Hopp til innhold

CIA innrømmer: Area 51 eksisterer

CIA vedkjenner seg offisielt Area 51, og frigir nye dokumenter som kaster lys over hva området har blitt brukt til.

Area 51

Extraterrestrial Highway går langs østsiden av Area 51 i Nevada.

Foto: LAURA RAUCH / Ap

Area 51 har lenge vært en dårlig bevart hemmelighet, men amerikanske myndigheter har hittil nektet å uttale seg om hva som foregår i Mojave-ørkenen utenfor Las Vegas.

Hemmelighetskremmeriet har vært bensin på bålet for tilhengere av diverse konspirasjonsteorier, og mange har ment at myndighetene skjuler både utenomjordiske skapninger og teknologi på området.

Les også: Denne myten har overlevd i 65 år

Nå har Jeffrey Richelson ved George Washington-universitetets nasjonale sikkerhetsarkiv fått innsyn i en samling dokumenter som omhandler USAs spionflyprogram, der Area 51 nevnes flere ganger, skriver CNN.

Den hemmeligstemplede rapporten ble skrevet i 1992, og frigitt i en kraftig sensurert versjon i 1998. Etter å ha levert en ny søknad om innsyn i 2005, har Richelson nå fått tak i en mer omfattende versjon.

– Så vidt jeg kan se, er dette første gang noe har havnet på et høyt nok nivå til at man har blitt nødt til å diskutere hvorvidt Area 51s eksistens skulle formelt bekreftes, sier han.

Kan forklare UFO-observasjoner

Dokumentene avslører detaljer rundt testingen av spionflyet U-2, som ble utviklet for å spionere på Sovjetunionen under Den kalde krigen.

Området som nå er kjent som Area 51 ble valgt ut i 1955, og godkjent av daværende president Dwight Eisenhower.

CIA, luftforsvaret og flyprodusenten Lockheed inntok basen samme år.

– U-2 var absolutt topphemmelig. De måtte skjule alt som hadde med det å gjøre, sier forsvarseksperten Chris Pocock til BBC.

Det kan også være årsaken til det store antallet påståtte UFO-observasjoner, heter det i rapporten.

«Høytflygende tester av U-2 førte raskt til en uventet bivirkning – en enorm økning i rapporter om uidentifiserte, flygende objekter. U-2- og Oxcart-flyginger sto for over halvparten av alle UFO-rapporter på slutten av 1950-tallet og mesteparten av 1960-tallet,» skriver forfatterne.

«På dette tidspunktet var det ingen som trodde det var mulig å fly over 60.000 fot, så ingen forventet å se et objekt så høyt oppe i lufta,» heter det videre.

Spionflyet U-2

Spionflyet U-2 var topphemmelig da testene begynte på 1950-tallet.

Foto: Ap/CIA

Kodenavn og kart

Rapporten inneholder videre navn på piloter og diverse kodenavn, samt opplysninger om finansiering, utstyr, organisering og samarbeid med andre land.

Dokumentene inneholder også et kart over området, noe som bekrefter beliggenheten man også kan finne via karttjenester som Google Earth.

I rapporten fremkommer det også at anlegget ved flere anledninger ble kalt «Paradise Ranch» for å gjøre det mer attraktivt for de ansatte, og i et avsnitt om testingen av spionflyet Oxcart avsløres det at rullebanen måtte feies og støvsuges for å unngå skader på motoren.

Rapporten er forfattet av CIA-historikerne Gregory Pedlow og Donald Welzenbach.

Selv om store deler av rapporten nå er gjort tilgjengelig, er det fortsatt flere opplysninger med tilknytning til Area 51 som er sensurert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt