Israels ambassadør: Dette er ikke et hevnangrep

Dagen etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept i Hebron, bombet Israel 34 mål på Gazastripen. – Dette har ingen ting med hverandre å gjøre, sier Israels ambassadør til Norge, Georg Deek.

Ambassadør om drapet på tenåringer

Video: Israels fungerende ambassadør i Norge Georg Deek er ikke i tvil om hvem som stod bak drapene på de tre israelske tenåringene.

– Dette er et svar på de 80 rakettene som Hamas har sendt mot Israel de siste ukene, og ikke et svar på drapene på de tre tenåringene, sier Israels fungerende ambassadør i Norge Georg Deek til NRK.

Det israelske militæret sier angrepet er et svar på 18 palestinske raketter sendt fra Gazastripen og inn i Israel de siste to døgnene. Heller ikke de knytter angrepet direkte til drepte israelske tenåringene som ble funnet mandag.

– Har bevis mot Hamas

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid gjort det klart at Israel mener Hamas bortførte og drepte tenåringene, og i Norge støtter ambassadøren sin statsminister.

– Alle de som vet hvordan Hamas jobber, vet at de står bak drapene på de tre tenåringene, mener Deek.

– Vi er helt sikre på at det er Hamas, vi har bevis mot to kjente aktivister fra Hamas, og vi er ikke i tvil om at det er dem, sier George Deek til NRK.

– Hvilke bevis har dere?

– Vi har lagt frem bevis og vi har gitt dem to navn på de som står bak. Dette kommer ikke som noe sjokk på de som kjenner Hamas og vet hvordan de jobber. Dette er en terrororganisasjon som har uttalt at alle israelere er mål for deres terrorhandlinger, sier Deek.

Bombet hus

I natt valgte israelske styrker å sprenge husene til de to mennene som er mistenkt for å stå bak kidnappingen og drapene på de tre israelske bosetterne.

Det israelske forsvaret har også gjennomført luftangrep mot mål på Gazastripen natt til tirsdag, melder avisen Haaretz. Totalt skal det være snakk om 34 mål, og fire personer skal være lettere skadd i angrepene.

Som svar på dette har det blitt skutt minst en rakett fra Gazastripen inn i Israel, ifølge avisen. Så langt er ingen fysisk skadd i disse angrepene, men en kvinne ble behandlet for sjokkskader.

Brende om drap på tenåringer på Vestbredden

Video: Norges utenriksminister fordømmer drapene på Vestbredden.

Brende fordømmer og advarer

En som advarer mot den økte spenningen og eskalerende volden, er Norges utenriksminister.

– Det er en forferdelig hendelse, og Norge fordømmer drapene, men det er viktig at dette ikke brukes til å trappe opp situasjonen, Det kan ende i en storkonflikt i den delen av Midtøsten, sier Børge Brende til NRK.

– Hva synes du om uttalelsene fra den israelske regjeringen?

– Det har virket sterkt innpå befolkningene i Israel, men det er viktig ikke å trappe opp ordbruken, for da kan det komme ut av kontroll og det er ingen tjent med, sier Brende.

På spørsmål om hvilke beviser Israel har for å anklage Hamas for handlingen, svarer Deek slik:

– Bevisene er uomtvistelige og tydelige. De mistenkte er to velkjente Hamas-ledere i Hebron. De er skyldige, og vi leter etter dem for å stille dem for retten. De har gjort slikt før, og de vil gjøre det igjen.

Hamas på sin side nekter for å stå bak kidnappingen og drapene på tenåringene.

Israels sikkerhetsråd skal møtes igjen for å diskutere den anspente situasjonen i dag. Da rådet møttes mandag var de uenige om hvordan landet burde reagere på drapene.

SISTE NYTT

Siste nytt