– Ingen kan vinne Syria-krigen med militærmakt

Så lenge USA og Russland støtter ulike parter i Syria er en avslutning på borgerkrigen langt unna, mener Midtøsten-forsker Kai Kverme.

Kai Kverme

Syria-forsker Kai Kverme ser ingen snarlig løsning på borgerkrigen i Syria. Konflikten har vart i over fire år.

Foto: Eva Stabell / NRK

– Ingen kan vinne denne konflikten militært. Problemet er at de ulike partene tror det, sier forskeren fra Universitetet i Oslo til NRK.

Russland støtter Assad-regimet i landet, mens USA har sendt våpen til opprørerne og ønsket Assad bort.

I over 40 år har Assad-familien sittet med autoritær makt i Syria. I mars 2011 begynte fredelige protester mot president Bashar al-Assad. De ble hardt slått ned på, og etter hvert var landet i borgerkrig.

– USA og Russland må oppriktig være interessert i en løsning på konflikten. De må sette seg ned sammen. Samtidig må Iran avvikle sitt engasjement i Syria.

Mener USAs kamp mot IS tjener Assad

IS kontrollerer i dag store områder i Syria. At USA har brukt enorme ressurser på å bekjempe IS har vært en fordel for regimet, mener Kverme.

– Det har tjent Assad-regimet. Da kan de bruke frigjorte ressurser på å bekjempe andre opposisjonsgrupper, mens USA tar seg av IS.

Han tror Assad blir sittende så lenge han har støtte fra Russland og Iran.

TURKEY-SYRIA-KURDS-CONFLICT-DAILY-LIFE-FEATURE

Fra og med mars 2011 utviklet fredelige opptøyer seg til en blodig borgerkrig. Mange millioner mennesker har flyktet fra landet.

Foto: Yasin Akgul / Afp

Ber om ekstraordinært stortingsmøte

Borgerkrigen har tatt livet av flere hundre tusen mennesker, og drevet mange millioner på flukt. Flyktningstrømmen brer seg gjennom Europa og videre mot Skandinavia.

Venstre ber mandag statsminister Erna Solberg ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria.

– Flyktningsituasjonen i Syria, Middelhavet og deler av Europa opprører oss. Norge må være med på den humanitære dugnaden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Søndag meldte NRK at Høyre/Frp-regjeringen for første gang vil foreslå et statsbudsjett som bruker én prosent av BNI på bistand. Samtidig øker de nødhjelpen med én milliard.

SISTE NYTT

Siste nytt