Dette er kulturminnene IS skal ha ødelagt så langt

Etter at Den islamske staten (IS) i dag tok kontroll over UNESCO-byen Palmyra, frykter man at den vil lide samme skjebne som andre uvurderlige kulturminner IS har tatt kontroll over.

IS ødelegger museum

IS knuste assyriske statuer, masker og andre opp til 3.000 år gamle arkeologiske gjenstander i museet i Mosul i februar. Siden har flere kulturminner i Irak blitt behandlet på samme måte.

Foto: Uncredited / Ap

Palmyra, som ligger på UNESCOS verdensarvliste, inneholder svært mange ruiner fra antikken, og et unikt amfiteater ligger der også. Foreløpig har det ikke kommet rapporter om ødeleggelser av kulturminner fra oldtidsbyen, men med tanke på IS sin historikk tror arkeologer at de heller ikke vil spare skattene i Palmyra.

– Det har stor symbolsk verdi for IS å ødelegge byen, sier arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo til NTB.

– De ødelegger ting som har symbolverdi for de gruppene som de prøver å nedkjempe eller utrydde. Det kan virke kaldt å være opptatt av kulturminnene, men dette dreier seg om å ta fra folk verdigheten og historien, slår han fast.

Det er mange meninger om nøyaktig hvorfor IS har ødelagt så mange kulturminner etter at de i fjor erobret nærmere en tredel av Irak nesten uten motstand.

Maamoun Abdulkarim, sjefen for Syrias fortidsminner, er også blant dem som frykter hele Palmyra blir ødelagt dersom IS ikke stoppes.

– De kommer til å sprenge alt. Alt vil bli ødelagt, sier Abdulkarim.

Artikkelen fortsetter under

Kontrollerer 2000 arkeologiske funnsteder

Noen mener det er propaganda, ment å fremstille IS som en ekstremt voldelig gruppering for å tiltrekke seg rekrutter. Andre mener igjen at IS bare ødelegger det som er for stort til å ta med seg, og selger alle de andre kulturminneskattene på svartebørsen.

Det som er sikkert er at fundamentalistiske muslimer betrakter avbildninger av personer eller guder som blasfemi, og ser statuer som kilden til potensiell avgudsdyrkelse. I de ytterliggående opprørernes ekstreme tolkning av islam må derfor statuer og helgenskrin ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.

I det IS-kontrollerte området av Irak finnes nær 1800 av landets 12.000 registrerte arkeologiske funnsteder.

Her er en oversikt over de skadene IS rapporteres å ha gjort så langt. Ikke bare på det som anses som Irak og Syrias kulturminnearv, men også verdens:

Mosul

Det første godt dokumenterte og kjente tilfellet av IS sin ødeleggelse av gamle kunstskatter, var i den irakiske byen Mosul i februar i år, der ekstremistgruppa har sitt hovedkvarter i Irak.

Da la IS ut et videoopptak som viste medlemmer av gruppa mens de knuste statuer, masker og andre opp til 3.000 år gamle arkeologiske gjenstander i museet i Mosul.

Det har også kommet inn rapporter om at IS har brent ned biblioteket i Mosul som hadde en samling på over 8000 eldgamle manuskripter.

Mosul ligger på andre siden av elven Tigris fra den historiske byen Nineveh, midt i hjertet av det gamle Mesopotamia. Denne delen av Irak har blitt kalt fødestedet for sivilisasjonen.

Artikkelen fortsetter under

IS ødelegger mer enn to tusen år gamle museumsgjenstander i Mosul viser en IS-video med opptaksdato.

VIDEO: IS ødelegger historiske statuer i Mosul.

Nimurd

Etter Mosul skal IS ha fortsatt ødeleggelsene i nærområdene, som er svært rike på kulturminner.

Ifølge irakiske myndigheter tok IS i bruk både bulldosere for å legge den assyriske oldtidsbyen Nimrud i grus.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør Mosul. Mange av artefaktene fra Nimrud befinner seg på museer rundt om i verden, men flere enorme statuer av bevingede okser med menneskelige ansikt befant seg fortsatt i byen da terroristene slo til.

IS skal senere ha dratt tilbake til Nimrud for å ødelegge enda flere kulturminner. Terrorgruppen la selv ut en video på nett som angivelig bekrefter tilintetgjørelsen av en av Iraks største arkeologiske skatter.

Medlemmer av gruppen borer seg gjennom vegger og bruker slegger og vinkelslipere mot det de betegner som avguder. Mot slutten av videoen ser man terroristene rigge til eksplosiver rundt byen, før hele området sprenges og tåkelegges av støv.

Artikkelen fortsetter under

Ødeleggelsen av Nimrud

IDEO: Bevæpnet med slegger, trykkluftbor og vinkelslipere gikk terroristene til angrep på oldtidsbyen Nimrud.

Hatra

IS sin herjingstokt gjennom minnesmerkene i Irak skal etter Nimrud ha tatt dem videre til de 2.000 år gamle ruinene av festningsbyen Hatra. Bare to dager etter ødeleggelsene i Nimurd fikk irakiske arkeologiske myndigheter i Bagdad beskjed fra kontakter i Mosul om at ruiner i Hatra ble rasert.

Hatra er en særdeles velbevart festningsby bygd av arabiske stammer i tidlig romertid med en unik blanding av østlig og gresk og romersk arkitektur, som befinner seg i ørkenen rundt 100 kilometer sørvest for Mosul.

Både Hatra og Nimrud står på UNESCOs verdensarvliste, og FN har fordømt hærverket i sterke ordelag.

– Ødeleggelsen av Hatra markerer et vendepunkt i den redselsfulle strategien med kulturell rensing som er i gang i Irak, sa UNESCOs generaldirektør Irina Bokova etter at ødeleggelsene ble kjent.

Artikkelen fortsetter under

IS ødelegger kulturminner i Hatra.

Raqqa

Den syriske byen Raqqa er også tatt over av IS, og som i Irak har de ikke vært nådige med kulturminnene i byen.

Uwais al-Qarni-moskeen var reist over gravmonumenter etter to viktige menn innen Islam, Ammar ibn Yasir og Uwais Qarni. Førstnevnte blir tidvis omtalt som den første som noen gang reiste en moské.

Over gravmonumentet hadde Assad-regimet sammen med Iran bygd en praktfull moské.

Men da IS tok over byen ble store deler av moskeen jevnet med jorda, fordi den var sjiittisk.

På før/etter-bildet over kan det sees hvordan hele fløyer av bygget er fjernet med kupler og tårn.

De fleste bygninger som ikke er sunnimuslimsk i Raqqa har blitt jevnet med jorden.

IS skal også ha sørget for ødeleggelsen av en gigantisk assyrisk løvestatue fra det 8. århundret f.Kr.

Artikkelen fortsetter under

Laster innhold, vennligst vent..

Som Taliban

Arkeologene sammenligner IS' herjinger med da afghanske Taliban sprengte de store Buddhastatuene i Bamiyan i lufta i 2001.

Men ødeleggelsene til IS rammer ikke bare oldtidsgjenstander, men også de hellige stedene til andre muslimer enn deres fundamentalistiske versjon av sunnimuslimsk islam. De ser blant annet på sjiamuslimene som vantro.

I fjor ble graven til profeten Jonas ødelagt i Mosul, en rekke sjiamuslimske hellige steder er ødelagt, og de ga kristne og jesidier i Nord-Irak et ultimatum om enten å omvende seg eller bli drept.

Med sine herjinger og overtroiske vandalisme ødelegger de den arabiske kulturarven og fratar den arabiske verden de håndfaste bevisene på sin rike historie.

En Buddha-statuen i Bamiyan ble sprengt i stykker av Taliban

Buddha-statuene i Bamiyan sto på UNESCOs liste over verdens kulturarv. UNESCO og FN forsøkte å overtale Taliban til ikke å ødelegge dem, uten hell.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt