Hopp til innhold

Dette er en kontaktsport!

Den høyeste rettsinstansen i Wisconsin i USA har bestemt at cheerleading er en kontaktsport, og derfor kan ikke deltakerne saksøkes hvis de forårsaker skader på grunn av uhell.

Cheerleadere - Carolina Panthers
Foto: DOUG BENC / AFP

Brittany Noffke var cheerleader ved Holmen High School vest i Wisconsin. Hun fikk en alvorlig hodeskade i 2004 etter at hun falt av skuldrene til en annen cheerleader.

Hun saksøkte skolen og en 16 år gammel medelev som ikke klarte å stoppe henne i fallet. Han var en såkalt spotter , hvis oppgave blant annet er å forhindre at cheerleaderen skader seg hvis stuntet går galt.

Noffke fikk medhold hos en lavere rettsinstans i staten hvor det ble bestemt at cheerleading ikke er en kontaktsport, fordi det ikke er noen kontakt mellom to forskjellige lag.

Les hele beskrivelsen av saken her

Fysisk kontakt

Men alle syv medlemmer av høyesteretten var uenig i dette fordi de mener at det i realiteten er en tøff aktivitet.

- Cheerleading involverer en betydelig andel fysisk kontakt mellom cheerleaderne, sier en av dommerne Anette Ziegler.

Cheerleader ved Wilmington Highs School, Ohio
Foto: JOHN MOORE / AFP

Hun nevner stunt hvor cheerleaderne blir kastet høyt opp i luften som et eksempel.

Den nasjonale organisasjonen for cheerleadere, The National Cheer Safety Foundation , melder at det er den første dommen av sitt slag.

Noffkes advokat, Tracy Tool var ikke uenig i at dommen representerer et nytt syn på cheerleading, men hun er selvfølgelig ikke fornøyd av den grunn.

- Jeg mener den er banebrytende, men jeg er skuffet over resultatet, sier Tool.

"Katastrofale skader"

Dommen betyr at cheerleadere bare kan saksøkes hvis de har handlet uaktsomt. Domstolen mener at Noffkes lagkamerat bare gjorde en feil eller var udyktig. Når det gjelder skolen kan ikke den tas til retten fordi den beskyttes av en lov som sier at den ikke kan saksøkes på grunn av de ansattes handlinger

Cheerleader
Foto: SAM YEH / AFP

Stuntene til cheerleaderne blir stadig vanskeligere og mer spektakulære, og skader er et problem. Forskere ved The University of North Carolina har funnet ut at to tredjedeler av de skadene som blir betegnet som ”katastrofale” blant jenter siden 1982 har forekommet hos cheerleadere.

De samme forskerne forteller at det er hvert år finnes 95.000 jenter og 2.100 gutter som driver med cheerleading.

SISTE NYTT

Siste nytt