Hopp til innhold

FN: – Matpengene til IS-flyktninger tar slutt

BAGDAD (NRK): – Vi dro for å redde våre liv. IS fordrev oss. Vi så dem komme og vi flyktet så raskt vi kunne, forteller Saadha Mohammed til NRK. Hun er en haltende gammel dame som dro fra Ramadi-området da IS rykket fram.

Saadha Mohammed

Saadha Mohammed har ingenting å dra hjem til.

Foto: NRK

Lise Grande

FNs viseutsending for nødhjelpsprogrammet i Irak, Lise Grande, frykter at det snart er slutt på matforsyningene til flyktningene i Bagdad.

Foto: NRK

Hun og familien har søkt tilflukt i utkanten av Bagdad hvor de leier et rom i hus sammen med andre flyktninger. Men sparepengene som skal gå til å betale husleie vil ikke holde lenge, og hva som skjer når pengene tar slutt, vet ingen.

– Jeg kan ikke dra tilbake. IS er fortsatt i landsbyen vår. Hvis jeg kunne dratt tilbake vil jeg gjort det med en gang og hatt en stor fest. Tror du jeg liker å være her? Jeg er en gammel dame og lengter dag og natt etter hjemmet mitt, sier hun.

3 millioner flyktninger i Irak

Saadha Mohammed er en av rundt 3 millioner irakere som har blitt flyktninger i eget land som følge av den siste tidens uro og IS sin framrykking. Nord og vest i landet herjer krigen eller IS, og situasjonen for mange er desperat. Det er den også for flere av de internasjonale organisasjonene som forsøker å hjelpe. Pengene holder på å ta slutt.

Walid Khaled

Walid Khaled flyktet fra IS.

Matforsyningen tar slutt i juli. I de neste ukene går vi tom for nødhjelp til familier mens de er på flukt. Det er en liten boks med livreddende ting: Mat for tre dager, drikkevann og sanitærartikler. Vi holder på å bli tom for dette. Vi kan også komme til å stenge 77 helseklinikker, sier Lise Grande til NRK, FNs viseutsending for nødhjelpsprogrammet i Irak.

Ber om nødbevilgning

– Vi er veldig bekymret for den humanitære krisen i Irak. Det er en av de største i hele verden. Til tross for at krisen er en av de mest ustabile i verden , er vi likevel tomme for penger. Derfor ber vi det internasjonale samfunnet om å gjøre noe, og at man gjør noe nå, sier hun.

Men ingenting tyder på at det vil bli bedre på kort sikt. Krigen fortsetter å rase. IS holder Iraks nest største by Mosul, de tok Ramadi, mens de sakte blir slått tilbake litt lenger nord. Resultatet er ødelagte landsbyer, ødelagte byer og ingenting å vende hjem til for mange irakere.

Ifølge FN kan så mange som 10 millioner irakere kom til å trenge hjelp ved årets utgang.

Flyktning i Bagdad

Et av mange barn som har flyktet fra herjingene til IS. Nå er det snart slutt på matrasjonene fra FN.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Tror ikke de kan dra hjem igjen

Walid Khaled tror aldri han kommer til å kunne dra tilbake. Han bor i samme hus som Umm Mohammed, er i sin beste alder, men får ikke arbeid i Bagdad.

Han jobbet med å legge tak i hjembyen utenfor Ramadi, men han kjenner ingen i hovedstaden som kan gi ham jobb. Umm skjønner ikke hvordan han skal kunne overleve i Irak og ønsker, som mange andre irakere, å dra derfra.

– Vil du dra fra hjemmet ditt, min sønn? Vi er urolige for våre familier, våre kvinner. Vi vet ikke hva de vil gjøre med oss, sier Saadha Mohammed.

SISTE NYTT

Siste nytt