Hopp til innhold

«Livet venter ikke» i borgerkrigens Damaskus

To år med borgerkrig har fullstendig forandret den syriske hovedstaden Damaskus. Innbyggerne prøver å leve et mest mulig normalt liv, men tør ikke bevege seg utenfor sine egne nabolag.

Marked i Damaskus

Syrere på et marked i Damaskus 30. juni i år. Selv om deler av byen fortsatt er relatitvt rolig, holder innbyggerne seg i sine egne bydeler.

Foto: LOUAI BESHARA / NRK

– Alle jenter drømmer om bryllupsdagen sin, og å feire den med alle vennene og slektningene sine. Jeg må nøye meg med å invitere mine nærmeste til lunsj, sier Ruba til nyhetsbyrået AFP.

Hun er kledd i en hvit kjole og har insistert på å feire bryllupet sitt i den krigsherjede hovedstaden.

I stedet for en stor mottagelse, slik det var vanlig i Damaskus før borgerkrigen brøt ut, har hun invitert sine nærmeste til en liten restaurant nær hjemmet i det sentrale Damaskus.

Før krigen kjørte brudeparet rundt i Damaskus, mens de tutet for å feire det forestående, men nå holder de seg i sine egne bydeler.

Tradisjonelt varte syriske bryllup inn i de sene morgentimer, men under Rubas korte seremoni var det «ingen musikk. Tiden var ikke rett», sier hun.

Nå drar bryllupsgjestene tidlig hjem fra lunsjen, blant dem brudgommens familie, som lever i et område med store sikkerhetsproblemer.

Venner som lever i området rundt selve hovedstaden, har ikke kunnet komme på grunn av alle veisperringene, kamper i området og det Ruba kaller «vanskeligheter med å bevege seg».

Selv om hjertet av Damaskus fortsatt er relativt trygt, føler Ruba farer rundt seg hele tiden. Men hun nekter å la krigen ødelegge fremtiden.

– Livet venter ikke, sier den ferske bruden til AFP.

Artikkelen fortsetter under videoen.

To år med borgerkrig har fullstendig forandret den syriske hovedstaden Damaskus. Innbyggerne prøver å leve et mest mulig normalt liv, men tør ikke bevege seg utenfor sine egne nabolag.

Se video fra dagliglivet i borgerkrigens Damaskus.

Delt opp i selvforsynte soner

Ruba er en av de mange i millionbyen som forsøker å leve mest mulig hverdagslig mens borgerkrigen ødelegger Syria.

Kvinne i Damaskus

En kvinne sitter i sitt lille parfymeri i Damaskus.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Krigen har også forandret hverdagen til Talal, en 52 år gammel ingeniør.

Han bor sammen med familien i forstaden Dummar, og kjøper med seg mat på veien hjem hver dag, slik at han «ikke må gå ut av huset om kvelden».

Talal klager over at krigen har ført til at han ikke kommer seg ut. Før gikk han ut med venner de fleste kvelder, og besøkte familien hver fredag.

Slektningene bor ikke langt unna, men det er to veisperringer på veien og å komme seg forbi dem kan ofte innebære to timers venting.

Damaskus er blitt delt opp i distrikter, selvforsynte sikkerhetssoner der «innbyggerne nå har gjemt seg inne», sier Talal.

Hans kone Munira er enig, og minnes dagene da hun kunne ta med familien på helgeutflukter til områdene utenfor Damaskus.

– Vi kan ikke gå ut lenger på grunn av sikkerhetsproblemene. I dag er det mer enn nok å gå ut innen våre egne nabolag, enten der er for rekreasjon eller for å kjøpe det man trenger, sier Munira.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kø utenfor en minibank

Kø utenfor en minibank i Damaskus sentrum 30. juni i år. Etter to års borgerkrig er hovedstadens økonomi i ruiner.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Må vente i timevis

I tillegg til sikkerheten er den lange ventetiden ved veisperringer og sjekkpunkter en viktig grunn til at folk holder seg i nærheten av hjemmene.

– Det er sant at sjekkpunktene har gjort at trafikken går sakte, men de er der for at vi skal kunne sørge for folks sikkerhet og trygghet, sier Abu Ali, en av soldatene som bemanner en av veisperringene nær sentrum av Damaskus.

Noen har likevel nytt godt av at folk ikke lenger tør å bevege seg fritt rundt.

Lokalen kaféer har blomstret opp, ettersom folk søker å møte venner nær hjemmene.

Ghassan driver en kafe sentralt i Damaskus, og der det før borgerkrigen var langt mellom gjestene er det nå trangt mellom bordene.

– Før var folk nølende med å besøke de lokale kaféene. De foretrakk å besøkene parkene utenfor byen. Men nå er alt endret, sier en fornøyd kafévert til AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hustak i Damaskus

Damaskus sentrum er ikke ødelagt på samme måte som Homs og Aleppo, men borgerkrigen har satt sine tydelige spor etter drøyt to år.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Krig i forstedene

Mens det er forholdsvis rolig i de sentrale delene av hovedstaden, er krigen fullt tilstede i Damaskus' forsteder.

Krigen i Syria har trengt seg dypere inn i Damaskus de siste månedene, og en rekke områder i utkanten av byen er blitt utsatt for granatangrep.

Det meldes også om kamper på bakken i flere områder og regimet har også gått til luftangrep mot opprørskontrollerte forsteder.

Borgerkrigen banker på døren til Damaskus, men så langt har de fleste av hovedstadens innbyggere sluppet lettere unna redslene enn resten av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt