Hopp til innhold

Baksaas om barnearbeid: - Vi må være på vakt hele tiden

YANGON (NRK): Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han ikke er bekymret for at selskapets virksomhet i Myanmar vil føre til barnearbeid, men at landets lover krever ekstra overvåkning.

Baksaas er ikke urolig for at selskapet ikke vil klare å håndtere utfordringene i Myanmar, og sier alle leverandørene går gjennom opplæring for å unngå lovbrudd som barnearbeid.

Video: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (i midten) er i Myanmar sammen med Asia-sjef Sigve Brekke (tv) og Myanmar-sjef Petter-Børre Furberg (th).

– Det er særlig det farlige arbeidet som klatring i master vi vil unngå, sier Baksaas til NRK i Myanmar. Der han er sammen med kongeparet og flere statsråder i forbindelse med statsbesøket til landet.

– Må kontrolere

Som NRK tidligere har omtalt så er barnearbeid et utbredt problem i Myanmar og arbeidshverdagen for ett av tre barn mellom 6 og 17 år, ifølge tall fra Redd Barna. Barnearbeid er tillatt fra 13 år. Da er barna for lengst ferdige med den fire år lange obligatoriske skolegangen.

Dette har blitt en stor utfordring for norske bedrifter som nå etablerer seg i landet. Telenor har selv avdekket flere tilfeller av barnearbeid hos sine underleverandører.

– Barnearbeidsspørsmålet har vi støtt på allerede og alle våre leverandører går gjennom et ganske avansert opplæringsprogram, men det betyr ikke nødvendigvis at de følger det til punkt og prikke. Derfor må vi være på plass og kontrollere og det gjør vi hele tiden, sier Baksaas.

Utforderer Telenor

Redd Barna har vært kritiske til Telenor og forventer at selskapet legger seg over minstestandarden, og understreker at barnearbeid ødelegger for barns utdanning på sikt.

– Vi utfordrer derfor Telenor til å legge fram planene sine for at deres virksomhet ikke bidrar til denne negative trenden. Dette er de også forpliktet til i «child rights business principles», som Telenor tidligere selv har sagt at de støtter, fortalte kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NRK i går.

– Jeg er ikke urolig for at vi ikke er i stand til å håndtere spørsmålene, men det er klart at vi må være på vakt hele tiden for å finne ut om denne type brudd skjer og ta det med en gang. Men det er ikke lett å fortelle en far som plutselig har fått arbeid at hans sønn ikke bidra slik han hadde tenkt, men det må vi gjøre og det gjør vi, sier Baksaas.

Baksaas og Telenors Asia-ledelse er på markedsbesøk i Myanmars største by Yangon sammen med en norsk delegasjon på 70 mennesker fra rundt 40 bedrifter som hovedsakelig energi og telekommunikasjonsbransjen.

SISTE NYTT

Siste nytt