Hopp til innhold

Dette er Kinas nye leder

Kinas nye leder ble sendt alene til tvangsarbeid på landsbygda som 15-åring, mens faren satt fengslet av formann Mao.

Xi Jinping

Xi Jinping skal lede Kina fremover, men hvem er han?

Foto: FENG LI / Afp

Anders Magnus i Beijing
Foto: NRK

Hvilken virkning kan det ha på et ungt, forfinet guttesinn å bli sendt av gårde til landsbygda, langt hjemmefra, for å bo i en hule forpestet av kakerlakker og lopper?

Hvor han måtte jobbe med hardt kroppsarbeid fra morgen til kveld uten annen mat enn litt maisbrød to ganger om dagen.

Å stålsette seg for å kunne bli sjef i Kina?

Eller får Kinas kommende leder Xi Jinping denne jobben fordi han er den fremste av «arveprinsene» i kommunistpartiet?

Forfølgelse og straff

Den vesle gutten Xi Jinping var en av Kinas mest privilegerte barn i sine første leveår. Han bodde i det luksuriøse Zhongnanhai rett ved siden av Den Forbudte by i Beijing. Der hadde Mao Zedong og de andre kommunistlederne slått seg ned etter at de overtok makten i landet i 1949.

Faren til vesle Xi (i Kina skrives etternavnet først) var den kommunistiske revolusjonshelten og Formann Maos nære medarbeider Xi Zhongxun. Han arbeidet seg opp til å bli en av visestatsministrene i Kina, men ble så plutselig straffet av den uberegnelige og maktsyke Mao.

Vesle Xi Jinping var bare 9 år gammel da Mao startet forfølgelsen av pappaen hans, og familien måtte flytte ut av det fine huset i Zhongnanhai. Seinere, under den såkalte Kulturrevolusjonen, havnet den eldre Xi i fengsel og deretter arbeidsleir. Barna fikk også sin straff for farens «synder» mot Mao, og ble sendt ut på landsbygda for å gjøre tungt kroppsarbeid – alle til forskjellige steder.

Lopper og ensomhet

Xi Jinping var 15 år gammel da han kom til den vesle landsbyen Liangjiahe, hvor det ikke bodde mer enn 50 familier. Bøndene som kjente ham den gang forteller i dag om en tynn gutt som helst likte å lese bøker, og som slett ikke var forberedt til det harde og fattigslige livet på landet.

«Jeg måtte bite i meg mer bitterhet enn de fleste andre,» fortale Xi Jinping seinere til et kinesisk magasin. I denne delen av Shaanxi-provinsen bodde folk i enkle huler gravet ut i den gule løssjorden. Xi beskrev hvordan han strevet med lopper i senga, hardt fysisk arbeid – og ikke minst med ensomheten.

Rødere enn rød

Født inn i kommunistpartiet som han var, visste Xi godt at den eneste veien framover gikk gjennom å slutte seg til det samme partiet som hadde fengslet faren og forfulgt familien hans.

da er det kanskje greiere, på et vis, silk de gjør det i Kina, for der er det ingen valgkamp.
Likevel, neste uke skal også den enst mektisget staten i verden velge ny leder. Eller rettere sagt utpeke ny leder.
professor Wu Qiang ved Tsinghua-universitetet i Beijing

Video: Verdens nest mektigste land, Kina, får nytt lederskap


Han bestemte seg for å bli «rødere enn rød», og klarte etter hvert å bli opptatt som medlem i det lokale kommunistpartiet.

«Han var svært god til å studere Formann Maos tanker, så snart ble han valgt som leder for partiavdelingen i Liangjiahe,» forteller Miao Wenming til NRK. Han var partisekretær i nabobygda, og hadde den gangen mye med unge Xi å gjøre i partisammenheng.

Miao Wenming forteller at Xi ganske snart lærte seg hvordan bøndene gjorde arbeidet:

– Han var alltid med på det harde kroppsarbeidet. Det andre folk måtte gjøre, gjorde han også. Han rullet opp buksebeina og gikk alltid kledd som bøndene, sier Miao og viser på sine egne legger hvordan buksene skal rulles opp når man gjør arbeidet ute på åkrene.

«Hemmelig» historie

Kinas kommunistparti forsøker å hindre at omverdenen skal få kjennskap til den unge Xis historie. Da NRK besøkte landsbyen Liangjiahe fikk vi ikke lov til å komme inn i hulen der den unge Xi hadde bodd, og etter en stund kom en gruppe bøller utsendt av de lokale myndighetene for å jage oss vekk fra landsbyen.
En opplevelse vi deler med de fleste utenlandske journalister som har besøkt stedet. Historien til Kinas neste leder må for alt i verden ikke komme ut til offentligheten.

Vi fikk likevel vite at etter sju år hos bøndene klarte han å få tillatelse til å dra tilbake til Beijing. Gjennom familieforbindelser sikret han seg en plass på det prestisjetunge Tsinghua-universitetet hvor han studerte til å bli kjemiingeniør.

Arveprins

I 1976 døde Formann Mao. Xi Zhongxun ble tatt til nåde igjen av partiet, og for sønnen gikk den politiske karrieren strake veien framover. Han var en av partiets «arveprinser» – det vil si gruppen med barn av de første revolusjonære heltene som erobret Kina for kommunismen under ledelse av Formann Mao.

China US Election Brack Obama, Xi Jinping

Xi Jinping møtte Barack Obama tidligere i år.

Foto: Susan Walsh / Ap

Xi Jinping har alltid framholdt at han lærte å sette pris på det enkle, harde livet på landsbygda da han jobbet sammen med bøndene i Liangjiahe:

«Det harde livet til folk på grasrota kan kultivere viljen. Med denne erfaringen er jeg rede til å møte enhver utfordring i framtida», skrev Xi i et essay som ble gitt ut i 2003.

Her understreket han også, i standard Marxist-Leninist-Maoistisk språkbruk:
«Vi må aldri sette oss høyt over massene og betrakte dem som våre underlegne.»

Forskjell på folk

Men alt den gang han bodde i Liangjiahe var det forskjell på folk. Unge Xi ble tildelt matrasjoner med maismel av kommunistpartiet. Bøndene rundt ham fikk bare spise det oppmalte skallet rundt maiskolben. Så Xi Jinping kokte sin mat alene i hulen.

Fram til i dag har avstanden mellom Kinas kommende leder og fattigbøndene nederst på rangstigen i kommunistlandet vokst hver eneste dag. Nå er Kina det landet i verden med størst forskjell mellom fattige og rike.

«Alle dyr er like. Men noen dyr er likere enn andre», skrev George Orwell i sin satiriske roman «Animal Farm». Snart er Xi Jinping det aller likeste av alle dyrene i Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt