Hopp til innhold

Brende «meget bekymret» over grønt lys til nye bosettinger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gitt grønt lys til å framskynde byggingen av ulovlige bosettinger i de okkuperte, palestinske områdene. – Et av de største hindrene å gjenoppta fredsforhandlinger, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Demonstrerer mot ulovlige bosetninger

Palestinske demonstranter kaster stein på en pansret hjullaster i byen Kofr Qadom på Vestbredden.

Foto: ABED OMAR QUSINI / Reuters

Netanyahus beslutning gjelder 1.060 nye leiligheter for bosettere i det annekterte Øst-Jerusalem og ble tatt etter press fra bosetterne og det høyreorienterte partiet Habayit Hayehudi, skriver Haaretz.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at det internasjonale samfunnet er utålmodige, og ønsker at Israel og Palestina skal begynne å forhandle om en tostatsløsning.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ifølge den israelske avisen er det ikke gitt byggeordre, men grønt lys til å trappe opp planleggingen av byggeprosjektet.

– Regjeringen har besluttet å framskynde planleggingen av over 1.000 boenheter i Jerusalem, omtrent 400 i Har Homa og rundt 600 i Ramat Shlomo, sier en talsmann for Netanyahu.

Brende: – Meget bekymret

Et samlet verdenssamfunn krever full israelsk tilbaketrekning fra Øst-Jerusalem og Vestbredden som ble okkupert i 1967, og har stemplet bosettingene som ulovlige.

Dette har også vært Norges offisielle syn på saken, og utenriksminister Børge Brende er ikke fornøyd med at Netanyahu har gitt klarsignal til å framskynde utbyggingen.

–Jeg er meget bekymret over at Israel igjen har annonsert planer om nye bosettinger på okkupert palestinsk område, sier Brende til NRK.

Han viser til at både FN og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at områdene som Israel tok kontroll over i krigen i 1967 er okkupert område, og at bosettingspolitikken dermed er i strid med folkeretten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Børge Brende på Giverlandskonferansen i Kairo

Børge Brende på giverlandskonferansen i Kairo, sammen med blant andre Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i oktober.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Et av de største hindrene for samtaler

8. juli startet Israel offensiven «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte Gazastripen. Offensiven varte fram til 26. august, da partene ble enige om en tidsubegrenset våpenhvile.

Over 2000 palestinere ble drept i militæroffensiven mot Gazastripen, hvorav over 1400 var sivile, ifølge tall fra FN-organet OCHA. På israelsk side ble 66 soldater og seks sivile drept i kamphandlinger og palestinske rakettangrep.

Palestinerne har gjort det klart at Israels utvidelse av bosettinger i de okkuperte områdene er det viktigste hinderet på veien fram mot en eventuell varig fredsavtale.

– Hva vil dette si for de pågående fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina?

– Bosettingspolitikken er et av de største hinder for å gjenoppta forhandlinger om en tostatsløsning. I den vanskelige og spente situasjonen som eksisterer mellom Israel og palestinerne for tiden, er det helt avgjørende at alle viser tilbakeholdenhet, sier Brende til NRK.

– Vil føre til en voldseksplosjon

Benjamin Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahus avgjørelse har allerede fått sterkt kritikk fra palestinsk side.

Foto: Jim WATSON / AFP

Et ledende medlem av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti advarer Netanyahu og sier at beslutningen om å utvide bosettingene i Har Homa og Ramat Shlomo kan få alvorlige følger.

– Slike ensidige tiltak vil føre til en voldseksplosjon, sier Jibril Rajoub, som har en fortid som sikkerhetssjef på Vestbredden.

Jordan, ett av to land i Midtøsten som har inngått fredsavtale med Israel, gjør det også klart at Netanyahu setter avtalen på spill dersom han fortsetter å utvide bosettingene.

– Slike handlinger er ikke forenlig med folkeretten og internasjonal humanitær rett, og dersom de får fortsette, vil de til slutt sette fredsavtalen i fare, sa Jordans ambassadør i Israel, Walid Obeidat, under en markering av at fredsavtalen fyller 20 år.

– Internasjonal utålmodighet

På spørsmål om hva Norge gjør for å påvirke samtalene mellom Israel og Palestina nå, viser Brende til at Norge og Egypt nylig var vertskap for en giverkonferanse i Kairo. Brende viser til at det i den forbindelse ble samlet inn 5,4 milliarder dollar til Palestina.

En større andel skal gå til gjenoppbyggingen av Gaza. Brende mener konferansen viser at det fortsatt er mulig å mobilisere støtte fra det internasjonale samfunn til en tostatsløsning.

Brende viser også til at det var et tydelig krav fra giverne i Kairo at det snarest mulig gjenopptas forhandlinger med sikte på en varig fredsløsning.

– Jeg mener det er grunn til å tro at Kairo-konferansens mobilisering av støtte for palestinernes sak vil føre til et økende internasjonalt engasjement og press på partene for at slike forhandlinger skal komme i gang.

– Som leder for giverlandsgruppen for Palestina vil Norge legge stor vekt på å formidle denne økende utålmodighet fra det internasjonale samfunn, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt