Hopp til innhold

Assad: Bare Syrias folk kan avsette meg — og bare gjennom et valg

Presset mot president Bashar al-Assad øker nasjonalt og internasjonalt fra dag til dag – i natt deserterte 26 av hans offiserer. I et støre intervju med russisk TV gjentar Assad likevel at han akter å sitte inntil velgerne i Syria har bestemt noe annet.

- Jeg vil leve og dø i Syria, sier president Assad

– Jeg vil leve og dø i Syria, sier president Assad.

Foto: RT / Afp

I et intervju med Russia Today benekter presidenten at det er borgerkrig i Syria, men sier at landet er under angrep fra terrorister.

Han har ingen tro på at Syria vil bli invadert.

– Hvis det skjer, vil vi få se en dominoeffekt fra Atlanterhavet til Stillehavet som også vil påvirke hele resten av verden, sier Assad.

– Et spørsmål for folket

Syrias skjebne kan bare avgjøres ved valg, sier han, og advarer om at kampene i hjemlandet kan bli langvarige, spesielt hvis motstandsbevegelsen fortsetter å motta støtte fra utlandet.

– Om presidenten skal bli eller gå av, er et spørsmål folket må avgjøre. Og den eneste måten det kan avgjøres på, er via stemmeurnene, slår Assad fast.

Et medlem av Den frie syriske armé i Harem, Idlib-området

Et medlem av Den frie syriske armé leter etter regjeringstro styrker i Harem, Idlib-området

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Intervjuet foregikk på engelsk, og var tatt opp i Damaskus av korrespondenten til det russiske, engelskspråklige nettstedet Russia Today, Sophie Shevardnadze. Journalisten er barnebarn til Eduard Shevardnadze, Sovjetunionens siste utenriksminister og Georgias første president.

Selv sier intervjueren at hun ble imponert over presidenten. Når hun blir intervjuet av en kollega etter møtet med Assad, sier hun at situasjonen er langt mer komplisert enn folk flest tror, og at Bashar al-Assad er blitt demonisert av mediene.

– Han er en velutdannet og meget hyggelig mann. Han virker ikke ødelagt av makten, men er en jordnær fyr, mener Shevardnadze.

På spørsmål fra henne om Assad tror på diplomati og forhandlinger, svarer han bekreftende. Men han mener motparten – lønnet og utstyrt av fremmede regjeringer – ikke ønsker dialog.

– Verden tåler ikke en invasjon

Bashar al-Assad forklarer i intervjuet at Syria er infiltrert av tallrike terroristgrupper som slåss på vegne av mektige krefter. Og de fredelige marsjene opprøret startet med, var bare et dekke for at militante kunne starte skytingen av sivile og soldater, hevder han.

– Hvis utenlandske styrker invaderer Syria, vil prisen bli høyere enn det hele verden kan klare å betale, advarer Assad.

Han mener at Syria er sekularismens siste høyborg og står for stabilitet og fredelig sameksistens i regionen.

Og Vesten får skylden for det som har skjedd i hjemlandet.

– Vesten skaper fiender – tidligere var det kommunismen, så var det islam, og deretter ble det Saddam Hussein. Nå ønsker de å skape en nye fiende, representert ved Bashar, sier president Bashar al-Assad.

Demonstranter mot president Assad i Kafranbel

Presidentens motstandere protesterte ved utbombede bygninger etter fredagsbønnen i Kafranbel i dag: «Vi vil aldri knele».

Foto: Reuters

– Alle syrere forsvarer Syria nå

Han mener det er derfor Vesten hevder at det er ham, presidenten, som er problemet og derfor må gå av.

– Derfor må vi fokusere på det reelle problemet, og ikke kaste bort tiden med å lytte til hva de sier.

Om forholdet til Tyrkia sier han at det ikke er landet, men bare dets regjering, som støtter Syrias opposisjon.

– Statsminister Erdogan tror han er den nye sultan over Det ottomanske riket. I sitt hjerte tror han at han er kalif. Dette er hovedargumentet hans for å endre politikken sin fra null problemer til null venner, mener presidenten.

Vil leve og dø i Syria

På spørsmål om han tror at han er mannen som kan stanse konflikten og gjenopprette fred, sier han at han håper det.

– Dette handler ikke om presidentens makt, men om hva samfunnet vil. Derfor er det ikke presidentens kamp, men Syrias kamp. Alle syrere deltar i forsvaret av landet sitt nå, hevder Assad, som sier at han selv aldri kommer til å reise fra landet. Han vil leve i Syria og dø i Syria.

President Assad benekter at Syrias hær har begått krigsforbrytelser som drap på sivile, slik de blir beskyldt for.

– Soldatene kan ikke ha forbrutt seg mot sitt eget folk, for da hadde ikke folket støttet den samme hæren lenger, forklarer han.

En opprørssoldat i Aleppo, Syria

En opprørssoldat feirer en seier i Aleppo, Syria, tidligere denne uka.

Foto: Narciso Contreras / Ap

Generaler og oberster over grensen

I natt flyktet 26 offiserer, blant dem to generaler og 11 oberster, med familiene sine og flere menige soldater over grensen fra Syria til Tyrkia. Det er det største antallet offiserer som er kommet på én gang – til sammen var det 71 mennesker i følget.

I sommer ble det meldt om deserterte offiserer nesten daglig. Men utover høsten har det blitt stadig sjeldnere.

Og i dag sendte myndighetene i Israel en skarp advarsel til Assad om at de ikke lenger tolererte at skudd på avveier treffer (de okkuperte) Golanhøydene. Samtidig sitter opprørsgrupper og politisk opposisjon på møte i Qatar, Doha og forsøker å skape en politisk plattform de alle kan være enige om.

Hvis de lykkes, vil ønsket deres om mer internasjonal støtte stå langt sterkere.

Over 300.000 mennesker har flyktet fra Syria til nabolandene. Tallet på drepte under borgerkrigen har passert 37.000. Bare den siste uka er det meldt om over 1000 døde.

Syriske internflyktninger i Idlib-provinsen

I tillegg til over 300.000 flyktninger i nabolandene, er mange syrere på flukt inne i Syria. Her venter barn som er internert i en skolebygning på mat i Atme i Idlib-provinsen.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt