Drapstruet hijab-motstander

Når norske politikere kaster seg inn i debatten om hijab eller islamisering, blir det støy. Når marokkansk-italienske Souad Sbai gjør det samme, er det med livet som innsats.

Souad Sbai

Souad Sbai, jurist og politiker.

Foto: Alessandro Bianchi / REUTERS

Souad Sbai har i en årrekke forsvart skamslåtte kvinner i det marokkanske innvandrermiljøet i Italia. Men det tok flere år før hun mottok drapstrusler.

Nå er hun medlem av Italias nasjonalforsamling, og lurer på om drapstruslene noen gang vil ta slutt.

Tidligere i år gikk hun ut mot bruken av hijab og burka.

Tiltalt

Hittil er tre menn, opprinnelig fra Nord-Afrika, tiltalt for å ha sendt henne drapstrusler. Men den 48 år gamle kvinnen fra en marokkansk familie mottar fortsatt truende telefoner og e-poster.

Den siste hun fikk i mars lovet henne at hun skulle havne i helvete.

- De truer meg, de skriker. De erklærer fatwaer, sier Sbai, som ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i fjor som medlem av Silvio Berlusconis konservative koalisjon.

Sbai har bodd i Italia i 30 år, og leder Foreningen av marokkanske kvinner i Italia, som kjemper for kvinners rettigheter og gir juridiske råd til ofre for mishandling.

I begynnelsen var jeg redd, og det er normalt. Men du blir vant til det også, sier hun til Reuters.

Mot hijab

Hun skapte overskrifter i januar da hun kritiserte muslimer som holdt bønnemøte utendørs under en protestmarsj mot Israels krig i Gaza. Hun har også gått imot bruken av hijab og burka.

I en av de truende meldingene ble hun beskyldt for å være en opportunist som bruker innvandrerkvinner til å fremme sin egen karriere, og ble kritisert for ikke å dekke til ansiktet sitt når hun opptrer offentlig.

- Den kvinne som ikke dekker sitt hode, vil bli hengt opp etter sitt hår … Allah vil straffe deg for det onde du har gjort mot folk, het det i beskjeden hun fikk.

Hun sier at hun ikke er en praktiserende muslim, men er stolt av sin islamske arv, og hun behøver ikke bære hijab for å bevise det.

Konservativt kvinnesyn

Italia her mer enn 1 million innbyggere som er innvandrere. De fleste av dem kommer fra Nord-Afrika. Mange av disse er opprinnelig fra landsbyer i Magreb-regionen – den arabiske, nordlige delen av Afrika, der synet på kvinners rettigheter er svært konservativt.

- Siden jeg gikk inn i politikken har truslene økt dramatisk, sier hun, og gir radikale imamer skylden. Hun mener de forteller sine tilhengere – feilaktig – at hun fornærmer islam.

- Jeg har aldri snakket om islam, sier hun.

- Jeg har snakket om muslimer som behandler kvinner dårlig. Og når ble det en forbrytelse?

Men Sbai, som beskriver seg selv om en moderat som går inn for dialog mellom religionene, har tatt noen standpunkter som kan gjøre forholdet til personer innen landets muslimske miljøer problematisk.

- Bakstrevere

- Jeg gikk ikke med hijab i Marokko. Min mor gjorde det ikke og min bestemor gjorde det ikke. Nå er jeg i Vesten, og jeg burde bruke hijab? Er de gale? spør hun.

- De er bakstreverske. De er ekstremister. De har ingen ting å gjøre med islam.

Selv om Sbai bekrefter at hun har politieskorte når hun reiser, sier hun at hun ikke frykter for livet. Likevel kan hun ikke unngå å bekymre seg for sine to barn, og sine nære venner, som også har mottatt trusler.

- Min eneste bekymring er ikke for meg selv, men for andre. Det er dette som er vanskeligst, sier Sbai.

Souad Sbai

Juristen Sbai slåss også mot bruk av dødsstraff i Afghanistan.

Foto: Alessandro Bianchi / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt