Hopp til innhold

Demonstranter hamret løs på kongeparets bil

PUERTO WILLIAMS, CHILE (NRK): Da kongeparet var på vei fra flyplassen sør i Chile, sperret demonstranter veien før de hamret løs på kongeparets bil med knyttnever og flagg. Protestene er rettet mot lakseindustrien.

På den siste dagen av det seks dager lange statsbesøket i Chile ble det norske kongeparet møtt av de mest aggressive demonstrantene hittil.

På vei fra flyplassen i bygda Puerto Williams ble bilen med kongeparet stoppet av demonstranter som sperret landeveien.

Aksjonistene slo med flagg og med knyttnever på kongeparets bil, og ropte slagord mot den norske oppdrettsnæringen.

Kongeparet har tidligere blitt møtt av demonstranter både i hovedstaden Santiago og byen Punta Arenas. Enda mer aggressive demonstrasjoner ble det som ventet i Puerto Williams.

Demonstranter stanset kongeparets bil.

MOT LAKSEINDUSTRI: Demonstrantene reagerer på at lakseindustrien får områder i uberørt natur.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mot norsk oppdrettsnæring

Det skal ikke ha vært fare for kongeparet, de er fulgt av mange sikkerhetsfolk, men demonstrantene har likevel kommet tett innpå de rojale gjestene.

Demonstrantene slo også på pressebussen der NRK satt.

Demonstrantene er mot oppdrettsnæringen. De hevder blant annet at den chilenske næringen har spredt sykdom og forurenset fjordene. Striden har vart i flere år. Også da kronprins Haakon besøkte landet i 2008, ble han møtt av demonstranter.

– Vi er imot den store lakseindustrien. Vi er i en del av verden med uberørt natur, men nå har myndighetene gitt store områder til lakseindustrien. Vi prøver å ta vare på den opprinnelige virksomheten, sa Jorge Amarales til NRK i går.

Han sier de vil få verdens fokus på dette.

– Industrien forurenser de mest uberørte vannområdene i verden. Vi mener kongen er en del av lobbyen til disse selskapene, sier Amarales.

Demonstranter stanset kongeparets bil.

SPERRET VEIEN: Demonstranter som er kritiske til laksenæringen, blokkerte veien og dunket på bilen til kongen og dronningen under besøket til den lille bygda Puerto Williams.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil levere brev

Kongeparet er nå ved en seilskole, der de ble møtt av 40–50 demonstranter, som klarte å bryte gjennom sperringene.

Planen er at demonstrantene skal levere et brev til kongeparet.

Dager før Alberto Serrano skulle vise kongeparet rundt på museum i byen, skal han ha blitt sparket.

Han sier grunnen er at han har demonstrert mot laksenæringen.

– Det kom som lyn fra klart himmel. Det er utrolig overraskende, sier den chilenske museumsdirektøren til NTB.

Demonstranter stanset kongeparets bil.

MER AMPERT: Kongefamilien er blitt møtt av demonstranter under hele besøket, men konfrontasjonen var hardere i Puerto Williams enn de andre stedene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Omringet også i går

Også i går ble kongeparet omringet av demonstranter.

Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene lørdag. Demonstrantene er kritiske til at norsk oppdrettsnæring vil etablere seg i regionen.

Da dronningen og kongen skulle vandre over torget, ble det etter hvert svært trangt og demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte dronningen å stoppe opp for å snakke med dem. Omringet av demonstranter, presse og sikkerhetspoliti, fikk kongeparet høre hva demonstrantene hadde på hjertet.

Et av budskapene deres var «velkommen kongen, men ikke deres laks». Kongeparet sier at de selv oppsøkte demonstrantene for å høre på budskapet deres.

– Vi har opplevd det som en meningsytring, og det må de få lov til.
Det er gledelig å se at demokratiet fungerer. Det er det er et tegn på, sa kong Harald til NRK.

Puerto Williams, Chile

SISTE NYTT

Siste nytt