Hopp til innhold

– 3,9 millioner går sultne i Sør-Sudan

Matkrisen i Sør-Sudan har utviklet seg til å bli verdens verste, mener FN.

Barn veies

Barn veies på en ernæringsklinikk inne i en FN-leir for interne flyktninger i Malakal i Sør-Sudan torsdag 24. juli.

Foto: Andreea Campeanu / Reuters

Mor og baby

En underernært baby på to måneder ligger på en seng ved siden av moren sin på et sykehus drevet av Leger uten grenser i Malakal i Sør-Sudan 24. juli.

Foto: Andreea Campeanu / Reuters

Rundt 3,9 millioner mennesker i landet, hver tredje innbygger, går nå sultne, opplyser FNs sikkerhetsråd.

Nesten en million barn under fem år risikerer akutt undernæring, og 50.000 av dem kan dø i løpet av året dersom ingenting blir gjort.

Rådet beskriver matsituasjonen som katastrofalt usikker og den verste i verden. Sør-Sudan står på terskelen av en sultkatastrofe dersom krigshandlingene fortsetter, påpeker FN og UNICEF.

I en felles uttalelse understreker FN og UNICEF frykten for at verden vil tillate en gjentakelse av sultkatastrofene i Somalia og Afrikas horn for tre år siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pike med dukke

En underernært pike holder dukken sin på et sykehus for internt fordrevne drevet av Leger uten grenser i Malakal i Sør-Sudan torsdag.

Foto: Andreea Campeanu / Reuters

Ber land holde løfter og sende penger

De oppfordrer land som har gitt løfter om i overkant av 3,8 milliarder kroner, til å holde sine løfter og bla opp.

– Verden burde ikke vente på advarslene om en sultkatastrofe før de bidrar, når barn også ellers dør av sult der hver dag, sier UNICEF-direktør Anthony Lake.

Også i begynnelsen i juli advarte flere nødhjelpsorganisasjoner om at en sultkatastrofe kunne bli en realitet dersom det ikke kom store mengder nødhjelp til landet i løpet av kort tid.

På en pressekonferanse i Geneve fredag sa lederen for Verdens Matvareprogram (WFP) Elisabeth Byrs at situasjonen er spesielt alvorlig for internt fordrevne mennesker som ikke har rukket å så åkrene sine i år.

For et halvt år siden ble verdens yngste nasjon igjen kastet ut i blodig konflikt. Maktkampen mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar har ført til tusenvis av drepte og nesten halvannen million fordrevne.

SISTE NYTT

Siste nytt