NRK Meny
Normal

Dansk politi overvåker nettbruk

Antall personer som får nettbruken overvåket av dansk politi har økt eksplosivt de siste fem årene.

Dansk politi undersøker Hells Angels

Dansk politi undersøker Hells Angels-medlemmer sør for København i 2007. Nå blir i stadig større grad også nettbruken deres overvåket.

Foto: /Mogens Flindt/Scanpix Denmark / Reuters

1769 personer fikk i 2013 sin internettbruk overvåket av dansk politi.

Det viser tall fra det danske rikspolitiet, skriver metroxpress.

Tallet på overvåkede har økt fra 134 personer i 2008, en økning på 1300 prosent på fem år.

MC-klubber og narkotikasmuglere

Det er først og fremst medlemmer av MC-klubber som Bandidos og Hells Angels, samt andre som er mistenkt for narkotikakriminalitet, som blir overvåket.

Politiet opplyser at den kraftige økningen skyldes at stadig flere kriminelle benytter seg av «smartphones» – mobiltelefoner med internett-tilgang.

I Danmark må det være mistanke om en alvorlig forbrytelse for at politiet skal kunne hente inn tillatelse fra en dommer til å overvåke internettbruk.

– Vi bruker naturligvis de etterforsknings-muligheter vi har. De kriminelle forsøker i større og større grad å skjule seg bak anonyme mobiltelefoner og vil må selvfølgelig følge med hvis vi skal kunne avsløre dem, sier kommunikasjonsrådgiver i politiet, Thomas Kristensen, til metroxpress.

Lagrer enorme datamengder

I tråd med EUs datalagringsdirektiv blir opplysninger om danskenes databruk oppbevart i ett år.

Det er enorme mengder data som blir lagret på enorme servere hos nettleverandørene. Totalt registreres og lagres 3500 milliarder enkeltdata om danskers internettbruk.

Overvåkingen har vekket reaksjoner både i databransjen og det politiske miljøet i Danmark.

– Politiet skal selvfølgelig jage kriminelle. Det vi reagerer mot er den masseovervåking og registrering av hva helt vanlige dansker gjør på internett, sier direktør for i Teleindustrien, Jakob Willer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt