Datsik dømt til fem års fengsel

Den russiske nasjonalisten Vjatsjeslav Datsik er av en domstol i St. Petersburg dømt til fengsel i fem år for et ran i Russland.

Vjatsjeslav Datsik i Oslo tingrett
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Vjatsjeslav Datsik må sone fem år i fengsel for ran, melder russiske medier på fredag.

Datsik er tidligere fribokser, og ble kjent da han rømte fra et psykiatrisk fengselssykehus i Russland i 2010.

Han ble arrestert i Norge etter at han meldte seg for norske myndigheter i september for å søke asyl. Da hadde han rodd over Østersjøen til Sverige i en robåt.

Norske myndigheter avviste asylsøknaden, og Datsik ble i fjor sendt tilbake til Russland.

Nynazist-frontfigur

Vjatsjeslav Datsik har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen Slavisk union. Organisasjonen ble erklært ulovlig i Russland i mars i år.

I desember i fjor svirret ryktene om den såkalte Røde Tarzans død på en nasjonalistportal og i sosiale medier. Ryktene gikk ut på at Datsik hadde blitt stukket i hjel med kniv under et fangeopprør i fengselet Krestij.

Dette ble tilbakebevist av pressesjefen for St. Petersburg og Leningrad-regionen av det føderale russiske fengselsvesenet, Aleksandr Zubov.

SISTE NYTT

Siste nytt

Senterpartiet åpner for sonderinger med SV

Etter et møte med Sps nye stortingsgruppe mandag opplyser Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum at døren er åpen for å sondere et regjeringssamarbeid med SV og Ap.

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Seks personer skal være drept og rundt 20 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.