NRK Meny
Normal

Onkelen til Kim Jong-un er henrettet i Nord-Korea

Henrettelsen av den engang så mektige onkelen til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un ble torsdag kveld norsk tid bekreftet av landets statseide nyhetsbyrå KCNA.

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un

På dette knapt to år gamle bildet, står den nå henrettede Jang Song-thaek helt til venstre. I midten står Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Bildet er tatt under en minnemarkering for den avdøde diktatoren Kim Jong-il.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Jang Song-thaek

I august 2012 var Jang Song-thaek på offisielt besøk i Kina.

Foto: CHINA DAILY / Reuters
Jang Song-thaek, svoger til Kim Jung-il

Her er Jang Song-thaek (t.h.) fotografert sammen med Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il i 2009.

Foto: KCNA / Afp

Jang Song-thaek (67) var anklaget for kontrarevolusjonær virksomhet og for å ha forsøkt å overta makten i landet. I nyhetssendingen fredag morgen lokal tid, ble han kalt en «forræder» og anklaget for å ha brukt «intriger og usle metoder».

Henrettelsen skjedde torsdag etter en kortvarig rettssak ved en militærdomstol, meldte KCNA ifølge Reuters.

Dynasti-venn i tre ledd

Jang Song-thaek var svigersønn av regimets grunnlegger, Kim Il-sung, og dermed svoger til Kim Il-sungs etterfølger, sønnen Kim Jong-il.

Jangs kone, Kim Kyong-hui, var søster av Kim Jong-il, som døde i desember 2011. Dermed var Jang onkel til tredje ledd i dynastiet.

Som onkel til landet nyeste leder spilte han en stor rolle. I forbindelse med maktoverdragelsen til Jong-un etter at faren Jing-il døde rett før jul i 2011, ble Jang regnet som både mentor, og av mange som den reelle politiske regenten.

Jang Song-thaek er blitt regnet som en av de mektigste figurene i det nordkoreanske regimet. Mange regnet han som landets nest mektigste.

Kim-familien har regjert Nord-Korea med jernhånd i seks tiår. Regimets motstandere blir henrettet eller sendt i arbeidsleire.

Redigert bort

At noe var galt fikk omverden nyss i da Jang Song-thaek i høst, under to år etter maktoverdragelsen, plutselig var redigert bort i gamle bilder.

Etter at Kim Jong-un kom til makten i desember 2011, mente mange at det var Jang som dro i trådene. Jang har offisielt hatt tittel som nestleder i Den nasjonale forsvarskomiteen, en av landets mektigste institusjoner. Men bilder har også vist ham i generaluniform.

Rykter har i lengre tid antydet at Jang var falt i unåde hos sin unge nevø. Ryktene gikk om korrupsjonsanklager og at Jang bygget opp en rivaliserende maktfløy.

3. desember i år kom meldingen om at Jang var fjernet fra stillingen. Nyheten lekket ut via sørkoreansk etterretning. De samme kildene sa at flere av Jangs nære medarbeidere allerede da var blitt henrettet.

Ydmyket på tv

Søndag sendte nordkoreansk fjernsyn bilder fra et partimøte, der Jang Song-thaek ble eskortert bort av to militære vakter på ydmykende vis, ifølge nyhetsbyrået AP.

Deretter ble det lekket historier om at Jang både var narkotikamisbruker og kvinneforfører.

Sør-Koreas president Park Geun-hye sa tirsdag at Kim Jong-un bruker ekstrem vold for å holde på makten.

– Nord-Korea er et terrorregime som bruker utrenskning av politiske motstandere for å konsolidere makten, sa hun på et regjeringsmøte.

LES OGSÅ: Henrettet ekskjæresten

USA: Ekstrem brutalitet

I en kommentar fra Det hvite hus i Washington DC sies det at de ikke kan bekrefte henrettelsen, men at de ikke har noen grunn til å betvile meldingene.

Talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i USA, Patrick Ventrell, sier til nyhetsbyrået AP at hvis nyheten bekreftes, er det «et nytt eksempel på ekstrem brutalitet fra det nordkoreanske regimet».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt