Hopp til innhold

Ajak (8) måtte flykte fra krigen – trues av hungersnød

Mer enn 100.000 mennesker bor i Sør-Sudans største flyktningleir Awerial like utenfor hovedstaden Juba. Tre år etter den bejublede friheten trues nå landet av en koleraepidemi og en ny sultkatastrofe.

 Ajak (8) sammen med sin lillebror, Dhieu (4)

Ajak (8) sammen med sin lillebror, Dhieu (4)

Foto: Hedinn Halldorsson / Save the Ch

Ajak i flyktningleiren i Awerial i Sør-Sudan

Ajak i flyktningleiren i Awerial i Sør-Sudan.

Foto: Hedinn Halldorsson / Save the Ch

– Vi måtte flykte fra Bor (by på andre siden av elven jour.anm.). Jeg, moren min og mine syv brødre og søstre, sier Ajak. Han er en av de mange tusen barna som bor i den gigantiske flyktningleiren Awerial.

Løp for livet

– Vi måtte flykte for at de ikke skulle drepe oss. Det begynte på natten mens vi sov. Plutselig hørte vi skudd. Min eldre bror kom inn på soverommet og vi måtte flykte for livet. Vi løp ut i skogen sammen, sier han og forteller at det eneste de fikk med seg fra hjemmet er de klærne de nå står og går i.

– Etter å ha løpt gjennom skogen måtte vi krysse elven. Da begynte de å skyte på oss igjen. Jeg så mange bli drept, og jeg var veldig redd. Det var fryktelig, sier åtteåringen.

Men han er en av de heldige. Familien kom seg frem til flyktningleiren som ligger like utenfor hovedstaden Juba. Her er flere internasjonale hjelpeorganisasjoner på plass.

– Her er situasjonen håpløs. Mange av dem som har kommet hit er barn, og mange av dem er alene, sier David Brændland i Redd Barna til NRK.

– En av de tingen som er spesielt i denne konflikten er at kvinner og barn blir aktivt og kynisk brukt som en del av spillet. Noe som er brudd på flere internasjonal lov.

Frykter menneskehandel

David Brændeland i Redd Barna

David Brændeland i Redd Barna

Foto: Hedinn Halldorsson / Save the Ch

Ifølge FN er det over 9000 barnesoldater i det krigsherjede landet, og stadig flere er bekymret for menneskehandel og barneprostitusjon i verdens yngste land. Et land som også har blitt omtalt som det mest ustabile i en ny amerikansk undersøkelse.

– Vi er veldig bekymret for menneskehandel og trafficking her i Sør-Sudan. Det vi ser er at mange barn lett blir offer for tidlige ekteskap, mishandling og vervet som barnesoldater, sier Brændland.

De siste månedene har det pågått fredssamtaler i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba, men ifølge en kilde tett på forhandlingene står samtalene på stedet hvil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ajak (8) flyktningleiren i Awerial i Sør-Sudan

Åtte år gamle Ajak inne i et av teltene i flyktningleiren utenfor Juba.

Foto: Hedinn Halldorsson / Save the Ch / Redd Barna

Hungersnød

Imens fortsetter sivile å strømme til FN-leirene i Sør-Sudan i håp om beskyttelse.

– Det vi også ser er at veldig mange barn er underernært, og mange er svært utsatt for et kolerautbrudd som mange frykter kan utvikle seg til en epidemi, sier Brændeland.

Da nærmere 1,5 million mennesker rømte fra krig og trusler, flyktet de ikke bare fra soldater og krigsherrer. De forlot også avlinger og beitedyr. Nå står jorda brakk og avlinger råtner på rot.

– Det vi frykter er at så mange som 50.000 barn kan komme til å dø av sult hvis ikke noe gjøres i løpet av kor tid. For hvis regnet lar vente på seg og voldshandlingene fortsetter kan dette bli en av de verste sultkatastrofene i området.

For å få inn mat til de hungersrammede områdene har Det internasjonale Røde Kors de siste tre-fire ukene begynt å slippe ned mat fra fly.

Det er første gang siden i Afghanistan på 1990-tallet at Røde Kors er nødt til å ty til flydropp for å få inn mat.

Ifølge FN kan så mange som 7 millioner mennesker bli rammet av hungersnød og epidemier hvis alt går galt for landet som kan feire tre år som uavhengig stat den 9. juli.

I mai undertegnet president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar under sterkt press en avtale om en overgangsregjering. Men hvem som skal sitte i denne regjeringen og når den skal være på plass, er høyst uklart.

Nødhjelpsorganisasjonene har til nå klart å samle inn over 740 millioner kroner, men trenger over 1 milliard kroner mer før desember for å komme i mål.

SISTE NYTT

Siste nytt