– Rettssystemet i Ungarn er tungvint og gammeldags

– Den drapsmistenkte eks-kjæresten til Pernille Marie Thronsen har fått et solid forsprang, sier tidligere politioverbetjent og nåværende privatetterforsker Finn Abrahamsen.

Zhao Fei/City Hostel Flora i Budapest

Pernille Marie Thronsens eks-kjæreste Zhao Fei er mistenkt for å ha drept den norske studenten, men han er ennå ikke etterlyst internasjonalt.

Foto: Picturemaker/Red Dot/Ungarsk politi/Scanpix

I dag opplyste ungarsk politi at den kinesiske statsborgeren Zhao Fei, som mistenkes for drapet på norske Pernille Marie Thronsen, forlot Ungarn med fly allerede lørdag i forrige uke.

På grunn av et tungrodd byråkrati i Ungarn, vil imidlertid Zhao Fei bli etterlyst gjennom Interpol først tidligst i morgen.

– Gjør det mer krevende

Dermed har den drapsmistenkte 26-åringen fått et forsprang på nesten en uke.

– Det er et solid forsprang, sier Finn Abrahamsen til NRK.no.

– Det er regelverket det er noe galt med, politiet kan ikke lastes for dette, sier han.

Pernille Marie Thronsen ble funnet drepteks-kjærestens rom søndag og skal da ha vært død i over et døgn. Tirsdag opplyste politiet at de prøvde å få kontakt med den norske studentens eks-kjæreste, og i går ble han etterlyst.

Finn Abrahamsen

Finn Abrahamsen synes det er uforståelig at ungarsk politi har et så tungt byråkratisk system.

Foto: NRK

Men gjennom Interpol er mannen ennå ikke etterlyst.

Abrahamsen har selv lang erfaring fra drapssaker, og er overrasket over det tungrodde systemet i Ungarn.

– I Norge må man ikke gå til domstolene før man etterlyser noen internasjonalt, men bare få det godkjent av en statsadvokat. Jeg stiller meg undrende til at et EU-land har et så gammeldags og tungt system som Ungarn nå viser at de har. Det er synd, og jeg synes det er overraskende, sier Abrahamsen.

Den tidligere politioverbetjenten tror ikke det blir en umulig jobb for politiet å finne Zhao Fei, men med det forspranget han har fått, vil det ta lenger tid og være mer krevende.

– Kan ha gått i dekning

Kinesiske utenriksmyndigheter har sagt at de vil bistå ungarsk politi dersom Zhao Fei rømmer til hjemlandet, men det kan bli vanskelig når 26-åringen kan ha hatt en uke på seg uten å være etterlyst, mener Abrahamsen.

– Har han reist til hjemlandet Kina, som er et stort og uoversiktlig land, vil han ha kunnet gå i dekning. Han har landet i et annet land utenfor Europa, må ungarsk politi kontakte det landet direkte for å finne ut om han har flydd videre med et annet flyselskap, sier Abrahamsen.

Pårørende har full tillit til ungarsk politi

Pernille Marie Thronsen

Pernille Marie Thronsen ble funnet drept på eks-kjærestens rom søndag i forrige uke.

Foto: Privat

Politiet vet ikke hvor den drapsmistenkte mannen nå befinner seg, til tross for at han har vært i politiets søkelys i flere dager.

Bistandsadvokaten til Pernille Marie Thronsens familie er likevel fornøyd med ungarsk politis arbeid, men er samtidig kritisk til det tungrodde systemet.

– Jeg har den opplevelse at ungarsk politi har lagt ned store ressurser og gjort det de kan, og det er jeg tilfreds med, sier advokat Karoline Henriksen.

– Men de opererer innenfor et annet juridisk system enn det vi er vant til.

– Er dette også familiens oppfatning, eller oppleves dette som frustrerende for dem?

– Dette mener også familien. Vi har tillit til ungarsk politi, sier Henriksen.

Den dreptes familie har løpende kontakt med norsk politi og med ambassaden og vurderer fortløpende om de skal dra til Budapest eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt