NRK Meny
Normal

– En førsteårs jusstudent ville gjort et bedre avhør av Wilson

Advokaten til familien til Michael Brown var ikke nådig med aktoratets arbeidet i forbindelse med avhøret av politimannen Darren Wilson. Nå krever de en «Michael Brown»-lov.

En mann går forbi et nedbrent hus i Ferguson

Det var et trist syn som møtte mange i Ferguson i dag. mange hus var nedbrent og plyndret etter nattens herjinger.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Dagen etter plyndring og rasering av Ferguson som følge av at en storjuryen ikke tiltalte politimannen Darren Wilson for drapet på 18 år gamle Michael Brown, møtte familien pressen.

Vil kjempe videre

– Vi er totalt uenig med storjuryens avgjørelse og kommer til å protestere, sier familiens advokat Benjamin Crump i dag.

– Hele prosessen var feil og det skulle helt klart endt med en tiltale. Vi så dette komme tidlig for det var altfor tette bånd mellom aktoratet og politiet så en førsteårs jusstudent hadde gjort en bedre jobb enn aktoratet, sier Crump som mener det burde ha blitt holdt et kryssforhør av Wilson.

– Men det er samtidig riktig å minne om at vi ikke bør huske Michael Brown for alt bråket, men for at han gjorde en forskjell. Så vi må jobbe for en forandring der politimenn ikke kan skyte og drepe ubevæpnede ungdommer.

Det var mange som ikke tenkte den tanken i går.

Like etter at nyheten om at Wilson ikke ville bli tiltalt for drapet på Brown eksploderte deler av Ferguson i et inferno av brann, tyveri og vold.

Biler og hus ble stukket i brann. Ruter ble knust og butikker ranet.

Opprørspoliti marsjerer forbi en brennende bil i Ferguson
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Flere byer

Og det var ikke bare i Ferguson at storjuryens avgjørelse ble ventet spent på.

I New York marsjerte hundrevis av demonstranter i går kveld forbi Union Square med plakater hvor teksten lød «Fengsle politimenn som dreper». De utkommanderte politistyrkene forsøkte å samle demonstrantene i en del av plassen, men enkelte brøt gjennom politisperringer som var satt opp mens de ropte «Ingen rettferdighet, ingen fred, ingen rasistpoliti».

Det samme slagordet kunne man høre også i Philadelphia, hvor noen hundre marsjerte gjennom en del av sentrum.

I Oakland i California ble en av motorveiene sperret av og stengt i vel en time. Midt i veibanen satte en gruppe seg ned, for å markere sin misnøye med avgjørelsen i Missouri.

På vei tilbake lød ropene «Hendene opp, ikke skyt» og «Svarte liv teller – alle liv teller».

Advokat Benjamin Crump kritiserer rettsprosessen i Michael Brown-saken

Video: Advokaten til familien til Michael Brown, Benjamin Crump, benyttet anledningen i dag til å kritisere rettsprosessen.

Ny lov

Nå foreslår advokaten til Brown en egen politilov.

– Vi ber nå om at alle politimenn i USA må bære et lite kamera på kroppen og da slipper vi alle disse spekulasjonene om hva som har skjedd, sa Crump på dagens pressekonferanse.

Debatten rundt kameraer feset på kroppen og som viser politiets handlinger har vært oppe i USA ved flere anledninger og det har flere steder vært gjennomført prøveprosjekter.

Hvis loven nå blir innført kan den bli kjent som «Michael Brown»-loven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt