Hopp til innhold

Dikterens seierskyss

Irene har valgt ny president. En 70 år gammel dikter og politiker skal nå representere Irland gjennom den videre gjeldskrisen.

Ireland Presidential Election

Michael D. Higgins gir kona Sabina seierskysset, etter å ha vunnet kampen om å bli president på «den grønne øya».

Foto: Peter Morrison / Ap

Gry Blekastad Almås, Irland
Foto: NRK

Dikteren Michael D. Higgins var den eldste av kandidatene i presidentvalget, med sine 70 år.

Higgins er, i tillegg til diktningen, også kjent som Labour-politiker og menneskerettighetsaktivist.

Han snakker også irsk gælisk flytende, og er en uttalt forkjemper for irsk kultur.

Den tidligere kulturministeren har som målsetting å bli en president irene skal være stolte av.

Higgins blir den niende irske presidenten, og ser ut til å få nesten 40 prosent av stemmene totalt.

– Jeg er glad for at det ser ut til å bli så entydig. Det gjør meg i stand til å bli en president hele folket, sier Higgins til nyhetsbyrået AFP.

Eugene Dillon

Eugene Dillon fra Higgins hjemby, Gallow, tuller med Higgins alder.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Holde seg i live

I Higgins hjemby, Galway, der han bare går under navnet «Michael D», er man fornøyd med å få «en av sine egne» som president.

– Han er en av våre egne, så hvorfor skulle vi ikke være fornøyde, sier Eugene Dillon på den lokale puben i Gallow, vest på «den grønne øya».

Dillon er ikke i tvil om hva som blir «Michael D» sin største utfordring som president.

– Å holde seg i live de neste syv årene, sier Dillon, og får seg en god latter.

– Han er den beste kandidaten, for de trenger ikke betale ham så lenge siden han er så gammel. Det hagler med vitser om Micheal D-Higgins alder på puben i Galway.

Men bak Dillons spøk ligger det et snev av alvor. Higgins var den eldste av kandidatene, og Irland har etter alt å dømme syv tøffe år foran seg.

Landet jobber seg gjennom en enorm gjeldskrise. Det er svake tegn til bedring, men fortsatt store utfordringer med arbeidsløshet, lønnskutt og velferdskutt.

McGuiness

Martin McGuinnes, som er kandidat for Sinn Féin, ser ut til å komme på tredje plass.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

– Myk sosialist

Higgins lå lenge best an, men dalte tidligere i uken fra første- til andreplass på meningsmålingene. Han lå da bak forretningsmannen og TV-kjendisen Sean Gallagher.

– Higgins står for de myke gamle sosialistverdiene og man vet hva man får. Mange velgere ønsker seg nok et yngre og friskere ansikt, sa Michael Marsh, professor i Sammenlignende politikk ved Trinity-universitetet i Dublin til NRK tidligere denne uken.

Den yngre, uavhengige kandidaten Sean Gallagher var blant de første til å innrømme at slaget mot Higgins var tapt.

På gata utenfor puben i Gallow myldrer det av irske velgere. Mange av dem stemte på forretningsmannen Gallagher, som også er kjent som dommer i et realityprogram på TV.

Han ledet soleklart på de siste målingene forrige helg, men beskyldninger om løyn og skjulte politiske bindinger, gjorde velgerne usikre. Valgresultatet tyder på at mange safet, og ga sin stemme til den trygge, ufarlige politikerveteranen.

Lørdag morgen ser Gallagher ut til å komme på andreplass.

Martin McGuiness, som stiller til valg for Sinn Féin, ser ut til å komme på tredjeplass. Han er den mest kontroversielle av kandidatene, og var på 70-tallet en av lederne av Den irske republikanske hæren IRA, som er den militære fløyen av det politiske partiet.

Martin McGuinness har aldri selv – verken før eller nå – villet bekrefte dette.

– Mer som Grand Prix

Irenes valg stod mellom en Grand-Prix-vinner, en IRA-veteran, en reality-stjerne, en homofil senator, en dikter, en handikapaktivist og en EU-politiker.

Kampen for å bli Mary McAleese arvtager har vært lang og skitten, med beskyldninger av personlig karakter om alle de sju kandidatene. McAleese har vært Irlands frontfigur de siste 14 årene.

Få tradisjonelle politikere stilte i valget, og listen over dem som ønsker å bli Irlands nye statsoverhode har vakt oppsikt.

Mange irer rister har da også ristet på hodet og spurt seg om dette er de beste av de beste landet har å by på.

Velgerne fikk støtte fra professor Marsh, som har fulgt irske valg i en årrekke.

– Dette er mer som et Melodi Grand Prix, et reality-show, og jeg tror det kan bli det siste valget hvor vi har så mange kandidater, i hvert fall uten å gjøre som i Grand Prix, å innføre semifinaler og finale, sa Marsh til NRK tidligere denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt