Corbyn ber om ny folkeavstemning om EU

LONDON/OSLO (NRK): Labour-leder Jeremy Corbyn skriver i et brev til partiets medlemmer at Storbritannias neste statsminister bør holde en folkeavstemning om Brexit-avtalen. Partiet vil arbeide for at landet blir værende i EU, skriver Corbyn.

Jeremy Corbyn

FOR EU: Arbeiderparti-leder Jeremy Corbyn er for å la folket avgjøre hva som skjer med Brexit.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Presset på Jeremy Corbyn er nå så sterkt at han har gått inn for en folkeavstemning.

– Den som blir den nye statsministeren, burde ha tillit til at folket avgjør, skriver Jeremy Corbyn i brevet til partiet.

Han fortsetter:

– Under disse omstendighetene vil jeg gjøre det klart at Labour vil jobbe for å forbli mot enten ingen avtale eller en Tory-avtale som ikke beskytter økonomien eller jobber.

Dette er en endring fra det britiske arbeiderpartiet, Labour, og Corbyn, som nå mener at Storbritannias befolkning skal avgjøre hva som skjer med avtalen.

Uttalelsen forklarer imidlertid ikke hva Arbeiderpartiet selv vil gjøre om partiet vant parlamentsvalget, skriver BBC.

Brexit-motstander Steve Bray

MOT BREXIT: Det er uenighet i Storbritannia om landet bør forbli i EU.

Foto: Natasha Livingstone / AP

Arbeiderpartiet har ventet i det lengste med å ta beslutningen av frykt for å miste sentrale velgermasser i Arbeiderparti-bastioner i midt- og Nord-England.

Men partiet har blitt kraftig straffet både på meningsmålinger, i lokalvalget og i EU-valget. Årsaken er at mange av velgerne ikke vet hvor partiet står i EU-saken.

Corbyns kunngjøring skjer etter et møte i opposisjonens skyggekabinett og at de fem største fagforeningene i Storbritannia på mandag foreslo at Arbeiderpartiet burde prøve å forhandle frem en egen og bedre Brexit-avtale, for så å la folket avgjøre, skriver britiske The Guardian.

På vei mot et forbli-parti

Selv om brevet tydelig uttrykker at Corbyn nå ønsker å jobbe mot å forbli i EU, sier det ikke definitivt at de er et slik parti i dag.

Kunngjøringen tirsdag kommer etter høyt press fra flere partier som er for å bli i EU. Blant annet har partiet Liberaldemokratene endret mening siden EU-valget i mai, og oppfordrer nå Det konservative partiet til å la folket avgjøre hva som skjer med Brexit-avtalen.

Corbyn har imidlertid ikke tidligere sagt at Arbeiderpartiet vil jobbe for å bli ved en eventuell ny folkeavstemning.

Til tross for at det ikke uttrykkes at partiet nå er helt og holdent for å bli i EU, er dette et klart steg av Arbeiderpartiet i retninga av å bli et forbli-parti, skriver BBC.

Uenigheter og press

I skyggekabinettet har det vært uenigheter om Brexit-avtalen de siste månedene. Flere fremtredende opposisjonspolitikere, som skygge-finansminister John McDonnell, har ønsket at Arbeiderpartiet skal fronte å forbli i EU.

Mens andre Arbeiderparti-politikere har gjentatte ganger uttrykt bekymring for å støtte å forbli i EU. De frykter at en slik posisjon vil undergrave partiets støtte i valgkretser som ønsker å forlate EU, og at det vil straffe Arbeiderpartiet ved neste parlamentsvalg.

Partiledelsen og særlig Corbyn har vært under press og sentrale personer i partiet har brutt ut.

Når den største fagorganisasjonen går inn for folkeavstemning og at Arbeiderpartiet må gå inn for å bli i EU, så lytter Corbyn, som også har påstandene om antisemittisme i partiet å takle.

Denne uka får partiet kraftig kritikk i en BBC-dokumentar, og utspillet om folkeavstemning kan ta litt av brodden av det.

SISTE NYTT

Siste nytt