Hopp til innhold

Brenner de døde

I Nepal stiger dødstallene, og finansministeren i Nepal tror antall døde vil bli mye høyere enn de vel 7000 som hittil er registrert. Hver dag brennes de døde. For folk i Nepal vil det ta tid å bearbeide sorgen.

Lalita må identifisere datteren.

I Nepal brennes de døde. Se NRKs reportasje fra Katmandu.

På liksengen ved Pashupati-templet i Katmandu ber presten Lalita identifisere datteren. Men i fornektelse klarer ikke moren å identifisere sitt barn. 10 år gamle Prapti, med kjælenavnet ChunChun, var hennes eneste barn, et inderlig ønsket barn som kom først 10 år inn i ekteskapet. Familien mistet fem da generasjonsboligen ikke klare å stå imot jordskjelvet.

– Det var vanskelig å identifisere henne, men det er datteren, sier Ramesh Shrestha, som er grandonkel til den døde.

Brenner de døde raskest mulig

Uken har vært langt fra normal for høykastepresten Bhanu Budhathoki. Den stående instruksen fra myndighetene og hindutemplet er å brenne de døde så raskt som mulig.

– Det har vært krevende dager, med så mange døde, sier han. Det har vært en hard arbeidsuke. Vi har fått ordre om ikke å dra herfra. Vi må fortsette å brenne lik. Jeg tenker på hva som har skjedd med den yngste datteren min. Huset hennes kollapset. Ingen kom til skade, men jeg tenker på dem.

Hjelpen når ikke fram

Folk i hovedstaden Katmandu reiser ut, hjem til landsbyene for å finne ut hva som er skjedd med familie og hjem. Hjelpen som har kommet er ikke blitt delt ut langt fra hovedveien. Padam Kumari Tamang har gått 1,5 time fra sin landsby for å kjøpe varer på kreditt. Pengene de hadde, ligger begravd under huset som raste sammen.

– Det har kommet hjelp, men bare til landsbyer som ligger nær veien. Men et stykka unna, nede i dalen har de ikke fått noen hjelp, sier hun.

Tallet på døde etter jordskjelvkatastrofen er blitt justert opp dag for dag. 130.000 hjem er ødelagt. Åtte millioner mennesker er rammet, av disse trenger tre millioner mat, ifølge tall fra FN. Ikke siden 1934 har Nepal måtte ta avskjed med så mange.

SISTE NYTT

Siste nytt