Tilbyr plastisk kirurgi gratis til Brasils fattige

RIO DE JANEIRO (NRK): Ved siden av USA er Brasil det landet i verden som utfører flest plastiske operasjoner. Kirurgen Milton Nahon tilbyr plastiske operasjoner gratis til fattige i favelaene.

Milton Nahon

Dr. Milton Nahon mener skjønnhet er en menneskerett og tilbyr gratis plastiske operasjoner til til fattige fra favelaene.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Patricia Barbosa takker dr. Milton

Patricia Barbosa takker dr. Milton for en finere kropp og bedre selvtillit. Hun har allerede operert bort 40 kilo fra magen, hun har tatt silikon i brystene, og det neste blir å fikse på lårene.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Ekte fotballglede, ekte danseglede, vakre bikinidronninger, velbygde menn i trange badebukser.

Copacabana i Rio de Janeiro bobler over av sann livsglede. Men ikke alt er like ekte.

– Nå tør jeg endelig å vise meg på stranden igjen. Og jeg kan gå i de klærne jeg har lyst til og føle meg vel, sier 34 år gamle Patricia Maria Gomes Barbosa.

Hun har langt mellombrunt hår, røde lepper og et stort smil som fyller hele ansiktet. Ellers er hun verken høy eller lav, tykk eller tynn. Hun er ikke en som skiller seg ut i det travle bybildet. Men hun har mer selvtillit og føler seg vakrere enn noensinne, og det gir hun doktor Milton Nahon æren for.

– Min misjon i livet er å gi brasilianske kvinner og menn bedre selvfølelse og økt livskvalitet, sier den plastiske kirurgen.

Fattige får det gratis

Beach-selfie på Copacabana.

Beach-selfie på Copacabana. Brasilianske kvinner streber etter skjønnhet og er ikke flaue over å innrømme det.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Dr. Milton Nahon holder til i 14. etasje i en av skyskraperne på Copacabana. Han driver en av mer enn tusen klinikker i Rio de Janeiro som tilbyr plastiske operasjoner og kosmetiske inngrep, både til lokalbefolkningen og skjønnhetsturister fra utlandet.

Han innrømmer at han tjener gode penger på skjønnhetsindustrien, men han kaller seg samtidig en idealist.

– Skjønnhet er en menneskerett. Og det bør ikke være slik at bare den rike eliten skal ha råd og mulighet til å fikse på utseende, sier kirurgen.

Derfor tilbyr han gratis skjønnhetsoperasjoner til fattige brasilianere. Sammen med en gruppe kollegaer fra organisasjon Assosiacao de Medicina Estetica (Foreningen for medisinsk estetikk), har han de siste ti årene operert mer enn 20 000 brasilianere fra favelaene og andre fattige strøk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

The boy from Ipanema

'The boy from Ipanema'. Strandlivet i Rio de Janeiro handler om å se og bli sett.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Verdensmestre i plastisk kirurgi

Mens det ennå er uvisst om Brasil blir verdensmestre i fotball, så er de i hvert fall helt i verdenstoppen i plastisk kirurgi.

Mann i bar overkropp - uten hode

Plastiske operasjoner er også blitt vanlig blant brasilianske menn. Mest populært er reduksjon av magen, og dem som ønsker det kan få seg en six-pack uten å ta 1000 situps om dagen

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Ved siden av USA er Brasil nemlig det landet i verden som utfører flest plastiske operasjoner; mer enn 11,5 millioner i året. Rio de Janeiro blir i reklamen og på diverse internettsider omtalt som «the plastic surgery capital of the world».

Det mest populære blant kvinner er å fikse på brystene, fjerne rynker og kjøpe seg større og spenstigere rumpe, forteller dr. Milton Nahon. Mens blant menn, som ikke allerede ser ut som Cristiano Ronaldo, er det vanlig å kvitte seg meg magefett og kjøpe seg en "sixpack".

– Men hvorfor er skjønnhet så viktig? Og er ikke naturlig skjønnhet flottere enn "plastic fantastic"? spør den norske journalisten, som kommer fra en litt annen virkelighet.

– Vel, det handler ikke nødvendigvis om skjønnhet, men om å føle seg vel. Og hvis det er noe du har store komplekser for eller har skammet deg over siden barndommen, hvorfor ikke fikse på det?, spør legen retorisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brasilianske ukeblader

Brasilianerne nøler ikke med å ty til silikon, botox eller kosmetiske operasjoner for å bli vakrere og fikse på det de måtte være misfornøyde med. Det utføres mer enn 11 millioner plastiske operasjoner i året i landet.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Alle snakker åpent om det

Mann som trener

Ikke alle vakre kropper i Brasil er resultat av trening og fysisk aktivitet.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

I Brasil er det så vanlig å fikse på utseende med plastiske operasjoner, silikon og Botox at alle snakker åpent om det. De diskuterer plastiske kirurger og gir anbefalinger til hverandre på samme måte som nordmenn anbefaler en frisør eller en god håndverker.

– "Hei du så flotte pupper du har! Hvem har fikset dem? – Jeg har gjort det hos Dr. Milton på Copacabana. Han kan jeg anbefale!» Slike samtaler er helt vanlige å høre på gaten og stranda her i Rio, sier den plastiske kirurgen.

Dr. Milton mener det er stor forskjell i kultur og synet på skjønnhet mellom landene i nord og landene i Sør-Amerika.

– Kanskje er det fordi det er så varmt her, at vi er mye på stranden der kroppene våre blir mer eksponert. Kanskje er det også fordi Europa allerede er som en «gammel dame», mens det søramerikanske kontinentet ennå er ungt. Og vi ønsker å beholde ungdommen og skjønnheten, uten at vi skammer oss over å si det høyt, sier legen i en litt spøkefull tone.

Tabu i Norge

Janis Majors med venninne

Norske Janis Majors bor i Rio og har mange venninner som har lagt seg under kniven. Han mener at en vakker kvinne er attraktiv uansett om hun har fikset på utseende elller ikke. Venninnen Paola de Salvo mener på sin side at jaget etter perfeksjon kan bli en farlig besettelse.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Siviløkonomen Janis Majors (44) har bodd seks år i Rio, og har etter hvert fått et avslappet forhold til kosmetiske operasjoner. Han har mange brasilianske venninner som har gjort det, mens det samme definitivt ikke gjelder for venninnene hjemme i Norge.

– Ingen jeg kjenner hjemme i Norge ville tatt en skjønnhetsoperasjon og vært åpen om det med venner og omgangskrets, fordi det er så tabubelagt og møtes med kritikk og fordømmelse.

Men en vakker kvinne er en vakker kvinne uansett om hun har fikset litt her og der eller ikke, mener Majors.

– Jeg syns synd på Aqua-Lene, som var førstesidestoff i ukevis og måtte gå spissrotgang i all offentlighet – bare fordi hun hadde lyst føle seg litt mer feminin og kvinnelig med litt større pupper.

Janis Majors mener til og med at skjønnhetstyranniet i Norge er større enn i Brasil. Sånn han ser det har nordmenn noen idealer om å være så "naturlig" tynne at man stresser livet av seg med trening, kosthold, lavkarbo og så videre – idealer de færreste klare å leve opp til.
– Jeg mener at en del norske kvinner befinner seg i grenselandet mellom å skamme seg over sin egen kropp, og samtidig skamme seg over å innrømme det, og, ikke minst, skamme seg veldig for å ønske å korrigere det. Skam, skam, skam!

I Brasil er derimot idealet å være litt frodig både foran og bak, forteller Janis Majors.
– Og den som ikke føler seg helt på topp, kan fikse på ting lett og billig, uten at det er så «big deal».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strand, fotball og veltrente kropper

Strand, fotball og veltrente kropper - det ikoniske bildet av Brasil.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Som narkotika

Venninnen til Janis Majors, Maria Paola de Salvo (30) har ikke selv lagt seg lagt seg under kniven, men hun gir full støtte til venninner som vil ta en operasjon eller to for å fikse på noe som kanskje har plaget dem lenge. Det hun frykter er at det blir en besettelse.

– Jeg kjenner til jenter som har tatt 10–20 operasjoner. Skjønnhetsoperasjonene blir som narkotika. De vil ha mer og mer og streber etter det perfekte – som de uansett aldri vil oppnå. Disse jentene burde heller oppsøke en psykolog for å løse sine problemer, sier de Salvo.

Den kanskje mest kjente av Brasils silikondronninger er tidligere Miss Brasil, Juliana Borges, som uten blygsel skryter av mer enn nitten plastiske operasjoner. Med Botox i lepper og kinn, nesen fikset og silikon i brystene innrømmer hun at målet er et perfekt ansikt og en kropp.

Advarer mot grådige kirurger

Patricia Barbosa med mann

- Endelig kan jeg kjøpe meg de klærne jeg ønsker og gå på stranden i bikini, sier Patricia Barbosa. Hun har fjernet 40 kilo fra magen, fått silikon i brystene og det neste blir å fikse på lårene. Mannen sier han er stolt av å ha en vakrere kvinne ved sin side.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Tilbake på skjønnhetsklinikken på Copacabana forteller Dr. Milton at han selv har avvist mange unge jenter som etter hans mening overhodet ikke trenger å fikse på noe.

Og han advarer mot plastiske kirurger som setter egen lommebok foran hensynet til pasienten.

– Det fins til og med plastiske kirurger som går aktivt ut og anbefaler, nærmest overtaler, kvinner og menn til å legge seg under skjønnhetskniven. Jeg mener bestemt initiativet må komme fra pasienten selv, sier Milton Nahon.

Ny mage, nye bryster og snart nye lår

Samtidig gjør Patricia Barbosa seg klar til sin tredje skjønnhetsoperasjon. Hun har allerede operert bort 40 kilo fra magen, hun har tatt silikon i brystene, og det neste blir å fikse på lårene.

Mannen hennes er med på klinikken og støtter henne – i hvert fall et stykke på vei.

– Jeg har fått en vakrere kvinne ved min side, og det er jeg fornøyd med. Og jeg forstår at hun også ønsker å gjøre lårene finere. Men så holder det – håper jeg! Jeg elsker henne uansett, sier mannen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?