Sunnier dreper «frafalne» sjiaer

Voldsspiralen i Irak er på ny på vei oppover. I morges eksploderte en serie bilbomber i Bagdad. Minst 51 mennesker ble drept, mange flere ble såret.

Bombeekplosjon i Bagdad

Bagdads innbyggere ser på ødeleggelsene etter én av de mange bombene som eksploderte i morgenrushet.

Foto: SABAH ARAR / Afp

Nok en gang var det sjiamuslimske boligområder i hovedstaden som ble rammet av bombene. Mange frykter en situasjon som i 2006 og 2007, da mange tusen mennesker mistet livet i sekterisk vold i Irak.

Myndighetene har sendt sikkerhetsstyrker på jakt etter militante både i hovedstaden og i Nord- og Vest-Irak, der uroen er størst.

Men regjeringen blir kritisert for at den ikke forsøker å gjøre noe for å fjerne selve årsaken til voldshandlingene og fiendskapet mellom de ulike muslimske gruppene i landet.

Muslimer dreper «frafalne»

Minst 11 eksplosjoner rystet Bagdad i morgentimene i dag, de fleste av bombene var gjemt i biler. Angrepene skjedde i sjiamuslimske eller blandede bydeler som Sadr-byen, Kazhimiyah og Jisr al-Diyala.

Kazhimiyah, der en viktig sjiamuslimsk helligdom ligger, ble hardest rammet.

Etter at to bomber eksploderte på en parkeringsplass her, kjørte en selvmordsbomber en bil med eksplosiver inn i menneskemengden som hadde samlet seg for å hjelpe sårede og se på skadene.

Målene for dem som sto bak bilbombene, de andre eksplosivene og selvmordsbomberne i Bagdad i morges, var sivile innbyggere på vei til jobb eller markedet. De rammet parkeringsplasser, utendørsmarkeder og restauranter.

En militærkolonne på vei sør for Bagdad ble også rammet.

Over 3700 drept i år

Det offisielle tallet på drepte var i 11-tiden steget til 51. Frykten for at Irak står på randen av en borgerkrig, øker.

Vanligvis står sunnimuslimsk milits tilknyttet Al Qaida bak slike koordinerte angrep mot sjiamuslimer, som de betrakter som «frafalne». Sjiamuslimene utgjør et flertall i Irak.

Hittil i 2013 er over 3700 irakere drept i voldshandlinger. Ikke siden 2008 har det vært så høye drapstall i landet.

Irak: Sikkerhetssjekk i Bagdad

En irakisk politimann med en bombedetektor sjekker privatbiler i Bagdad for eksplosiver i en offensiv for å få stanset de økende angrepene.

Foto: Khalid Mohammed / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt