Ap: Trump sa han kunne sende soldater til Mexico

President Donald Trump skal ha sagt til Mexicos president at USA kan komme til å sende soldater til landet.

President Donald Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto

President Donald Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto møttes i Mexico by 31. august i fjor, men et planlagt møte mellom de to for en uke siden ble avlyst.

Foto: Marco Ugarte / AP

Det går frem av utskrifter av en samtale mellom de to presidentene som nyhetsbyrået Ap har fått tak i.

Samtalen mellom president Donald Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto varte en time og fant sted forrige fredag.

– Dere har en gjeng med farlige folk der nede. Dere gjør ikke nok for å stoppe dem. Jeg tror militæret deres er skremt. Våre militære er ikke skremt, så kanskje jeg kan sende dem ned for å ordne opp, sa Trump til presidenten.

Trump brukte ifølge utskriften uttrykket «bad hombres» om farlige folk. Det går ikke frem av utskriften hvordan tonefallet til Trump var da han kom med uttalelsen.

En anonym talsmann for Det hvite hus avviser ikke at presidenten kom med uttalelsen, men sier at den var« en del av en diskusjon om hvordan USA og Mexico kan samarbeide om kampen mot narkotika-kartellene og andre kriminelle elementer, og gjøre grensen tryggere».

Omtalte møtet som positivt

Tidligere har det vært kjent at Trump og Nieto blant annet enige ble om å slutte å snakke offentlig om den omstridte grensemuren.

Telefonmøtet fant sted dagen etter at Peña Nieto avlyste et planlagt møte med Trump i Det hvite hus.

Mexicanske myndigheter omtalte sist fredag samtalen mellom de to presidentene som produktiv og konstruktiv.

Gutter lekte på grensegjede

To gutter lekte i forrige uke på grensegjerde mellom Mexico og USA i Ciudad Juárez, på grensen der Trump nå vil bygge en mur.

Foto: HERIKA MARTINEZ / AFP

Nekter for å ha blitt truet

En talsmann den meksikanske presidenten, Eduardo Sanchez, avviser at det skal ha blitt sagt noe om tropper. Han sier også at tonen i samtalen ikke skal ha vært hverken fiendtlig eller ydmykende.

– Det er fullstendig falskt at USAs president truet med å sende tropper til Mexico, sa Sanchez ifølge Ap i et radiointervju

I går publiserte imidlertid det meksikanske nettstedet Aristegui Noticias en artikkel med lignende innhold som det Ap beskriver. Journalisten Dolia Estevez beskriver der hvordan Trump ydmyket sin meksikanske kollega i telefonsamtalen.

Avbrøt samtale med Australias statsminister

Uttalelsene til Nieto ble kjent dagen etter at det ble kjent at president Trump hadde avbrutt en telefonsamtale med Australias statsminister Malcolm Turnbull.

Trumps ord til Nieto gir et sjeldent innsyn i hvordan den nye presidenten driver diplomati bak lukkede dører, skriver Ap.

Under en nasjonal bønnefrokost i dag sa president Trump til en stor folkemengde at han «måtte være tøff» i sine samtaler med andre statsledere.

– Når du hører om de tøffe telefonsamtalene jeg har, ikke bry dere om det, bare ikke bry dere. De er tøffe, sa han til de fremmøtte.

Han la til at «verden er trøbbel» og at USA blir utnyttet av andre land.

– Vi skal ordne opp i det. Det er det jeg gjør. Jeg fikser ting, sa president Trump under bønnefrokosten.

SISTE NYTT

Siste nytt