NRK Meny
Normal

– Undervannsoperasjonen går inn i en ny fase

STOCKHOLM (NRK): Det svenske Forsvaret opplyser at undervannsoperasjonen i skjærgården i Stockholm går inn i en ny fase. – Det innebærer at vi skal omdisponere enheter, sier informasjonsdirektør i Forsvaret, Erik Lagersten.

Uttalelse fra det svenske forsvaret om ubåtletingen

SE PRESSEKONFERANSEN: Det svenske Forsvaret underretter pressen om undervannsoperasjonen i skjærgården i Stockholm og sier operasjonen nå går inn i en ny fase. Pressekonferansen ble holdt på marinebasen Berga sør for Stockholm.

– Et antall av våre mariner har forlatt området til sjøs og ligger i høyberedskap ved havnen inntil nye ordre gis, sier informasjonsdirektør Erik Lagersten under en pressekonferanse onsdag.

Lagersten sier at det trolig pågår en fremmed undervannsvirksomhet, og at de vil fortsette å undersøke dette.

De vil ikke kommentere om de tror det er snakk om flere fremmede fartøy. Enheter på land, samt noe marineberedskap blir i søkeområdet.

– Dette er fortsatt en operasjon. Vi jobber med å innhente informasjon om hva som pågår under vannet, sier Lagersten.

Lagersten sier at det ikke er en spesifikk hendelse som gjør at operasjonen nå går inn i en ny fase. Forsvaret sa under en pressekonferanse i går at de har fått inn over 100 observasjoner.

– Fanget opp nye signaler

Ifølge fartøysjefen på HMS Visby har mannskapet arbeidet døgnet rundt for å avdekke eventuell undervannsaktivitet i regi av en fremmed makt.

– Når man holder på med dette, er det tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet, sa fartøysjef Per Öhrstedt på onsdagens pressekonferanse.

Exspressen meldte onsdag at det svenske Forsvaret med sonarsystemer har klart å fange opp signaler fra det som kan være mistenkelig undervannsfarkost.

Det svenske Forsvaret har ikke bekreftet påstandene, men kalte kort tid etter inn til pressekonferanse onsdag klokken 13.00.

Pressekonferansen skulle opprinnelig være klokken 18 ved Forsvarshøykvarteret.

Det svenske forsvaret har gjort flere observasjoner under søket i Stockholms skjærgård, men hevder det bare er øyenvitners observasjoner som har vært interessante.

Trappet ned jakten

Forsvaret begynte å trappe ned den omfattende operasjonen i Stockholms skjærgård onsdag formiddag.

Sveriges radio meldte at flere av Forsvarets fartøy la til kai ved Örlogshavnen i Berga. Det har vært dårlig vær og kraftig sjø i området.

Operasjonen har nå foregått i seks dager. Letingen har onsdag vært konsentrert i den ytre og sørlige delen av skjærgården.

Det svenske Forsvaret kunne i går fortelle at de hadde mottatt ytterligere to observasjoner fra publikum.

– Det har dukket opp observasjoner som er interessant for videre arbeid. Vi holder på med å analysere dem, sier operativ sjef i det svenske Forsvaret Anders Grenstad.

Russisk fartøy nærmet seg Sverige

Expressen meldte også onsdag at det russiske ubåtfartøyet Professor Logatsjev nærmer seg svensk farvann og er utrustet med «en hangar for mindre ubåter».

Skipet la ut fra St. Petersburg i helgen og var natt til onsdag midt i Østersjøen på høyde med Skåne, i nærheten av et nederlandsk marinefartøy.

En talsmann for den nederlandske marinen avviser overfor Expressen at de forfølger det russiske skipet.

Joakim Reigstad i Stockholm
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt