Hopp til innhold

Fogh Rasmussen om boligboblen: – Det er boligeiernes egen skyld

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen tar ingen selvkritikk for den danske boligboblen. Han mener danske boligkjøpere kan skylde seg selv for at boligbobla sprakk.

Anders Fogh Rasmussen

Både danske økonomer og Rasmussens politiske motstandere gir Anders Fogh Rasmussen-regjeringen skylden for boligboblen.

Foto: MORTEN JUHL / AP

Fra 2007 til 2012 sank husprisene i Danmark med 22 prosent. Det var det største fallet i danske boligpriser på 70 år, ifølge Danmarks Radio.

Mye av skylden blir gitt til ordningen med avdragsfrie lån, som Anders Fogh Rasmussens regjering innførte på begynnelsen av 2000-tallet. Rasmussen (Venstre) satt med makten sammen med Det konservative Folkeparti fra 2001-2009.

Rasmussen-regjeringen frøs også eiendomsskatten i kroner og øre, noe som fikk boligprisene til å stige eksplosivt. Toppen ble nådd i 2007, før boblen sprakk og prisene sank.

– Ikke en «barnepikepolitiker»

Både danske økonomer og Rasmussens politiske motstandere gir Rasmussen-regjeringen skylden for boblen. I går slo Rasmussen kraftig tilbake i et intervju med Jyllandsposten.

– Hvilken type lån folk tar opp må de virkelig bestemme selv, sier Fogh Rasmussen til Jyllands-Posten.

– Vi må ha tillit til at den enkelte og den enkelte familie gjør de disposisjoner som er mulige og forsvarlige innenfor familiens økonomiske ramme. Jeg er ikke en slik barnepikepolitiker som mener at man skal holde folk i hånden. Jeg mener at man godt kan gi folk et personlig ansvar, fortsetter han.

Bruker halve inntekten på bolig

I dag er det over 55 000 dansker som bruker over halve inntekten sin på boligkostnader, ifølge Berlingske Tidende. 14 000 dansker antas å havne i en svært kritisk situasjon dersom det skulle komme en renteoppgang.

Mange av disse har benyttet seg av ordnignen med avdragsfrie lån, og mange har fått låne både fire og fem ganger årlig inntekt.

Sekretariatsjef i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, sier til BT at disse lånene aldri skulle vært gitt. Også Jacob Graven, sjeføkonom hos Sydbank, mener at Fogh Rasmussens selvforsvar er for tynt.

– Å fullstendig fraskrive politikerne et ansvar for at det ble skapt en boligboble - også i et samfunnsøkonomisk perspektiv - det er ikke fair, sier Graven til Ritzau.

Boligboble i Norge?

Roar Flåthen LO-leder

LO-leder Roar Flåthen har flere ganger bedt om en ny boligpolitikk i Norge.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Også i Norge stiger boligprisene med langt mer enn lønnsveksten hvert år. En rekke økonomer mener at også det norske boligmarkedet er «fullt av luft», og vil sprekke på et tidspunkt.

Alle ungdomspartiene har tatt til orde for en ny boligpolitikk, og LO-leder Roar Flåthen brukte sin 1. mai-tale i 2012 til å be regjeringen om nye takter i boligpolitikken.

Regjeringen har varslet en stortingsmelding om boligpolitikk om kort tid. Arbeiderpartiet skal også vedta et nytt program for boligpolitikk på sitt landsmøte til våren.

Eskil Pedersen og AUF vil fjerne skattefordelene i å investere i boligmarkedet.

Eskil Pedersen og AUF vil fjerne skattefordelene ved å investere i mer enn én bolig.

SISTE NYTT

Siste nytt