NRK Meny
Normal

– De ga meg et helt annet syn på flyktninger

Fotograf Lene Marie Fossen (29) fra Toten tok i sommer portrettbilder av flyktningbarn som overlevde den grufulle ferden over havet til øya Chios i Hellas.

Tok bilder av flyktningbarna

PORTRETTER AV FLYKTNINGBARN: Det ligger en historie i enhver rynke, i ethvert blikk. Flyktningbarnas aller største ønske er å kunne legge seg om natten – uten å høre skyting og bomberegn i gatene. Så enkelt, og likevel så vanskelig, sier Fossen.

Foto: Lene Marie Fossen

Fotograf Lene Marie Fossen

Fotografering er en stor del av Lene Marie Fossen (29), og har blitt viktig for å hanskes med en spiseforstyrrelse hun har slitt med i nesten 20 år.

Foto: Privat

Det som skulle være en måned lang ferieidyll på Chios ble raskt forandret til et fotoprosjekt da Fossen så flyktningenes lidelser på nært hold på den greske øya.

Hun droppet paraplydrinken på stranda. I stedet dro hun med kameraet sitt til flyktningleiren på Chios hver dag i en måned. For å møte båtflyktninger, høre historiene deres og portrettere dem.

– Da jeg møtte flyktningene, ble jeg helt oppslukt av historiene deres og hadde ikke noe annet valg. Så jeg tok portrettbilder av dem i timevis hver dag. Disse møtene har gitt meg et helt annet syn på flyktninger, sier Fossen til NRK.

– Vil få folk til å engasjere seg

Den selvlærte fotografen kom hjem fra fotoprosjektet 8. august. Nå vil hun vise portrettene av flyktningbarna og fortelle deres historier, og få folk til å engasjere seg mer i den endeløse flyktningkatastrofen.

– Jeg vil gi flyktningene et ansikt, en stemme. Slik at folk blir mer opplyste om dramatikken som utspiller seg på Chios, sier hun og fortsetter:

– For det er mye vi ikke vet om folk som flykter. Derfor tar mange av oss flyktningenes lidelser for gitt. Deres aller største ønske er å få et trygt liv. Jeg håper mine bilder kan få folk til å engasjere seg mer.

Ola på 5 år

KVELER GRÅTEN: Fossen møtte syriske Ola (5) og hennes familie i nærheten av havna i Kardamilia på Chios. Den fem år gamle jenta prøvde å kvele gråten da hun ble fotografert.

Foto: Lene Marie Fossen

2500 omkommet

Lene Marie Fossen

Fossen har tidligere tatt bilder av lokalbefolkningen og landsbyer på Chios. Fossen har også hatt sin egen fotoutstilling der. Her er hun avbildet i et gammelt hus på øya.

Foto: Privat

Ferieparadiset Chios er en av fem greske øyer som daglig mottar en strøm av desperate flyktninger fra nærliggende Tyrkia.

De fleste kommer dit på ulovlige måter fra land preget av krig og menneskerettighetsbrudd, som Syria, Irak, Afghanistan og også Palestina.

I løpet årets første sju måneder ble det registrert ankomst av 124.000 flyktninger til Hellas. Mange ble reddet i land fra overfylte farkoster, utslitte og dehydrerte, men fremdeles med håp om en ny start i et velstående land.

Rundt 2500 flyktninger skal ha omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa så langt i år.

Stopper tiden med kameraet

Fossen har tatt portrettbilder i flere land i mange år. Fotografering er en stor del av 29-åringen, og har blitt særlig viktig for å hanskes med en alvorlig spiseforstyrrelse hun har slitt med i nesten 20 år.

– Fotografering gjorde at jeg glemte sykdommen. Jeg bruker å kalle kameraet for min tryllestav. Da jeg var liten ønsket jeg alltid at jeg kunne stoppe tiden. Så begynte jeg å fotografere, og kameraet ble min måte å stoppe tiden på, sier hun.

Førstkommende lørdag reiser Fossen tilbake til Hellas, denne gang til øya Lesvos, for å ta flere portrettbilder av flyktninger.

Et bilde fra en av de forlatte brakkene i leiren på Chios

CHIOS: Dette bildet ble tatt i en av brakkene i flyktningleiren. Et av barna hadde glemt igjen dukken sin. Fossen beskriver forholdene i brakken som umenneskelig.

Foto: Lene Marie Fossen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt