Hopp til innhold

– Syriske skoler under systematisk angrep

Nærmere tre millioner syriske barn får ikke gå på skole på grunn av krigen i landet som har drevet millioner på flukt. I stedet blir skolene angrepet og brukt som tortursentre og våpenlagre av militære styrker.

En skole i Aleppo i Syria er ødelagt etter et bombeangrep i mai 2015.

BOMBET: En skole er totalskadet etter et bombeangrep i Aleppo i Syria i mai. I denne perioden måtte alle skolene i byen stenge på grunn av hyppige luftangrep.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

En ti år gammel syrisk jente sitter på en trapp og holder en bok ved en Redd Barna-skole i Syria.

Den ti år gamle jenta Redd Barna har snakket med har opplevd skolebombing flere ganger.

Foto: Ahmad Baroudi / Redd Barna

– I skolegården så jeg et stort hull i bakken. Hele bygningen var ødelagt, og noen av klasserommene stod igjen uten veggen og alle pultene var ødelagt, sier en 10 år gammel jente Redd Barna har snakket med. Av hensyn til hennes sikkerhet må hun være anonym.

Hun er en av de nærmere tre millioner syriske barna som ikke får gå på skole på grunn av krigen som herjer i landet, som har ført til at Europa opplever den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig med 11 millioner på flukt.

I en ny rapport fra Redd Barna pekes det hvordan syriske skoler systematisk blir utsatt for bombeing og hvordan utdanningen i landet er under angrep. Bare de siste fire årene har vært mer enn 4000 angrep mot syriske skoler, og i 2015 har minst 32 skoler blitt angrepet.

– Rapporten viser hva syrerne flykter fra, nemlig et skolesystem som ligger i ruiner. Alle de krigende partene har angrepet skolebarn helt bevisst. Et angrep på et skolesystem er en mulighet til å rive et land i stykker, sier Nora Ingdal, leder for utdanningsarbeidet i Redd Barna, til NRK.

Må stenge i uker

Nora Ingdal

Leder for utdanningsarbeidet i Redd Barna, Nora Ingdal.

Foto: REDD BARNA

Før borgerkrigen i landet brøt ut i 2011 var Syria et av landene i verden der flest barn gikk på skole, ifølge organisasjonen. I dag går kun 17 prosent av barna som er flyktninger i landet på skolen, og i områdene som er hardest rammet av konflikten får bare seks prosent av barna gå på skole.

I stedet for at skolene brukes til undervisning blir de i mange tilfeller brukt som midlertidige militærbaser, våpenlagre og tortursentre av ulike militære grupperinger, kommer det frem i rapporten.

Redd Barna er bekymret over at så mange barn går glipp av deler eller hele skolegangen sin.

– Utdanning gir håp og det er viktig grunn til at folk har holdt ut så lenge i Syria. Barn som i stedet må jobbe er mye mer sårbare for overgrep og rekruttering til militære grupper. Barn som går på skole er mer beskyttet og lærer mer om rettighetene sine, sier Ingdal.

160 barn drept i skoleangrep

I 2014 ble 160 barn drept i angrep på skoler i Syria, og de to siste årene har også 51 skoler som Redd Barna samarbeider med blitt utsatt for luftangrep, væpnede grupper, forsøk på bli tent på, skyting og trusler mot elever og lærere.

I mai måtte alle skolene i byen stenge på grunn av luftangrep og flere elever fikk derfor ikke tatt prøver eller eksamen før sommeren.