NRK Meny
Normal

– Det handler om å vise sannheten

– Vi vet ikke hvorfor amerikanske styrker skrev så detaljerte logger, men vi er glade for det.

Nye WikiLeaks-historier i media

Nye WikiLeaks-historier hadde i dag funnet veien ut i media.

Foto: Sang Tan / Ap

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange holdt i dag pressekonferanse i London om de nylig lekkede dokumentene fra krigen i Irak. Han forteller at samarbeidet med pressen har vært nøye gjennomtenkt i denne saken.

–Vi håper dette kan korrigere noen av angrepene på sannheten som har pågått siden før begynnelsen av denne krigen, sa Assange.

Mer enn 66 000 sivile drept

Nær 400 000 hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske styrker har nylig funnet veien ut i media. Dokumentene vier at av de 109 000 drepte i Irak var mer enn 66 000 sivile mennesker.

Drapene på 15 000 sivile har ikke engang blitt rapportert til tross for at internasjonale styrker skal ha kjent til antallet.

Les også: Mer enn 66.000 sivile drept i Irak
Les mer: Hemmelig ordre lot USA overse overgrep

– Det er feil å la disse dødsfallene være ukjente, sier Assange i dag.

Myndighetene både i Storbritannia og USA har sagt at man ikke har oversikt over døde sivile, men nye loggføringer fra krigen viser at amerikanske soldater har ført detaljerte oversikter over de døde.

– De inneholde datoer, steder, navn og alder på mennesker, og hver logg forteller en historie. Det vil ta år å forteller alle disse historiene, men hvert offer fortjener denne bekreftelsen, forteller John Sloboda som representerer gruppen Iraqi Bodycount som har arbeidet sammen med WikiLeaks.

Video WikiLeaks holdt ny pressekonferanse

– Det handler om å vise sannheten, sa WikiLeaks-gründer Julian Assange i London i dag.

– Mediesamarbeidet har virket

Julian Assange var i dag opptatt av å prise samarbeidet mellom de ulike medieorganisasjonene i denne saken.

– Vi ville forsøke å samle en bredere koalisjon, med aviser, nett og TV. Samarbeidet ser ut til å ha virket, for så langt ser vi en sterk respons. Bare i dag morges har, ifølge et Google-søk, 1500 artikler funnet veien ut i offentligheten omkring de nye lekkasjene.

Han fortalte de oppmøtte hvordan de skal navigere seg fram i mengder med stoff som nå er offentliggjort, og var veldig opptatt av at pressen burde fortsette arbeidet med å offentliggjøre dokumentene.

Drap, tortur og mishandling

I tillegg til opplysningene om ukjente drap på sivile skal rapportene inneholde beskrivelser av hvordan fanger har blitt lenket, fått bind for øynene og hengt opp etter ankler eller håndledd. De skal ha blitt pisket, slått, sparket og påført elektriske støt. Seks av rapportene avsluttes med at fangen trolig er død.

Ifølge The Guardian skal rapportene også vise at amerikanske myndigheter ikke har etterforsket flere hundre rapporter om mishandling, tortur, voldtekter og til og med drap begått av irakiske politi og millitære styrker.

Under pressekonferansen ble det opplyst om at det vil offentliggjøres nye 15 000 dokumenter fra krigen i Afghanistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt