– Kan ikke akseptere vilkårlig voldsbruk mot palestinere i Gaza

Professor Torkel Brekke kaller Israels forklaringer på voldsbruken i Gaza umoralske. Den israelske ambassaden mener han ikke har forstått virkeligheten på bakken.

idf

VED GRENSEN: Israeske soldater og palestinske demonstranter ved grensen mellom Gaza og Israel 24. april i år.

Foto: Menahem Kahana / AFP

– Vi fornuftige venner av Israel, vi som ikke ser det i sort og hvitt, vi kjøper ikke de farlige og umoralske forklaringene på de mange drepte i Gaza, skriver Torkel Brekke i en kronikk i den israelske avisen Haaretz.

Torkel Brekke

UMORALSK: Israel-venn Torkel Brekke er kritisk til voldsbruken i Gaza

Foto: UIO

Brekke er professor ved PRIO i Oslo. Han har blant annet forsket på rettferdig krigføring og religioner.

Så langt er nesten 50 demonstranter drept i Gaza etter at demonstrasjonene begynte 30. mars. Tusenvis er såret. De israelske soldatene skyter med skarpt fra sin side av grensen. De palestinske demonstrantene kaster stein eller hjemmelagde brannbomber.

Umoralsk

Brekke mener de israelske forklaringene på nødvendigheten av voldsbruk ikke er holdbare.

– Vi har alle hørt ekstremistargumentet om at alle israelere er en del av militæret – derfor er det ingen ekte sivile i Israel, og derfor er angrep mot sivile i Israel greit. Det virker som om Israel bruker det samme argumentet om Gaza. Alt er organisert av Hamas, demonstrantene er med i Hamas, derfor er alle legitime mål. Det argumentet er umoralsk og farlig når det brukes på israelere, og er det også når det brukes på palestinere, skriver Brekke.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

SKARPSKYTTERE: Israelske skarpskyttere ligger i posisjon bak sandhauger ved grensen.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Han mener at det israelsk forsvaret og dets militære og politiske lederskap er troløse mot sin egen arv og sine egne prinsipper når dødelig vold brukes i en situasjon der det er høyst tvilsomt om det er det nødvendig.

Ikke forstått virkeligheten

Den israelske ambassaden i Oslo beskriver artikkelen som nyansert og innenfor det de kaller «legitim kritikk», men mener Brekke ikke har forstått virkeligheten på bakken.

Dan Poratz, Charge d`affaires, Israels ambassade i Oslo

IKKE FORSTÅTT: Don Poraz, charge d`affaires ved Den israelske ambassaden i Oslo mener Brekke ikke har forstått virkeligheten på bakken

Foto: Den israelske ambassaden

– På den første protestdagen var det rundt 30.000 demonstranter. Hadde det israelske militæret ment at de alle var legitime mål, ville det vært hundrevis, kanskje tusenvis av drepte, sier Don Poraz, som er Charge d`affaires ved ambassaden.

Han mener at Brekke ikke har fått med seg hvordan israelerne begrunner sine handlinger.

Frykter konsekvensene

– Det israelske forsvaret har to hovedmål som er motsetningsfylte. Det viktigste er å hindre infiltrering av grensen. Den nærmeste israelske landsbyen ligger bare 400 meter unna grensen. Det tar to minutter å løpe dit. En masseinfiltrering ville fått katastrofale konsekvenser, sier Poraz.

– Det andre målet er å holde tapstallene så lave som mulig, legger han til, og hevder Hamas' mål er akkurat det motsatte.

Palestinians Israel

DEMONSTRASJONER: Demonstrasjonene mot Israel skal vare fram til 15. mai. De kalles Den store marsjen hjem

Foto: Adel Hana / AP

Den store marsjen hjem

Demonstrasjonene startet som en ikkevoldelig protestmarsj og har også en permanent teltleir.

De skal etter planen ende den 15. mai, dagen palestinerne kaller nakba, eller katastrofen.

Den sammenfaller med opprettelsen av staten Israel som gjorde hundretusenvis av palestinere til flyktninger. Mange av dem bor i Gaza.

ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS

DREPTE: Nesten 50 palestinere er drept i demonstrasjonene. Flere tusen er såret.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt