Australiere får ikke omgjort dødsdom i Indonesia

En indonesisk domstol opprettholdt mandag dødsdommen mot de to australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran. De to er funnet skyldig i narkotikasmugling.

Indonesias president Joko Widodo

Indonesias president Joko Widodo har inntatt en hard linje mot narkotikasmugling.

Foto: POOL / Reuters

Chan og Sukumaran er blant en rekke utlendinger, blant dem en franskmann, en brasilianer og tre nigerianere, som Indonesia vil henrette ved skyting.

Andrew Chan og Myuran Sukumaran er dømt til døden i Indonesia

Andrew Chan og Myuran Sukumaran skal være lederne av et nettverk av narkotikasmuglere. De ble dømt til døden i Indonesia i 2006.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Chan og Sukumaran var lederne av et nettverk for narkotikasmugling kalt «Bali Nine», og ble dømt til døden i 2006 for forsøk på å smugle heroin ut av Indonesia.

Forsvarerne har tidligere sagt at klagen til den administrative domstolen i Jakarta var siste sjansen, men mandag sa en av advokatene at han vil ta saken til grunnlovsdomstolen.

Kraftige reaksjoner

De planlagte henrettelsene har ført til kraftige reaksjoner fra regjeringene i de dødsdømtes hjemland.

Jakarta planla opprinnelig å henrette de dødsdømte i februar, men ga etter for internasjonale protester, og har latt de rettslige prosessene gå sin gang, skriver australske news.com.

Fengslet i 10 år

Australia har tilbudt myndighetene i Jakarta både fangeutveksling og betaling av fengselsutgifter i bytte mot at de to landsmennene benådes.

Så langt har ikke Indonesia gitt etter for presset. Sukumaran og Chan har sittet fengslet i nesten ti år i Indonesia, der de ble pågrepet i 2005.

President Joko Widodo har avvist deres bønn om benådning, men australierne anket beslutningen til en administrativ domstol i landet. Det er denne anken som ble avvist mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.