Hopp til innhold

Brende: – Resolusjonen er skrevet i stein

FN-resolusjonen som krever stans i Israels bosettinger på Vestbredden kommer til å «gjøre inntrykk i Jerusalem», mener utenriksminister Børge Brende (H).

Børge Brende

Børge Brende er svært glad for at FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen fredag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Dette er en viktig markering fra FNs sikkerhetsråd som ber Israel om å ikke gjennomføre nye bosettinger og også sier at de må avslutte de som er der nå fordi de er i strid med internasjonal lov, sier Brende til NRK fredag kveld.

Fredag slo FNs sikkerhetsråd i en resolusjon fast at de israelske bosettingene på okkupert, palestinsk område er ulovlige og krever full byggestans.

FN har tidligere slått fast at de israelske bosettingene i okkuperte, palestinske områder strider mot den fjerde Genèvekonvensjonen.

– Bra at USA ikke la ned veto

– Denne resolusjonen er nå skrevet i stein. Nemlig at bosettingene er i strid med folkeretten, de må opphøre, det må ikke komme nye, de bosettingene som er der må avsluttes raskest mulig, sier Brende.

– Det at FNs sikkerhetsråd nå så klinkende klart påpeker at dette må opphøre, og at bosettingene må avsluttes, legger et godt grunnlag for politiske løsninger i fremtiden. Nemlig en tostatsløsning.

Det som gjorde de mulig å vedta denne resolusjonen fredag var at USAs overraskende valgte å ikke legge ned veto i Sikkerhetsrådet, slik de har for vane i Israel-kritiske resolusjoner.

– Det er bra at USA ikke la ned veto, og det er viktig at Israel nå etterlever dette, for bosettingene er i strid med internasjonal lov, sier Norges utenriksminister.

– Men tror du Israel kommer til å etterleve dette da?

– Det er prosess som er pågående. Jeg håper selvsagt Israel etterlever dette nå, jeg mener selvsagt at de burde sluttet med nye bosettinger for lenge siden. Men det er en sterk markering når FN vedtar en slik resolusjon. Det gjør inntrykk i Jerusalem når FN nå vedtar dette, sier Brende.

Israels FN-ambassadør påberopte seg historiske rettigheter til Jerusalem da Sikkerhetsrådet i dag vedtok resolusjon om fjerning av israelske bosetninger på Vestbredden.

Budskap til Trump

USAs påtroppende president Donald Trump har uttalt at han er sterkt imot resolusjonen og forsøkte å utsette avstemningen som egentlig skulle gjennomføres torsdag ved å legge trykk på Egypt som sto bak resolusjonsutkastet. Egypterne trakk forslaget i siste liten, men fredag grep fire andre medlemsland inn og sørget for at avstemningen ble holdt.

– Alle Israel-venner må også gjøre det klart at bosettinger på Vestbredden ikke er bærekraftig, at det er i strid med internasjonal lov og skal man få til en tostatsløsning i fremtiden så må Israel avslutte nye bosettinger og trekke tilbake de bosetterne som er der, sier Brende om Trumps motvilje mot resolusjonen.

– Det vil legge grunnlaget for at Israel kan leve i fred og sikkerhet med sine naboer. Dette er ikke mot Israel, dette er for folkeretten.

SISTE NYTT

Siste nytt