært i slekt, men de er nære venner. Dronning Beatrix og kong Harald er jevnaldrende, og familiene har besøkt hverandre mye, sier kongeekspert Wibecke Lie til NTB.

Slottet ønsket ikke å gi noen kommentar fredag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har også hatt mye kontakt med det nederlandske kronprinsparet. Prinsesse Märtha Louise kjenner også familien godt.

– Hun bodde i Nederland i fire år og hadde da mye kontakt med den nederlandske kongefamilien. Flere fra familien var til stede i hennes 40-årsdag i fjor, sier Lie til NTB.

Stor skredfare i området

Den nederlandske Kongefamilien har siden 11. februar feriert i Lech am Arlberg, hvor de i flere tiår har tilbrakt vinterferien, skriver avisen Kronen Zeitung.

Det har de siste dagene vært stor skredfare i de vestlige områdene av Østerrike. Tidligere i uken omkom en svensk skiløper i et skred som rammet en åpen nedfart i et skianlegg i Ischgl. Saken er nå under etterforskning.

Den nederlandske statsministeren var raskt ute og bekreftet at det ikke var dronning Beatrix som var tatt av skredet, etter at nyheten om at et medlem av den nederlandske kongefamilien var tatt av skred kom i ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt