Syrisk opposisjonsleder til NRK: – USA må også fjerne Assad

NEW YORK (NRK): Presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen, Hadi al-Bahra er ikke i tvil om at den USA-ledede koalisjonen vil innse at den må ta seg av Assad selv.

Hadi al-Bahra og syriske styrker

Hadi al-Bahra (innfelt) vil at USA også skal angripe regimets styrker i Syria. I ly av IS' fremgang har også styrkene til Assad-regimet hatt suksess de siste månedene. På bildet inntar soldater fra Assad-regimet en stilling utenfor Hama tidligere denne måneden.

Foto: George Ourfalian/Eduardo Munoz / Reuters

Francois Hollande og Hadi al-Bahra

Presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen, Hadi al-Bahra (t.h.) møtte den franske presidenten Francois Hollande i FN tirsdag denne uken.

Foto: Alain Jocard / AFP

I et eksklusivt intervju med NRK i New York sier al-Bahra at en politisk løsning som involverer dagens regime er umulig.

Den syriske nasjonalkoalisjonen er anerkjent av landene i den vestlig-dominerte Kontaktgruppen for Syria som landets legitime representant, og har Syrias sete i Den arabiske liga.

De har hovedkontor i Tyrkia, men samarbeider tett med Den frie syriske hæren som nå skal trenes og væpnes for å utgjøre bakkestyrkene i den amerikansk-ledede krigen mot IS.

President Hadi al-Bahra forventer at den USA-ledede koalisjonen etter hvert retter flyangrepene mot Assad-regimets styrker.

– De vil innse at de ikke kan gjøre slutt på alle disse organisasjonene, underforstått terroristene, uten å ta seg av Assad selv, sier al-Bahra.

Jeg spør om det er mulig å tenke seg en politisk løsning som innebærer at deler av det gamle regimet blir sittende.

– Nei, regimet må fjernes helt, og Assad må holdes ansvarlig for forbrytelsene mot eget folk, sier presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen, Hadi al-Bahra er ikke i tvil om at den USA-ledede koalisjonen vil innse at den må ta seg av Assad selv.

VIDEO: Se NRKs intervju med Hadi al-Bahra, president i Den syriske nasjonalkoalisjonen.

Indre strid

Koalisjonen har vært preget av kontinuerlig indre strid, blant annet mellom fraksjoner som står nært Det muslimske brorskapet og mer sekulære grupper.

– Dette er vår første revolusjon på et halvt århundre, og vi har gjort mange feil, sier president al-Bahra.

Selv følger han utviklingen i Syria fra utlandet, og er helt avhengig av samarbeidet med Den frie syriske hæren for å beholde sin politiske slagkraft. Jeg spør om han tror det er nok å trene 5000 soldater i året, slik USAs Kongress har bevilget over tre milliarder kroner til.

– Det er helt klart ikke nok. Men som du vet, vi har kjempet lenge på bakken også uten den støtten. Dessuten – hvis vi bruker noen av dem som trenes av USA i Saudi-Arabia til å trene våre styrker inne i Syria, så kanskje vi kan klare 10–15 000 i året, sier al-Bahra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldat fra Den frie syriske hær

En soldat fra Den frie syriske hærs Fajr al-Hurriya-brigade under kamper mot IS nord for Aleppo torsdag. Den frie syriske hær kjemper både mot Assad-regimet og mot IS.

Foto: BARAA AL-HALABI / AFP

Ingen rolle for Iran

Kan Iran spille noen positiv rolle? USAs utenriksminister har åpnet for iransk deltakelse i kampen mot IS. De har interesse av å hindre en ekstrem sunni-muslimsk stat på irakisk og syrisk territorium.

– Absolutt ikke, sier presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen.

– De er partnere i å utføre kriminelle handlinger overfor det syriske folket, sammen med Assad-regimet. Iran kan umulig bidra til å skape fred, heller ikke som meglere, mener al-Bahra.

Tre år å slå Assad?

Jeg spør hvor lang tid han tror det kan ta å svekke IS tilstrekkelig og å velte Assad-regimet.

– Hvis de – den USA-ledede koalisjonen- mener alvor, så tror jeg vi vil klare det i løpet av tre år, sier presidenten i Den syriske nasjonalkoalisjonen.

Da er han optimist, for den amerikanske presidenten har forberedt sitt folk på at denne krigen kan vare godt utover hans presidentperiode, som slutter i 2017.

SISTE NYTT

Siste nytt