Hopp til innhold

– Offeret var sjefen til mistenkte

En nær kilde til etterforskningen sier at personen som ble funnet halshogget utenfor gassfabrikken i Frankrike var sjefen til den pågrepne, melder AFP.

FRANCE-ATTACK-FACTORY

STORT POLITIOPPBUD: Fransk politi etterforsker angrepet mot fabrikken Air Products som et terrorangrep.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

En person er halshugget og flere er skadet i et terrorangrep mot en fabrikk sørøst i Frankrike i formiddag. Den mistenkte, et varebud, var kjent for fransk etteretning og ble kort tid etter angrepet pågrepet.

Offeret skal ha blitt drept før den mistenkte kjørte varebilen gjennom fabrikkportene og rett inn i flere gassbeholdere i dag tidlig. Dette utløste en eksplosjon som skal ha såret to personer.

Den pågrepne er en mann i 30-årene, ifølge avisen Le Dauphine.

Han skal ha båret et islamist-flagg da han angrep gassfabrikken Air Products i Saint-Quentin-Fallavier.

– Den mistenkte har ikke kriminelt rulleblad, men var registrert av etteretningstjenesten som mulig radikalisert, sa innenriksminister Bernard Cazeneuve på en pressekonferanse.

Han skal ha vært i politiets søkelys i 2006, men etterforskingen av ham skal ha blitt lagt bort tre år senere.

– Denne personen har bånd til salafist-bevegelsen, men han har ikke blitt identifisert i forbindelse med noen terror-aktivitet, sier innenriksministeren ifølge AFP.

Kona er anholdt

Også kona til den mistenkte er anholdt av politiet.

Her arresterer fransk politi kona til den terrormistenkte

Da den franske radiokanalen Europe1 tidligere i dag ringte henne hadde hun nettopp fått vite av sin svigerinne at hum måtte skru på TV.

– Jeg tror hjertet mitt skal slutte å slå. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Har de arrestert ham?, sa hun til radiokanalen.

Hun forklarte at han gikk avgårde til jobb som han pleier om morgenen, men ikke kom hjem til lunsj.

– Vi er helt vanlige muslimer. Vi har tre barn og et helt vanlig familieliv. Jeg har kjent ham i 12 år, og han er overhodet ikke voldelig, og ikke spesielt religiøs, sa hun.

Ifølge innenriksministeren er flere personer innbrakt av politiet, mistenkt for medvirkning.

Le Monde skriver at det tilsammen gjelder fire personer. Gjerningsmannen, hans kone, hans søster, og en som ikke er identifsert.

Halshugget person

Angriperen gikk inn i fabrikken og utløste flere små eksplosjoner. En død person ble funnet i nærheten av fabrikken. Denne personen skal være halshugget. Ifølge rapporter fra stedet skal personens hode være skilt fra kroppen og hengt opp på en stolpe. Det skal også være arabisk skrift på hodet.

– Den døde personen ble funnet i nærheten av fabrikken, men vi vet ikke om personen ble fraktet til stedet eller ikke, sier kilden til AFP. Den samme kilden opplyser at det ble funnet et flagg med «arabisk skrift» på stedet.

En kilde i politiet sier avisen at man ikke utelukker at det kan komme flere angrep. Sikkerheten i området er høynet og flere politimenn er satt ut for å holde vakt.

Frankrikes president François Hollande kom med en kort uttalelse om angrepet mot en fabrikk ved Grenoble.

Kraftige eksplosjoner

Et vitne på stedet har snakket med den franske TV-kanalen BFM TV.

– Jeg satt i telefonen. Plutselig hørte jeg en eksplosjon. Vi trodde det var et fly, men det var det ikke. Jeg følte vibrasjonene. Jeg er fortsatt i sjokk over at det skjedde her.

Lokal presse melder at det er hørt en kraftig eksplosjon ved virksomheten som er
angrepet. Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve vil umiddelbart
reise til stedet, melder fransk presse.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Frankrike skjerper nå sikkerheten ved alle utsatte mål i landet.

Saint-Quentin-Fallavier

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.