Hopp til innhold

Britenes krigshelt hjemme

Prins Harry er hjemme på britisk jord etter 10 uker i  frontlinjen i Afghanistan. 

Prins Harry hjem fra Afghanistan
Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

 Den 23 år gammle prinsen, som er nummer tre i arverekken til den britiske tronen, ble møtt av faren, prins Charles, og broren William på flyplassen.

- Jeg trivdes med livet ved fronten, sa den hjemvendte prinsen. 

- Jeg derimot er meget lettet over å ha fått ham hjem, sa prins Charles  til BBC ved hjemkomsten.

Prins Harry dro til Sør-Afghanistan i all hemmelighet i desember.

Britiske medier visste om prinsens soldatliv, men hadde lovet det britiske forsvarsdepartementet å la være å  fortelle om det offentlig, inntil prinsen var trygt hjemme igjen.

Kalt hjem

Prins Harry hjem fra Afghanistan, møtt av prins Charles og prins William

Prins Harry ble møtt av faren prins Charles og broren prins William.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Men da det amerikanske nettstedet Drudge Report på torsdag offentliggjorde de sensitive og meget detaljerte opplysningene om prinsens virke som soldat i den sørlige Helmand-provinsen - ble prinsen øyeblikkelig kalt hjem, av hensyn til hans egen sikkerhet.

Saken kunne ha sprukket for seks uker siden, da det australske kjendismagasinet New Idea trykket en artikkel om Harry i Afghanistan. Men den gang var det ingen andre medier som plukket opp nyheten

Harry sa ved hjemkomsten at han har følt det som en lettelse å være utenfor medienes søkelys i ti uker.

På øvelse

Overenskomsten mellom regjeringen og en rekke mediebedrifter, ble gjort i fjor sommer. Den viste seg å være et effektivt middel til å hindre at offentligheten fikk vite noe om hvor prinsen befant.

Faktumet at han var sporløst borte fra kongelige familiesammenkomster og eksklusive nattklubber i London, ble ikke kommentert.

- Jeg sa til kjente som spurte hvor Harry var, at "han er på øvelse", sa faren, prins Charles, i intervjuet med BBC. 

Kritisk debatt 

Men debatten om det var riktig av mediene å holde tett om risikoen prins Harry, den tredje i den britiske arverekkefølgen, utsatte seg for, blusser nå opp.

Eksperter på medieetikk er skeptiske til at medier går med på selvsensur etter oppfordring fra myndighetene.

Britiske medier forsvarer på sin side beslutningen om å godta selvsensur, og tabloidavisen The Sun skriver at den er stolt over å ha tatt del i avtalen med myndighetene.

– Da det ble klart at Harry ville bli sendt til Afghanistan, så ville ikke mediene være ansvarlige for å sette ham og soldatene sammen med ham i større fare. Så enkelt var det, sier Bob Satchwell, leder for redaktørforeningen Society of Editors.

Det var Satchwell som i fjor sommer forhandlet fram avtalen med britiske og enkelte utenlandske medier, på oppdrag fra det britiske forsvarsdepartementet.

Som gjenytelse fikk britiske Press Association og Sky TV møte prinsen i Afghanistan, hvor de gjorde intervjuer og TV-opptak.

I det øyblikket hemmeligheten var avslørt, ble stoffet gjort tilgjengelig for mediene som hadde gått med på å sensurere seg selv.

- Hvis AP hadde gjort en spesiell innsats for å avsløre historien om at Harry var i Afghanistan, så ville resultatet vært at vi plasserte oss selv i nyhetene, sier redaksjonssjef for internasjonale nyheter John Daniszewski i et intervju med en av byråets egne journalister.

Les også: - Jeg liker ikke England

Les også: Media gjorde Harry-handel

Les også: Prins Harry må hjem

SISTE NYTT

Siste nytt