– Nordmann bortført på Filippinene

En nordmann er ifølge filippinsk politi bortført på Filippinene sammen med to canadiske turister og en filippinsk kvinne. – Gisseltakerne hadde et klart mål, sier en lokal politisjef til NRK.

Oceanview Resort, Samal

Ifølge filippinsk politi skjedde bortføringen på Oceanview Resort på øya Samal sent mandag kveld. Norsk UD har foreløpig hverken bekreftet eller avkreftet opplysningene. Øya ligger nær byen Davao, som er den største byen på den urolige øya Mindanao sør i Filippinene.

Foto: YouTube / Skjermdump

En uidentifisert gruppe væpnede menn skal ha bortført de fire fra det populære feriestedet Oceanview Resort, sør i landet, melder Reuters.

Politisjef Samuel Gadingan, på øya Mindanao, sier til NRK at de ble bortført fra en yachtklubb hvor nordmannen fungerte som daglig leder.

– Det var en stor gruppe tungt bevæpnede gisseltakere som hadde et klart mål, sier Gadingang til NRK.

Han tror ikke nordmannen var målet for bortføringen, men at han ble involvert fordi han kom ut av en båt da han hørte støy i nærheten.

Oppretter krisestab

Utenriksdepartementet har tirsdag morgen opprettet en krisestab i Oslo i forbindelse med bortføringen, men kan foreløpig ikke bekrefte eller avkrefte om opplysningene om at en nordmann er bortført stemmer.

– Vi er kjent med at det skal ha vært en hendelse som involverer en nordmann på Filippinene, men vi kan ikke bekrefte eller avkrefte at det stemmer, sier Veslemøy Salvesen, pressetalskvinne i UD til NRK.

– Ambassaden er i kontakt med lokale myndigheter på Filippinene, sier Salvesen som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Peter Svaar

Asia-korrespondent Peter Svaar om bortføring på Filippinene.

– 11 væpnede menn

Ifølge journalist Joel Escovilla i Mindanao Times var det 11 væpnede menn som stormet feriestedet.

Etter funn av en lapp på åstedet, mistenker man at NPA står bak bortføringen. NPA står for New Peoples Army og er en filippinsk geriljaorganisasjon, knyttet til Filippinenes kommunistparti (CPP). Opprørsgruppen har solid fotfeste i Mindanao.

– Det var rundt 30 utenlandske turister på resorten under bortføringen, men de væpnede mennene hadde spesifikke mål, sier Escovilla til NRK.

Gjerningsmennene rømte fra stedet i to båter. Filippinsk politi sier til NRK at de foreløpig ikke har mottatt krav om løsepenger for nordmannen og de tre andre gislene.

Militære kilder sier de væpnede mennene snakket engelsk og det filippinske språket tagalog. Yachtklubben hadde to væpnede vakter som ikke turte å gjøre motstand, ifølge politisjef Samuel Gadingan.

To japanske turister forsøkte å gripe inn, men forgjeves

Raid

Filippinske styrker skal ha satt inn båter og fly i jakten på de bortførte.

Både politiet og militæret er overrasket over angrepet, som er en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen i området, til tross for fredsinitiativer fra islamistiske opprørere den sist tiden.

Davao-regionen har vært relativt fredelig de siste ti årene. En fredsavtale med den største opprørsgruppen i fjor gjorde slutt på en 45 år lang konflikt som har kostet 12.000 mennesker livet og drevet 2 millioner på flukt.

Samal, Filippinene
Foto: Grafikk / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt