Australia stenges for båtflyktninger

– Fra nå av vil ingen asylsøker som kommer til Australia i båt ha mulighet til å bli bosatt i Australia som flyktning, sier statsminister Kevin Rudd, som møter fordømmelse fra Amnesty International for den harde linjen.

Rohingya-flyktninger på vei til Australia

Rohingya-muslimer fra Myanmar flykter etnisk vold i hjemlandet i båt mot Australia. Disse flyktningene kom ikke lenger enn til Indonesia. Australia stenger nå totalt for båtflyktninger.

Foto: STRINGER/INDONESIA / Reuters

Australia vil ikke lenger ta imot flyktninger som kommer med båt til landet. I stedet vil alle uten lovlige papirer bli sendt videre til Papua New Guinea.

– Fra nå av vil ingen asylsøker som kommer til Australia i båt ha mulighet til å bli bosatt i Australia som flyktning, sa statsminister Kevin Rudd da han kunngjorde vedtaket fredag.

Selv de som er ekte flyktninger vil ifølge Rudd ikke kunne ha håp om å få opphold i Australia. De vil i stedet bli bosatt i den fattige øystaten.

Kevin Rudd PNG

Australias statsminister Kevin Rudd på besøk i nabolandet Papua Ny-Guinea. Hit vil han sende alle båtflyktninger som ankommer Australia.

Foto: Ness Kerton / Afp

Amnesty fordømmer

Amnesty International fordømmer den nye harde linjen. Talsmann Graeme McGregor kaller den for grusom. Han mener australske myndigheter viser forakt for landets juridiske og moralske forpliktelser.

– Husk denne dagen i historien som dagen da Australia besluttet å vende ryggen til verdens mest sårbare mennesker, lukket døren og kastet nøkkelen, sier han

– For å unngå farlige båtreiser

Australia har også tidligere fått krass kritikk for sin asylpolitikk.

Australia Asylum Seekers

Å flykte med båt er farlig. Her har en gruppe båtflyktninger blitt knust mot land under en storm ved Christmas Island nord for Australia i 2010.

Foto: ABC / Ap

I september ifjor vedtok regjeringen å gjenåpne landets asylmottak på den lutfattige stillehavsøya Nauru. Slik slapp de å behandle søknadene på australsk territorium.

– Budskapet er veldig klart. Hvis du ankommer Australia i båt, kan du bli sendt ut av landet i fly og bli behandlet i et annet land, sa immigrasjonsminister Chris Bowen den gang.

Båtflyktninger Australia

Båtflyktninger blir avskåret før de når australsk territorialfarvann. Slik hindres de i å søke asyl i det rike Australia.

Foto: Anonymous / Ap

Ifølge australske myndigheter ble ordningen gjeninnført for å unngå farlige båtreiser, etter råd fra et ekspertpanel.

Da Labour tok over makten i 2008, innførte statsminister Kevin Rudd en mer human linje, noe som førte til at stadig flere sendte barn og unge i overfylte båter mot Australia. Flere av dem kantret, og en rekke asylsøkere har omkommet.

Etter tre år med Julia Gillard som statsminister, er Kevin Rudd nå tilbake som regjeringssjef på tredje uken etter en intens maktkamp i Labour-partiet.

Norsk skip ble bordet

I 2001 plukket containerskipet MS Tampa fra Wilh. Wilhelmsen rederi opp 433 båtflyktninger utenfor Christmas Island nord for Australia.

Australske myndigheter nektet kaptein Arne Rinnan og Tampa å seile inn i australsk territorialfarvann, fordi de fryktet at flyktningene ville søke om politisk asyl. Men Rinnan mente situasjonen for flyktningene var prekær og stod på sitt.

Det hele endte med at australske spesialstyrker bordet Tampa og tok kontroll over skipet. Arne Rinnan ble senere hedret med Nansen-prisen for sin innsats for båtflyktningene.

SISTE NYTT

Siste nytt