Hopp til innhold

Datsik kan utleveres fra Norge

Oslo tingrett har bestemt at grunnlaget for å sende den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (30) ut av landet, er tilstede.

Vjatsjeslav Datsik i Oslo tingrett

Den russiske nynazisten Vjateslav Datsik i retten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Tingretten mener det ikke er bevist at noen i departementet eller påtalemyndigheten kan ha blitt påvirket av justisministerens tale.

Retten har vurdert om justisminister Knut Storbergets (Ap) uttalelser om Datsik kan ha påvirket utvisningsvedtaket.

Det mener retten at det ikke har gjort. De viser til at justisministerens uttalelse kom i forbindelse med utvisningssaken, og ikke utleveringssaken.

– Selv om utleveringsbegjæringen var innkommet norske myndigheter på tidspunktet for uttalelsen er det ingen holdepunkter for at det var dette justisministeren siktet til da han uttalte seg, heter det i kjennelsen fra Oslo Tingrett.

– Dypt uenig

– Tingrettens kjennelse er i tråd med påtalemyndighetens anførsler og kommer ikke som noen overraskelse, sier politiadvokat Per Håkon Sand til NTB.

Datsik anker kjennelsen om utlevering.

– Tingretten har gjort knefall for den russiske riksadvokaten, som ikke klarer å holde kontroll i eget land. Vi er dypt uenige i denne kjennelsen, sier Datsiks forsvarer, advokat Fridtjof Feydt til NTB.

Datsik, som går under kallenavnet «Røde Tarzan», frykter å bli drept eller torturert hvis han sendes tilbake til Russland. Han hevder han tidligere er blitt torturert i russisk fengsel.

30-åringen kom til Norge i fjor høst etter å ha rømt fra en psykiatrisk klinikk i Russland. Han hadde med seg våpen da han kom til Norge, og er dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse i Norge.

Konstaterte behandling av saken

Storberget sa på NRK Kveldsnytt i november i fjor at mannen skulle ut av landet. Da saken som gjelder utleveringsbegjæringen for Datsik kom for retten, ble Storberget stevnet som vitne av Datsiks forsvarer Fridjof Feydt.

Han mente Storberget gjorde både seg selv og norsk påtalemyndighet inhabil med sine uttalelser.

Retten mener justisministeren ikke har forhåndsavgjort saken, slik forsvareren hans hevder.

– Uttalelsen kan like gjerne oppfattes som en konstatering av hva utledningsmyndigheten faktisk gjør, nemlig behandler Datsiks asylsøknad i de relevante instanser, skriver de.

Datsik selv ønsker å bli i Norge etter å ha sonet dommen sin ferdig.

AKTUELT NÅ