Indonesias president henretter utenlandske dopsmuglere

Ferielandet Indonesia kommer etter alt å dømme til å henrette elleve narkotikadømte innen kort tid. De fleste av dem er utenlandske.

INDONESIA-POLITICS/ Indonesia's President Joko Widodo leads a cabinet meeting at the Presidential Palace in Jakarta

Indonesias president Joko Widodo har inntatt en hard linje mot narkotikasmugling. I 2013 gjeninnførte han henrettelser mot narkotikasmuglere, også for dem som ikke er fra Indonesia.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

– Vi er helt opprørte over situasjonen og disse henrettelsene. Millioner av australiere er helt fra seg av tanken, sier Australias statsminister, Tony Abbott.

INDONESIA-AUSTRALIA-CRIME-DRUGS

Myuran Sukumaran eskorteres av indonesisk politi til fengselet som vil bli hans siste oppholdssted før han blir henrettet for å ha smuglet narkotika ut av Indonesia.

Foto: STR / Afp

Myuran Sukumaran (33) og Andrew Chan (31) fra Australia har vært fengslet i snart ti år for å ha forsøkt å smugle åtte kilo heroin fra Bali til Australia. Nå er de overført til fengselsøya hvor de etter alt å dømme blir henrettet.

Abbott, som har presset Indonesia for at australierne skal få slippe dødsstraff, fordømmer de planlagte henrettelsene, som vil finne sted i løpet av få dager.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Indonesia om å skåne de dødsdømte fangene.

Vil ikke ha innblanding

Myndighetene i Indonesia vil ikke gå offentlig ut med tidspunktet, men må gi de dødsdømte beskjed 72 timer før henrettelsen vil finne sted.

Indonesia henrettet seks narkodømte personer i januar i år, fem av dem var utlendinger, noe som skapte diplomatiske stormer rundt Indonesia.

De to australierne fikk nylig avslag på sine benådninger og er blant elleve fanger, blant annet fra Frankrike, Brasil, Filippinene, Ghana og Nigeria, som også venter på å bli henrettet etter narkotikaforbrytelser.

INDONESIA-EXECUTIONS/ Officers take the death row inmate of a drug case, Mary Jane Fiesta Veloso , to her first judicial review trial in the District Court of Sleman

Indonesisk politi fører med seg en filippinsk kvinne som settes på dødscelle etter narkotikaforbrytelser i Indonesia. Hun er en av elleve utlendinger som vil bli henrettet innen kort tid.

Foto: IGNATIUS ESWE / Reuters

Indonesias president Joko Widodo har inntatt en hard linje mot narkotikasmugling, som han beskriver som svært alvorlig for landet, og har bedt andre stater om å ikke blande seg inn i Indonesias interne problemer.

– Vi ønsker å sende et signal til resten av verden om at Indonesia jobber hardt for å bekjempe narkotika, sier president Widodo.

Gjenopptatt dødsstraff

Slike henrettelser av utenlandske statsborgere har skapt en diplomatisk krise på toppnivå, og Australias statsminister har kjempet en fortvilet kamp for å få Indonesias president til å stanse henrettelsene.

– Jeg håper indonesierne vil forandre mening. Men samtidig vil jeg ikke skape noen falske forhåpninger, sier Abbott.

Etter en fem år lang pause ble henrettelser av narkotikasmuglere gjenopptatt i 2013.

Australia har forsøkt å overtale Indonesia minst 22 ganger, men har ikke lykkes med å snu myndighetenes standpunkt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.