Hopp til innhold

Her er Australias nye asylmottak

Australia gjenåpner asylmottaket på øya Nauru, og har sendt 30 asylsøkere dit for å vente på å få søknadene sine behandlet.

Nauru

Nauru er verdens minste republikk, og har litt under 10.000 innbyggere. Nå skal det gjøres plass til 1500 asylsøkere.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Australia gjeninnførte praksisen de kaller «offshore processing» i forrige måned, etter en fire års pause.

Nå skal asylsøkere som tar seg til Australia i båt igjen sendes til den avsidesliggende øya Nauru, der de må vente på å få søknadene sine behandlet.

Fredag ble 30 asylsøkere fra Sri Lanka sendt til øya, der de skal bo i en midlertidig teltleir inntil videre.

Frelsesarmeen er allerede på plass på øya for å hjelpe asylsøkerne.

– Budskapet er veldig klart

Chris Bowen

Australias innvandringsminister Chris Bowen.

Foto: GREG WOOD / Afp

I ukene fremover skal asylmottaket utvides, og innvandringsminister Chris Bowen varsler en mer utstrakt bruk av Nauru i fremtiden.

De første asylsøkerne blir flyttet fra Christmas Island, som allerede har et stort asylmottak. Øya er den delen av australsk territorium som ligger nærmest Indonesia.

– Vi kan vente oss større og mer varierte grupper på Nauru i løpet av de neste ukene. Budskapet er veldig klart. Hvis du ankommer Australia i båt, kan du bli sendt ut av landet i fly og bli behandlet i et annet land, sier Bowen.

Bowen vil ikke si om barn skal sendes til Nauru, men understreker at han vil sende en skarp advarsel til menneskesmuglere.

– Vi kommer ikke til å legge til rette for smutthull som folk kan utnytte, sier han.

Krever evaluering

Australias menneskerettighetskommisjon krever en individuell evaluering av hver eneste asylsøker som skal sendes til øya.

– Det finnes ingen informasjon om hvor forberedt Nauru er på å behandle asylsøknadene, og det er uklart om asylsøkerne som blir overført dit vil få tilgang til juridisk rådgivning, sier kommisjonens president Gillian Triggs.

Triggs er heller ikke overbevist om at teltleiren på Nauru gir god nok beskyttelse mot været, eller at det er tilrettelagt for kvinner, barn og mennesker som har opplevd tortur eller andre traumer.

Ifølge Australian Associated Press vil ordningen koste 1,4 milliarder australske dollar, drøyt åtte milliarder kroner, over de neste fire årene.

Asylsøkere på Nauru i 2001

Slik så det ut på Nauru da 500 flyktninger ble reddet opp av havet og sendt dit i 2001.

Foto: RICK RYCROFT / AP

Livsfarlige båtreiser

Ifølge Bowen gikk den første overføringen uten problemer. Han kaller overføringen et viktig steg i arbeidet med å stoppe menneskesmuglere, spesielt fra Indonesia.

Australske myndigheter begrunner også ordningen med at båtflyktninger ikke skal ha noen fordeler sammenlignet med andre asylsøkere, og at de vil hindre flere i å prøve seg på livsfarlige båtreiser.

Les: Båt med 200 flyktninger kantret
Les: Australia vil sende barneflyktninger ut av landet alene

Da Labour tok over makten i 2008, innførte statsminister Kevin Rudd en mer human linje, noe som førte til at stadig flere sendte barn og unge i overfylte båter mot Australia. Flere av dem kantret, og en rekke asylsøkere har omkommet.

Ifølge australske myndigheter blir ordningen gjeninnført for å unngå slike farlige reiser, etter råd fra et ekspertpanel.

Siden australske myndigheter kunngjorde at de ville gå tilbake til praksisen med asylmottak i andre land, har over 2000 asylsøkere ankommet landet i båter. Alle står nå i fare for å bli sendt til Nauru eller et nytt asylmottak på Manus-øya, som tilhører Papua New Guinea.

De to asylmottakene har en total kapasitet på 2100 mennesker.

Kritisert

Tampa

Det ble bråk da norske «Tampa» trosset australske myndigheter i 2001.

Foto: JASON REED / REUTERS

Nauru ligger nordøst for Australia, et godt stykke utenfor Papua New Guinea. Med bare 21 kvadratkilometer er det verdens minste republikk.

Øystaten mottok økonomisk støtte fra Australia mot å huse landets asylsøkere fra 2001 til 2008, før Labour-regjeringen la ned ordningen.

Ordningen ble innført av den konservative regjeringen under John Howard, og fikk kritikk for uverdige forhold.

Flere asylsøkere sultestreiket på Nauru i protest mot behandlingen de fikk.

Den australske innvandringspolitikken kom for alvor i søkelyset i 2001, da det norske lasteskipet «Tampa» plukket opp 434 skipbrudne asylsøkere som ble nektet innreise til Australia.

Les mer: Ti år siden flyktningedramaet: – Jeg ville gjort det igjen

SISTE NYTT

Siste nytt