NRK Meny
Normal

Må man hete Rasmussen for å bli statsminister i Danmark?

KØBENHAVN (NRK.no): De tre siste statsministrene i Danmark har vært en mannlig Rasmussen. Hvordan skal det da gå for «Gucci-Helle»?

Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt

De siste åtte regjeringene i Danmark har vært ledet av en statsminister Rasmussen. Her er Anders Fogh Rasmussen (øverst til venstre), Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og årets utfordrer Helle Thorning-Schmidt.

Foto: Scanpix

Vilde Helljesen i Danmark

Helt siden i vinter har danske Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt ligget godt an på meningsmålingene, og hun har ledet over sine borgerlige motstandere også i valgkampen.

Med bare timer igjen til danskenes valgresultat er klart, har hun blikket festet på målet: Å bli Danmarks neste statsminister. Men hun har flere skjær i sjøen før hun kan nå sitt mål.

Åtte regjeringer med Rasmussen ved roret

Litt uærbødig kan vi si at det første problemet er at hun har feil etternavn. For gjennom 18 1/2 år og åtte ulike regjeringer på rad har statsministeren i Danmark hett Rasmussen.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt fikk raskt kallenavnet «Gucci-Helle».

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Først var det sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussens fire regjeringer fra 1993 til 2001, så var det Venstres Anders Fogh Rasmussens tre regjeringer fra 2001 til 2009, og nå er det Venstres Lars Løkke Rasmussens regjering.

Det kan utvilsomt virke vanskelig å ha Schmidt som siste etternavn i denne forsamlingen.

«Gucci-Helle», men ingen «Armani-Lars»

Helle Thorning-Schmidts andre problem, er at hun har "feil kjønn". Skulle hun vinne valget, blir hun Danmarks første kvinnelige statsminister. Hun er allerede Socialdemokraternes første kvinnelige partileder.

Thorning-Schmidt fikk raskt kallenavnet «Gucci-Helle», fordi hun en gang i tiden hadde en lekker håndveske av merket Gucci, og fordi hun har en tilsynelatende klassisk og noe dyr smak når det gjelder klær.

Det er for øvrig ikke kjent hvilke dresser og sko Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen eller Poul Nyrup Rasmussen har ikledd seg, uten at noen har snakket om «Armani-Lars», «Prada-Anders» eller «Boss-Poul».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen

Helle Thorning-Schmidt utfordrer den sittende statsministeren Lars Løkke Rasmussen i valget torsdag.

Foto: ADRIAN JOACHIM / Ap

Bytter sjelden ut regjeringer ved valg

Enda et skjær i sjøen for Helle Thorning-Schmidt er at danskene sjelden bytter ut en regjering ved valg.

Da sosialdemokrat Lars Nyrup Rasmussen tapte valget for Venstres Anders Fogh Rasmussen i 2001, var det første gang på tre tiår at danskene avsatte en regjering ved valg.

Helle Thorning-Schmidt og Jens Stoltenberg

Helle Thorning-Schmidt har fått lykkeønskninger av sin norske kollega Jens Stoltenberg før valget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Siden har en Venstre-ledet regjering sittet ved makten. I år forsøker altså en sosialdemokrat igjen å få danskene til å bytte ut regjeringen.

Støtteparti rir to hester

De daglige meningsmålingene i valgkampen har pekt på et stadig mer usikkert valgresultat. Selve politikken kan også bli et problem for Thorning-Schmidt.

Hennes koalisjonsparti Socialistisk Folkeparti og støttepartiene De Radikale og Enhedslisten synes å være mest opptatt av å mele sine egne kaker.

Regjeringspartiene har også presset Socialistisk Folkeparti til å markere forskjellen på deres innvandringspolitikk og Socialdemokraternes.

Danmarks økonomiske situasjon har vært valgkampens klart viktigste sak. Regjeringen har lagt frem en plan om å fase ut «efterlønnen», dansk AFP, noe Helle Thorning-Schmidt og hennes koalisjonspartner er uenig i.

Men selv om støttepartiet De Radikale altså peker på Thorning-Schmidt som statsminister, har partiet inngått en avtale med mostanderne, regjeringspartiene og Dansk Folkeparti, der de støtter forslaget om «efterlønnen».

Dermed kan den røde blokken måtte inngå kompromisser om et av de aller viktigste politiske områdene dersom det blir regjeringsskifte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt