NRK Meny
Normal

– Norwegian bruker piratkontrakter i Spania

– Det er ingen i spansk flybransje som bruker slike kontrakter som Norwegian, sier en spansk fagforeningsleder til NRK. Nå truer en tidligere kabinsjef i Las Palmas med rettssak.

Norwegian kritiseres

Se video: Norwegian kritiseres.

På Gran Canaria har en tidligere kabinsjef tatt rettslige skritt mot selskapet. Hun hevder å ha blitt nektet ny arbeidskontrakt fordi det ble oppdaget at hun har en fortid som fagforeningstillitsvalgt.

Advokat Carmen Castellano Caraballo

Advokat Carmen Castellano Caraballo er ikke i tvil om hvorfor kvinnen ikke fikk fornyet kontrak med Norwegian.

Foto: NRK

Advokaten hennes, advokat Carmen Castellano Caraballo, sier at mens kvinnen jobbet for Norwegian ble kontrakten inngått med et tredje selskap, slik at Norwegian ikke står som arbeidsgiver.

– Men arbeidsforholdet var for Norwegian. Hun fikk instrukser av dem, hun gikk i Norwegianuniform og fløy med Norwegians fly, selv om det formelt var en annen som sto som arbeidsgiver, sier hun.

Hun får støtte av organisasjonssekretær Jose Carrillo i Madrid.

– Det ble kjent at hun hadde jobbet for fagforeningen da hun jobbet for Spanair noen år tilbake. Jeg tror det er bakgrunnen for at hun har fått sparken, sier han.

– De norske behandles som 1.-klasses arbeidere

Jose Carrillo, FSC-CCOO

Jose Carrillo fra fagforeningen FSC-CCOO mener Norwegian behandler nordmenn og andre som jobber for dem forskjellig.

Foto: NRK

Han er meget kritisk til hvordan det norske flyselskapet behandler de som jobber for dem.

– Det er ingen praktisk forskjell mellom de spanske arbeiderne som jobber for Ryanair og de som jobber for Norwegian. De får den samme behandlingen og omtrent den samme lønna. Jeg vil beskrive det som piratkontrakter som ingen per dags dato bruker i denne bransjen i Spania, mener fagforeningslederen.

Han kritiserer først og fremst at kontraktene som tilbys arbeidere i Spania, han mener de er mye verre enn kontraktene i Norge.

– Norske arbeidere blir behandlet som 1.-klasses arbeidere, mens spanske ikke engang er på turistklasse, sier Carillo.

Stilte spørsmål ved arbeidsforholdene

Advokat Carmen Castellano Caraballo mener også at kvinnen ikke fikk fornyet kontrakten sin fordi hun begynte å stille spørsmål om arbeidsforholdene. Hun har erfaring fra fagforeningsarbeid i andre flyselskaper og stusset over det hun mente var andre arbeidsforhold for lokalt ansatte i Las Palmas enn de som var ansatt direkte i Norwegian.

– En arbeidstaker som har godt renommé, mye erfaring og med gode tilbakemeldinger, sier advokaten som ikke er i tvil om hvorfor kvinnen ikke fikk fornyet sin kontrakt, sier Caraballo.

NRK har tidligere satt søkelys på arbeidsvilkårene til de thailandsk kabinansatte i Norwegian. Ifølge kontraktene deres har de en grunnlønn på under 3000 kroner i måneden, samt enkelte tillegg, som for eksempel 200 kroner ekstra for flyturen mellom Bangkok og Oslo.

Hun mener at kvinnen som nå går til rettssak mot Norwegian har solide argumenter for sin sak. Advokaten viser til at det er flere som er i samme situasjon.

– De fleste av våre kabinansatte er organisert

Norwegian har ikke anledning til å stille til intervju med NRK i dag, men svarer skriftlig:

Lasse Sandaker-Nielsen

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mener NRK lager en historie som ikke har rot i virkeligheten.

Foto: Margret Helland / NRK

– Kvinnen dette gjelder jobbet på sommerkontrakt på Gardermoen. Flere av de andre sommervikarene fikk fast ansettelse etterpå, men vedkommende som har klaget gjorde ikke det. Det blir feil av oss å gå ut med bakgrunnen for det av personalmessige hensyn, men vi kan forsikre at det ikke hadde noe med fagforeningstilhørighet å gjøre. Flesteparten av våre kabinansatte er fagorganiserte, svarer Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen, men sier ikke om dette også gjelder i Spania.

Når det gjelder kontraktene i andre land, svarer han:

– Norwegian tilbyr konkurransemessige arbeids- og lønnsvilkår i alle land vi har virksomhet, også i Spania. Vi har flere hundre fantastiske medarbeidere i Spania som er stolte av å jobbe for Norwegian og som gjør en svært god jobb for selskapet.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt