– 6000 kvinner voldtatt i Syria

Kvinner i Syria blir i stadig større grad voldtatt, kidnappet, torturert og brukt som levende skjold, viser en ny rapport.

Kvinner i Syria

Tre kvinner krysset 29. oktober over fra den opprørskontrollerte Damaskus-forstaden Moadamiyeh og over til regjeringskontrollerte områder etter å ha lidd i måneder av sult og sykdommer.

Foto: Dusan Vranic / AP

Minst 6000 kvinner er blitt voldtatt i Syria siden borgerkrigen startet i mars 2011, viser en fersk rapport fra den Danmark-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Euro Mediterranean Human Rights Network (EMHRN).

Les hele rapporten fra EMHRN her (pdf-format)

Det reelle tallet voldtekter er sannsynligvis langt høyere fordi mange ofre og deres familier ikke rapporterer om voldtektene på grunn av de sosiale stigmaet som følger med voldtektsofre i den syriske kulturen, står det i rapporten.

Mange nok har likevel valgt å stå frem og fortalt sine historier, og resultatet er en rapport full av rystende historier.

19-åring voldtatt flere ganger

- Etterforskeren lot meg være igjen i rommet og kom tilbake med tre menn som voldtok meg etter tur. Jeg slåss alt jeg kunne mot den første, men da den andre begynte ble jeg enda mer skrekkslagen og klarte ikke å kjempe imot. Da den tredje begynte kollapset jeg fullstendig, forteller 19 år gamle Aida fra Tartous-regionen i rapporten.

Kvinne i Syria

En kvinne med brød utenfor Minbij i nærheten av Aleppo 18. oktober i år. En meningsmåling i oktober rangerte situasjonen for kvinner i Syria som den fjerde dårligste av 22 arabiske land. Bare Saudi-Arabia, Irak og Egypt kom dårligere ut.

Foto: Aref Hretani/Files / Reuters

Hun ble tatt av regimets sikkerhetsstyrker i oktober 2012 og satt innesperret frem til 2013. Aida ble ikke tatt fordi hun hadde gjort noe galt, men fordi familien hennes var kjent for å sympatisere med Det muslimske brorskapet.

Dagen etter at hun ble voldtatt av de tre mennene skulle hun fremstilles for en dommer. Aida forteller hvordan legebehandlingen foregikk.

– Jeg blødde hele tiden. Da den siste var ferdig, falt jeg sammen på bakken. Ti minutter senere kom fengselslegen inn. Han tok meg med på toalettet der han ga meg en sprøyte slik at jeg skulle kunne stå oppreist foran dommeren dagen etter, sier Aida.

Etter voldtekten ble Aida overført til et fengsel i hovedstaden Damaskus, kjent som Brigade 215.

Der ble hun på nytt voldtatt, denne gang av to medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Voldtekten var så grov at hun måtte på sykehus i fem dager.

I tillegg til de to grove voldtektene opplevde også 19-åringen andre former for seksuelle overgrep i fengselet.

– I hovedkvarteret til Brigade 215 i Damaskus samlet de sammen alle kvinnene og beordret dem til å ta av seg alle klærne. De brukte tvang for å kle av dem som ikke fulgte ordre. Inspektørene grep kvinnenes bryster eller andre kroppsdeler. Det mest irriterende var kameraet som tok opp alt som skjedde, forteller Aida.

Etter 160 dager i flere fengsler og to voldtekter ble den 19 år gamle kvinnen satt fri i januar i år.

Mange rapporterer ikke om voldtekt

Aidas historie er blitt vanligere og vanligere i Syria. Rapporten dokumenterer 6000 tilfeller av voldtekt i Syria etter at borgerkrigen startet.

Mange av voldtektene har resultert i at ofrene er blitt gravide.

– Syriske kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep opplever at de ikke bare blir ofre for selve forbrytelsen, men også ved å måtte leve med stillheten som omgir forbrytelsen og det sosiale presset som følger med. står det i rapporten.

Rapportens påstand om at det virkelige tallet voldtektsofre er langt høyere, støttes av den prisvinnende journalisten Lauren Wolfe.

Hun har arbeidet med voldtekter i konflikter i flere år, og er nå leder for organisasjonen Women under Siege, en gruppe som har kartlaget voldtekter i Syria i over ett år.

– Den vanlige regelen jeg følger, og som mange helseforskere følger, er at for hver kvinne som snakker ut, er det opptil ti som holder seg tause, sier Lauren Wolfe til Global Post.

Gruppen hun leder, Women under Siege, har dokumentert 216 voldtektssaker, og har også laget et kart over hvor i landet voldtektene har skjedd.

De 216 historiene handler om de groveste seksuelle overgrep. Noen av historiene:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvinne i Aleppo

Matsituasjonen har gjort det stadig vanskeligere for kvinner å samle inn mat til familien. Her en kvinne i Syrias største by Aleppo, som leter etter mat i en søppelkasse.

Foto: Loubna Mrie/Files / Reuters

– En kvinne verdt fem menn

Kvinner blir også tatt som gisler for å presse deres mannlige slektninger til enten å overgi seg, eller til å sette fri fanger.

I perioden fra desember i fjor til mai i år har SNHR dokumenter at 125 kvinner og to barn ble tatt som gisler i slike sammenhenger.

I byen Homs ble et falskt eindomsmeglingskontor opprettet som et sted der man kunne utveksle gisler.

En kvinnelig menneskerettighetsaktivist som er basert i byen forklarer hvordan de kidnappede kvinnene ble brukt som gisler for å utveksle fanger.

– Disse kontorene eksisterte bare for å utveksle penger og mennesker. Hver kidnappede kvinne hadde en bytteverdi på fem mannlige fanger og hver fange hadde en verdi på 70.000 syriske pund, forteller den kvinnelige aktivisten i Homs.

Hun sier at før utvekslingskontorene ble opprettet endte de fleste kidnappingssakene med at ofrene ble drept under utvekslingen.

Kidnappet og truet med voldtekt

22 år gamle Kholod fra Bab Al-Dereeb-distriktet i Homs hadde ikke vært involvert i politikk før hun ble kidnappet sammen med sine foreldre i juli 2012.

Hun ble kidnappet av en gruppe som støtter regimet etter at en opprørsgruppe som kaller seg Al Farouq-brigaden hadde kidnappet en regjeringssoldat som var en slektning av en høytstående offiser.

– Sju væpnede menn iført syriske hæruniformer sammen med en militær sikkerhetsoffiser kalt Abu Ali ransaket hjemmet vårt. De ga oss ordre om å være stille og satte på oss bind foran øynene før de tok oss med til huset til den kidnappede soldaten, sier Kholod.

22-åringen forteller at hun ble truet med voldtekt og mishandling i løpet av tiden hun var gissel.

– Det var de mest grusomme 24 dagene i livet mitt. Abu Ali truet med å voldta meg og skjære meg opp hvis ikke Al Farouq-brigaden ikke løslot den ifangetatte fetteren hans, forteller Khalod om marerittet hun opplevde i fjor sommer.

Selv ikke etter at hun var fri igjen var marerittet over for Kholod. Hun rømte fra Homs til hovedstaden Damaskus og etter at det var blitt kjent at hun var blitt kidnappet gikk «alle» ut fra at hun også var blitt voldtatt.

– I Damaskus ble jeg bedt om å sette navnet mitt på en liste over voldtektsofre slik at jeg kunne bli giftet bort med en mann som meldte seg frivillig. Jeg orket ikke tanken på at alle trodde at jeg var blitt voldtatt mens jeg var fange. Jeg tenkte til og med på selvmord, forteller Kholod.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Syria

Også etter at de har klart å flykte ut av landet er syriske kvinner blitt utsatt for overgrep. Her demonstrerer kvinner i Libanons hovedstad Beirut 15. mars i år mot at syriske flyktninger blir voldtatt og tvunget til å gifte seg.

Foto: Hussein Malla / AP

Peker på regimets styrker

De to kvinnene som er sitert over, 19 år gamle Aida fra Tartous og 22 år gamle Kholod fra Homs, er bare to av dem som forteller sine historier i rapporten fra EMHRN.

Syrisk kvinne med gevær

Kvinner kjemper også med opprørsstyrkene som soldater. Her en kvinne på patrulje i Aleppo.

Foto: AFP

Mange av dem har enda verre historier, om enda grovere mishandling, om mishandling over lengre tid, fortalt i en grusom detaljrikdom.

Felles for det store flertallet av historiene er at det er regimetro styrker som står bak overgrepene.

Noe av grunnen kan være at det er den London-baserte gruppen Syrian Network for Human Rights (SNHR), som har gjort mange av intervjuene med ofrene.

SHNR har tettere bånd til opprørerne, og har også hatt lettere tilgang til de som ha flyktet fra regimet enn de som har flyktet den andre veien etter overgrep.

Samtidig peker også gruppen Women under Siege på regimets styrker som de verste overgriperne. 70 prosent av overgrepene som gruppen har dokumentert var utført av regjeringsstyrker eller styrker som kjemper på regimets side.

Lauren Wolfe sier at det er et vanlig mønster i konflikter der militære styrker kjemper mot opprørere som er svært avhengige av støtte fra sivile.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt