Hopp til innhold

Spanske abort-motstandere ser på leger som bødler

MADRID (NRK): Mens debatten om reservasjonsrett herjer i Norge, har flere titusener demonstrert i Paris, London, Madrid og andre europeiske storbyer mot den nye spanske regjeringens forslag til å innskrenke retten til abort.

Demonstrasjon i Paris mot spansk abort-lovforslag

Flere tusen mennesker tok til gatene denne helgen over hele Europa for å demonstrere mot den spanske abort-lovforslaget.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Men til tross for massive protester og at fire av fem spanjoler er imot regjeringens lovforslag, vil det trolig bli vedtatt i Parlamentet.

– Å få barn er ingen lek, sier en ung kvinne til NRK i Madrid. Vi møter henne på en abortklinikk der hun for kort tid siden avbrøt svangerskapet. Det var vanskelig, forteller hun, men hun synes det var riktig.

– Når du er ung og verken har penger eller jobb, hvordan skal du da klare å ta deg av et barn? spør hun retorisk.

Kan miste abort-retten

Olga Sancho Valladolid

Lege Olga Sancho Valladolid mener de blir sett på som bødler av abortmotstanderne

Foto: Thierry Bordau / NRK

Snart kan spanske kvinner som henne miste det valget, og det i en tid hvor 28 prosent av befolkningen er arbeidsledige og over halvparten av de unge står uten jobb.

– Det er tragisk. Folk som ikke kan betale for en abort kommer til å sette eget liv i fare, frykter den unge kvinnen.

– Loven sier mye om hvordan den skal beskytte det ufødte barnet, men den sier ingenting om hvordan man skal gjøre livet lettere for den sin blir født, sier lege Olga Sancho Valladolid, som jobber ved den eldste abortklinikken i Spania, og frykter hva som kommer:

– Vi leger blir sett på som bødler, og kvinner må finne andre løsninger når vi ikke kan hjelpe dem. På 1970-tallet mente høyesterett at mellom 200 og 400 kvinner døde etter å ha tatt illegal abort. Det er det vi går tilbake til nå, tror hun.

Strammer inn

Det er en måned siden den spanske justisministeren Alberto Ruiz Gallardón la frem et forslag om å stramme inn loven. Bare når kvinnen har blitt voldtatt eller der det er snakk om alvorlig helserisiko vil det være lov å avbryte svangerskapet, men også i de tilfellene kan legene reservere seg mot å henvise kvinnen til abort.

Allerede i valgkampen sa det konservative partiet Partido Popular at det ville endre abortloven.

Dagsrevyen-reportasje fra Spania.

VIDEO: Angrep på abortleger

– De ville komme ytterliggående krefter i partiet og den katolske kirke i møte, sier journalist i El País, Emilio de Benito, som mener de har gått enda lenger enn de sa i valgkampen.

– De fleste land tillater abort når fosteret vil bli født med et alvorlig handikap, noe denne loven ikke åpner for, sier Benito.

– Men alt tyder på at forslaget blir vedtatt. Det kan være at den blir endret noe grunnet stor motstand, tror han.

Forslaget har møtt motstand også innad i regjeringspartiet, og flere har tatt til orde for hemmelig avstemning når den skal opp i parlamentet.

– Det blir det ikke og dermed vil lovforslaget passere i parlamentet, sier Benito.

Hele Europa

Gádor Joya Verde

Gádor Joya Verde mener den spanke lovendringen er et skritt i retning av å beskytte barna.

Foto: Thierry Bordau / NRK

Abortforbudet har ikke bare hisset på seg spanjoler. I Brussel gikk flere tusen mennesker fra ulike europeiske land i protesttog denne uken. De gikk fra den spanske ambassaden til EU-parlamentet med krav om at politikerne der må våkne.

– Det er en voksende bevegelse mot abort over hele Europa, sier Julia Laot i «Abortion Right», og ramser opp land som forbyr fri abort: Malta, Polen, Irland, Kypros og Liechtenstein.

– Nå må EU-parlamentet si ifra at, «nei, vi vil ha et Europa som beskytter kvinnen og gir henne retten til å velge», sier hun.

Men det er også mange som støtter innstrammingene. En av dem er Gádor Joya Verde i organisasjonen «Derecho a vivir» eller « Retten til livet» er en av dem.

– Vi ser ikke på denne lovendringen fra regjeringen som en restriksjon, men som et skritt i retning av å beskytte barnet. Den gir dem en sjanse til å leve. Vi mener det er et skritt fremover, og et tegn på at Spania er et foregangsland, sier hun.

– Vi må ikke glemme at det er to liv som står på spill her, understreker hun.

Vil fortsette

I 2011 tok rundt 120 000 kvinner abort i Spania. Rundt 100 000 av disse abortene ville vært forbudt hvis det nye lovforslaget hadde trådd i kraft. Men mange mener at loven ikke vil føre til at færre kvinner avbryter svangerskapet.

– Spanske kvinner kommer til å fortsette å ta abort, sier Purificacion Causapié i det største opposisjonspartiet PSOE.

– De fattigste vil gjøre det i skjul med risiko for eget liv, og de som har penger vil reise til London, Paris og andre steder, sier hun.

Causapié mener loven setter Spania i et underlig lys:

– Midt i den verste økonomiske krisen, der arbeidsledigheten er 28 prosent og der mange ikke har tak over hode, skal kvinner tvinges til å bære frem barn de ikke ønsker eller klarer å ta seg av.

– Vi har oppnådd mye for likestilling de siste årene, på lik linje med resten av Europa, men med denne loven skrur med tiden 30 år tilbake, mener Purificacion Causapié, og legger til at en av de mest grunnleggende rettigheter kvinnen har i dag er å bestemme over sin egen kropp og graviditet.

Men abortmotstander Verde er uenig.

– Abort er negativt for spanske kvinner. Det er en feilslutning å si at kvinner har denne retten bare fordi det er medisinsk mulig, mener hun.

Lege Santiago Barambio ved en abortklinikk i Barcelona tror regjeringen ikke vet hva den har satt i gang.

– Det har verken vært noe politisk, juridisk eller populistisk press for å endre denne loven. Den er godt forankret i helsevesenet i Spania. Når man forsøker å endre den, lager man kjempeproblemer, mener han, som mener at retten til å abortere ikke pålegger deg å abortere.

– Men når man forbyr å abortere så sier man at du må bli mor når du ikke ønsker det, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt