Hopp til innhold

Frankrike: – Vikernes mistenkt for terrorplanlegging

Drapsdømte Varg Vikernes er mistenkt for å planlegge en alvorlig terrorhandling, bekrefter franske myndigheter.

Varg Vikernes sin gård i Frankrike

FANT VÅPEN PÅ GÅRDEN: Varg Vikernes og kona (24) ble pågrepet tirsdag 16. juli. Fransk politi skal ha beslaglagt flere våpen på gården.

Foto: Pierre Gauthier/France3

Den høyreekstreme nordmannan og kona (24) ble tirsdag pågrepet på sin gård i landsbyen Las Fleytias ved Salon-la-Tour i Correze fylke.

Ifølge franske myndigheter er Vikernes mistenkt for å ha planlagt en alvorlig terrorhandling. Franske aviser skriver at nordmannen hadde planer om en massakre.

– Denne personen, som er nær den nynazistiske bevegelsen, representerer en potensiell fare for samfunnet, noe som vises i de voldelige uttalelelsene hans på internett, skriver det franske innenriksdepartementet i en pressemelding.

Hva han skal ha planlagt, når eller hvor, er foreløpig ikke kjent.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt NRK

Se video: Her sitter Vikernes fengslet

Varg Vikernes sitter i arrest ved denne politistasjon i Correze i Frankrike.

Breivik-link

– Mannen er en norsk statsborger som sympatiserer med Anders Behring Breivik, mannen bak angrepene i Oslo juli 2011, skriver innenriksdepartementet.

De viser til at Vikernes var mottaker av Breiviks såkalte «manifest» som sistnevnte sendte før han begikk sine forbrytelser.

Manuel Valls

FRYKTET TERRORHANDLING: Det franske innenriksdepartementet og innenriksminister Manuel Valls bekrefter at Varg Vikernes er pågrepet, mistenkt for terrorplanlegging.

Foto: SYLVAIN THOMAS / Afp

– Han er dømt for drap i Norge og står nær den nynazistiske bevegelsen,og er troendes til å forberede alvorlige terrorhandlinger.

Ifølge innenriksmister Valls, var Vikernes i stand til å gjennomføre «en alvorlig terrorhandling».

Etterforskere i antiterrorpolitiet i Paris sier at Vikernes hadde et «farlig potensial», opplyser en kilde i det franske justissystemet til avisen LeMonde.

Bakgrunn: Varg Vikernes pågrepet i Frankrike

Varetektsfengslet

Det ble først meldt at paret var fraktet til Paris, men ifølge franske påtalemyndigheter er de fortsatt fengslet lokalt.

– Vikernes er fengslet i fire dager, men han og hans 24 år gamle ektefelle er tirsdag ettermiddag fortsatt ikke ført til Paris, opplyser en talskvinne for franske påtalemyndigheter, Agnès Thibault-Lecuivre til NTB.

– De er ikke i Paris nå. Jeg kan ikke si når de kommer hit, det kan bli i dag eller i morgen, sier Thibault-Lecuivre ved Tribunal de grande instance i Paris.

Ifølge fansk lov kan personer mistenkt for terrorplanlegging holdes i varetekt i opp mot 96 timer uten å fremstilles for fengsling.

NRK har vært i kontakt med politiet i byen Brive, der Vikernes sitter fengslet. En talsmann opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken.

Bakgrunn: Dette er Varg Vikernes

Skal ha funnet våpen

Varg Vikernes

PÅGREPET: Varg Vikernes.

Foto: Rustem Adagamov, lisensiert under Creative Commons BY-SA 3.0 /

Vikernes kone var medlem av en skyteklubb og kjøpte nylig fire våpen lovlig, ifølge den franske TV-kanalen RTL.

Ifølge AFP startet fransk antiterror-politi en etteforskning av Vikernes i begynnelsen av juli etter konas våpenkjøp. Da skal paret allerede ha vært under overvåkning av politiet i Frankrike i flere år.

Fransk antiterrorpoliti har ransaket parets gård tirsdag, og skal ifølge flere franske medier ha funnet fem skytevåpen.

Under ransakelsen har politiet beslagtlagt fem våpen, av dem fire rifler av kaliber 22, skriver RTL. Kaliber 22 er det samme som en såkalt salongrifle.

– Etterforskningen vil bringe på det rene hvordan våpnene ble anskaffet, og hva de i virkeligheten skulle brukes til, sier Manuel Valls.

Borgermester: – Overrasket

Borgermesteren i Salon-la-Tour, hvor gården ligger, sier han er overrasket over pågripelsen.

– Jeg merket ikke noe rart annet enn at Vikernes likte å kle seg i militærkostymer og at han likte gotisk musikk, sier ordfører Jean-Claude Cahuffour til BFM TV ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I kontakt med franske myndigheter

Utenriksdeparetementet opplyser at de er i kontakt med den norske ambassaden i Paris, men at de forløpig kun kjenner saken gjennom media.

– Jeg har heller ikke fått noen indikasjoner på at det kommer mer bekreftet informasjon fra franske myndigheter om saken i dag, sier Imerslund til NRK ved 16.30-tiden tirsdag.

I 1994 ble Varg Vikernes dømt for drapet på Øystein Aarseth og for tre kirkebranner, blant annet brannen i Holmenkollen kapell. I 2009 ble han satt fri, etter å ha sonet 16 år av dommen.

Han flyttet til et småbruk i Telemark og etablerte seg senere i Frankrike sammen med kona og deres tre barn. Ifølge franske medier flyttet han til Frankrike i 2010.

VIKERNES DOM 1997

1997: Varg Vikernes med sin forsvarer John Christian Elden i Asker og Bærum tingrett i november 1997 under starten på rettssaken som Oslo Kommune og Gjensidige Forsikring anla mot ham etter tre store kirkebranner.

Foto: Vestad, Roar / NTB scanpix


SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: – Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.