NRK Meny
Normal

– Hvis Iran jukser, vil verden vite det

President Barack Obama sa at avtalen med Iran var en «god avtale» og at verden ville få vite dersom Iran bryter avtalen i skjul.

President Barack Obama sa at avtalen med Iran var en «god avtale» og at verden ville få vite dersom Iran bryter avtalen i skjul. Obama holdt en tale i Det hvite hus kort tid etter at det var kjent at det var kommet til en enighet om å begrense Irans atomprogram.

President Obama holdt en tale i Det hvite hus kort tid etter at det var kjent at det var kommet til en enighet om å begrense Irans atomprogram.

Mogherin, Zarif og Kerry

EUs utenrikssjef Federica Mogherini (nummer to fra venstre) og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (nummer to fra høyre) og USAs utenriksminister John Kerry på vei inn til pressekonferansen i Lausanne i kveld.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

- I dag har USA, sammen med våre allierte og partnere, kommer frem til en historisk forståelse med Iran, som hvis den blir gjennomført fullt ut, vil forhindre landet fra å skaffe seg atomvåpen, sa Barack Obama.

Presidenten sa at som en del av avtalen vil alle FN-sanksjoner mot Iran bli hevet, men at sanksjoner som USA har innført mot landet på grunn av anklager om terrorisme vil bestå.

Begrense mulighetene til å lage atomvåpen

Partene kom frem til den foreløpige avtalen nesten to døgn på overtid, etter at fristen de hadde gitt seg selv egentlig gikk ut ved midnatt, natt til onsdag.

Blant punktene i avtalen er at Iran skal redusere antall sentrifuger som brukes til anriking av uran fra 19.000 til 6000.

I sin tale sa president Barack Obama at Iran hadde gått med på en avtale on inspeksjon som var uten sidestykke.

- Iran vil møte strenge begrensninger på sitt program og Iran har også gått med på de mest robuste og inngående inspeksjoner og åpenhetsregime som er forhandlet frem for noe atomprogram i historien, sa presidenten.

Tungtvannsanlegg i Iran

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at det er enighet om at man i internasjonalt fellesskap skal bistå Iran i å omorganisere og bygge en modernisert tungtvannsreaktor i Arak (bildet).

Foto: Stringer / Reuters

Beroliget Israel og Saudi-Arabia

Obama gjorde et nummer ut av å forsikre de som har vært mest skeptiske til en avtale med Iran; Israel og de arabiske gulflandene.

Han sa at USA vil samarbeide med den nye israelske regjeringen om hvordan å følge opp avtalen.

Samtidig vil presidenten invitere statslederne i Saudi-Arabia og de andre gulflandene til et toppmøte på presidentens landsted Camp David for å diskutere felles sikkerhetsspørsmål.

Kan få problemer i kongressen

Bare kort tid etter at avtalen ble kjent er det klart at den vil møte motstand i den amerikanske kongressen.

Republikaneren Bob Corker som leder Senatets utenrikskomite, var raskt ute med krav om at Kongressen må bli hørt i prosessen.

Han sier han venter et tydelig resultat når komiteen i midten av april skal stemme over et forslag som gir Kongressen innsyn i den endelige avtalen som etter planen skal være klar innen utgangen av juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt